SDP EDUSKUNTA

Pitkään valmisteltu eläinten hyvinvointilaki annettiin eduskunnalle – Pia Viitanen toivoo lain nopeaa mutta laadukasta käsittelyä ja pikaista voimaantuloa

Jaa

- On välttämätöntä, että vanhentunut eläinsuojelulaki uudistetaan eläinten hyvinvointilaiksi. Moni asia etenee hyvään suuntaan ja eläinten lajityypillinen käyttäytyminen mahdollistetaan entistä paremmin. Eläinten käyttäytymistieteellinen tutkimus kehittyy nyt niin nopeasti, että uskon lain uudistustarpeiden olevan edessämme taas pian. Nyt on tärkeää keskittyä siihen, että tämä laki saadaan hyväksytyksi aikataulussa ja voimaan pikaisesti, sanoo Viitanen.

- Eläinten hyvinvoinnin on oltava myös seuraavan hallituksen työlistalla. Esimerkiksi turkiseläinten kannalta uusi laki ei ole häävi. SDP:llä on tuore puoluekokouspäätös turkistuotannon lopettamiseksi Suomessa. Tämä tavoite tulee olla seuraavan hallituksen agendalla ja se on toki tehtävä niin, että tuottajille taataan mahdollisuus kouluttautua uudelle alalle. Näin huolehdimme eläinten oikeuksien lisäksi sosiaalisesta kestävyydestä.

- Uusi laki tuo parannuksia tuotantoeläinten oloihin. Tuotantoeläimen mahdollisuus lajityypilliseen käyttäytymiseen on olennainen osa eläimen hyvinvointia. Eläimen jatkuva paikalleen kytkeminen pysyvässä pito-paikassa kiellettäisiin laissa tietyin poikkeuksin. Eläimen liikkumista ei myöskään saisi jatkuvasti rajoittaa siten, että eläimellä ei ole mahdollisuutta kääntyä ympäri. Uusien parsinavettojen rakentaminen ja käyttöönotto kiellettäisiin. Kansalaiset kiinnittävät entistä enemmän huomiota eläinten hyvinvointiin tehdessään kulutusvalintoja, ja on kaikkien etu, että meillä esimerkiksi ruoka tuotetaan korkein eettisin periaattein, Viitanen sanoo.

Uudistus tuotiin eduskunnan käsittelyyn jo viime kaudella, mutta se kaatui aikapulaan, kun vaalikausi loppui kesken. Nyt on huolehdittava, ettei käy samoin.

- Toivon, että laki käsitellään eduskunnassa huolellisesti, mutta ripeästi. 2020-luvulla eläintä ei voi enää pitää puhtaasti omaisuutena tai välineenä, vaan eläimen asema tuntevana ja kokevana olentona on tunnustettava laissa, Viitanen toteaa.

Viitanen muistuttaa, että myös lemmikkien asemaa tulee tarkastella uudessa laissa niin ikään tarkasti.

- Valitettavasti kaikki lemmikit eivät voi Suomessa hyvin. Laiton ja epäeettinen lemmikkibisnes täytyy saada kuriin. Uudessa laissa kiellettäisiin alle kuuden kuukauden ikäisten koiran- ja kissanpentujen tuonti Suomeen, jos tarkoituksena on myydä tai muutoin luovuttaa pentu Suomessa edelleen. On hyvä, että eläinlääkärin ilmoitusvelvollisuutta koskien eläinten hyvinvointiongelmia laajennettaisiin, Viitanen sanoo.

- Ihmisen paras ystävä, lemmikki, ansaitsee hyvän elämän, huolenpitoa ja välittämistä. Valitettavasti omistajaa kohtaavat haasteet, esimerkiksi päihde- ja mielenterveysongelmat, heijastuvat nopeasti myös lemmikkien hyvinvointiin. Hintojen noustessa moni joutuu myös tinkimään lemmikin ruuasta tai lääkäripalveluista. On tärkeää, että kunnaneläinlääkärien resurssit turvataan, jotta kuntalaisille olisi tarjolla myös kohtuullisen hintaisia palveluita yksityisten eläinlääkäripalveluiden rinnalla. Kunnaneläinlääkärien resurssit eivät tällä hetkellä riitä edes lakisääteiseen valvontatyöhön, Viitanen toteaa.

