Lapin ELY-keskus

Pitkittynyt epävarmuus näkyy työttömyyden kehityksessä

Jaa

Koronavirukseen liittyvät rajoitustoimet ja pitkittynyt epävarmuus näkyy työttömyyden kehityksessä, ja lähikuukausien kehitystä on entistä vaikeampaa arvioida. Lomautettuja on edelleen poikkeuksellisen paljon. Työttömyys on lisääntynyt eniten Inarissa, Kittilässä ja Kolarissa ja kaupunkikunnista Rovaniemellä. Työvoiman kysyntä jatkuu viime vuotta vaisumpana.

Työttömät työnhakijat kuukausittain 2014–2020. Kuva vapaasti käytettävissä.
Työttömät työnhakijat kuukausittain 2014–2020. Kuva vapaasti käytettävissä.

Marraskuun lopussa Lapissa oli 10 820 työtöntä ja työttömien osuus työvoimasta 13,4 %. Työttömiä oli 160 enemmän kuin lokakuussa ja 2 660 eli kolmanneksen enemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömien määrän kuukausikehitys oli heinäkuusta lokakuuhun tyypillisen kausivaihtelun mukainen (ks. kuvio). Marraskuussa työttömien määrä yleensä vähenee, mutta tänä vuonna työttömyys lisääntyi hieman kuukauden aikana. Lomautukset lisääntyivät ja muun työttömyyden osalta kausiluontoinen työttömyyden väheneminen jäi tämän vuoden marraskuussa pieneksi.

Tilanne vuodentakaiseen verrattuna synkin Pohjois- ja Tunturi-Lapissa

Koronaepidemian rajoitustoimien vaikutukset näkyvät seutukuntien ja kuntien työttömyyden kehityksessä. Vuodentakaiseen verrattuna työttömyys on lisääntynyt vähiten (13–18 %) Kemi-Tornion, Torniolaakson ja Itä-Lapin seutukunnissa. Pohjois-Lapissa työttömiä oli 73 %, Tunturi-Lapissa 66 % ja Rovaniemen seutukunnassa 40 % enemmän kuin vuotta aiemmin.

Tervolassa ja Savukoskella työttömiä oli vähemmän ja Posiolla sekä Ranualla vain 4 % enemmän kuin viime vuoden marraskuussa. Inarissa työttömiä oli peräti 90 %, Kittilässä 78 % ja Kolarissa 70 % enemmän kuin vuotta aiemmin. Kaupunkikunnista työttömyys on lisääntynyt vuodentakaisesta eniten Rovaniemellä. Kemissä ja Torniossa työttömyyden määrän kasvu on ollut selvästi maltillisempaa.

Työvoiman kysyntä jatkui viime vuotta vaisumpana

Marraskuussa työ- ja elinkeinotoimistoon ilmoitettiin Lapissa 1 385 avointa työpaikkaa. Avoimeksi ilmoitettuja työpaikkoja oli lähes neljännes vähemmän kuin viime vuoden marraskuussa. Työpaikoista 1 130 oli yrityksissä ja joka toisen työn kesto oli yli vuoden. Työpaikkoja ilmoitettiin marraskuussa avoimeksi eniten myyntityöntekijöille, siivoojille, kiinteistönhuollon työntekijöille ja hoivapalvelun ja terveydenhuollon työntekijöille.

Epävarmuuden tilanne jatkuu

Epävarma tilanne jatkuu, joten lähikuukausien ja tulevan vuoden työttömyyden kehitystä on entistä vaikeampaa arvioida. Lapissa on kuluvan vuoden aikana tiiviissä verkostoyhteistyössä hahmotettu tilannekuvaa ja sen edellyttämiä toimenpiteitä. Vuoteen 2021 lähdetään erittäin haastavasta tilanteesta epävarmuustekijöineen, jotka voivat näkyä nopeina muutoksina työttömien määrässä. Matkustusrajoituksista johtuen matkailuelinkeinon tilanne jatkuu haastavana ja yritysten tilanteet ovat yleisemminkin vaikeutumassa. Metsä Fibren Kemin biotuotetehtaan investointipäätös ja rakentamisen käynnistyminen olisi tähän tilanteeseen merkittävä, ei vain Kemi-Tornio seutukunnalle, vaan koko Lapin yrityksille ja työllisyyskehitykselle.

Lapin ELY-keskuksen marraskuun 2020 työllisyyskatsaus löytyy kokonaisuudessaan selainversiona ja pdf-muodossa osoitteesta: http://www.temtyollisyyskatsaus.fi/Lappi.aspx

Seuraava työllisyyskatsaus (joulukuu 2020) julkaistaan 28.1.2021.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus:
Johtaja Marja Perälä, 0295 037 050

Lapin työ- ja elinkeinotoimisto:
Palvelujohtaja Tero Hyttinen, 0295 039 560

Kuvat

Työttömät työnhakijat kuukausittain 2014–2020. Kuva vapaasti käytettävissä.
Työttömät työnhakijat kuukausittain 2014–2020. Kuva vapaasti käytettävissä.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Kohti asiakaslähtöisempiä työllisyyspalveluja kuntakokeilun avulla16.12.2020 12:38:00 EETTiedote

Työllisyyden kuntakokeilut käynnistyvät 1.3.2021. Lapista mukaan on valittu neljä kuntaa: Rovaniemi, Kemijärvi, Sodankylä ja Tornio. Kuntakokeilun tavoitteena on edistää entistä tehokkaammin työttömien työnhakijoiden työllistymistä ja koulutukseen tai muihin palveluihin pääsyä sekä tuoda uusia ratkaisuja osaavan työvoiman saatavuuteen. TE-toimisto ilmoittaa kuntakokeiluun siirtyville asiakkaille siirrosta henkilökohtaisesti, eikä siirtyminen edellytä asiakkaalta toimenpiteitä.

Valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden päivitysinventointia täydennetään24.11.2020 16:23:55 EETTiedote

Ympäristöministeriö on täydentänyt esitystään valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden päivitysinventoinniksi. Lapin maakunnassa sijaitsevien maisema-alueiden rajausten