Viitanen haluaa kiittää eläinsuojelujärjestöjä, joiden vaikuttamistyö lainvalmistelun aikana on ollut laadukasta ja tinkimätöntä.

- Eläinsuojelujärjestöt tekevät tärkeää ja pyyteetöntä työtä eläinten hyväksi ja muistuttavat jatkuvasti meitä päättäjiä eläinten oikeuksista ja miten niitä tulisi kehittää. Tärkein työ tehdään paikallistasolla, ja järjestöissä toimivat ihmiset tekevät sydämestään työtä eläinystäviemme puolesta. On tärkeää, että yhteiskunnassa tätä arvostetaan, kansalaisjärjestöjä kuunnellaan ja heidän asiantuntemustaan hyödynnetään lakien valmistelussa eläinten oikeuksien edistämiseksi. Myös kansalaisjärjestöjen rahoitus ja toimintaedellytykset on turvattava, Viitanen päättää.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Piritta Rantanen: Budjettiesityksellä tähdätään onnistuneeseen kotoutumiseen23.9.2022 11:00:00 EEST | Tiedote

Hallintovaliokunnan jäsen Piritta Rantanen osallistui eilen täysistunnossa keskusteluun budjetin sisäministeriön pääluokkaa koskevaan keskusteluun, jossa keskusteltiin myös ukrainalaisten kotoutumisen edistämisestä ja näkee, että budjettiin on saatu paljon sellaista rahoitusta, mikä auttaa Suomeen tulleiden ukrainalaisten tilannetta. Rantanen kertoo, miten merkityksellinen osa yhteisöä ukrainalaisista on kotikaupungissaan Jämsässä tullut, ja pitää esityksessä olevia asioita tärkeinä.

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Talousarvioesitys jättää huolta sote-uudistuksen onnistumisesta21.9.2022 16:21:27 EEST | Tiedote

Eilen tiistaina 20.9. eduskunta aloitti hallituksen vuoden 2023 talousarvioesityksen käsittelyn lähetekeskustelulla. Talousarvioesitys sisältää ensimmäistä kertaa myös ensi vuonna aloittavien hyvinvointialueiden rahoituksen. SDP:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen on kuitenkin vielä huolissaan, että talousarvion esitykset eivät riitä sote-uudistuksen tavoitteiden toteutumiseen.

SDP:n Niina Malm: Viisumien perumiseen pitää laittaa vauhtia21.9.2022 14:57:45 EEST | Tiedote

Kansanedustaja Niina Malm toteaa, että osittainen liikekannallepano Venäjällä on riittävä syy laittaa viisumien perumiseen vauhtia. - Venäläisillä on noin 100 000 viisumia, joista pisimpien kesto on jopa viisi vuotta. Menee ikä, terveys ja Ukraina ennen kuin tämä tie on kuljettu ja itäraja hiljenisi luonnostaan. Tarvitaan muita keinoja. Malm huomauttaa, että esimerkiksi Etelä-Karjalassa tilanne on nyt kestämätön. - Imatralla autetaan Ukrainasta tulleita pakolaisia, jotka ovat saapuneet Suomeen pelkät vaatteet päällä. Kaupassa nämä pakolaiset joutuvat sitten kohtaamaan miehittäjiä, jotka ovat tulleet Suomeen hamstraamaan juustoa. Näin ei voi jatkua. Turismin ja shoppailureissujen on loputtava. Malmin mielestä on tärkeää, että EU saisi aikaan yhteisen linjan Venäjän viisumirajoitusten osalta. - Meillä, jos kenellä on Venäjä-tuntemusta. Siksi meillä on mahdollisuus viedä vahvaa viestiä kaikille Euroopan maille tässä turistiviisumikysymyksessä. Suomi on esittänyt EU:n ulkoministerikokoukse

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme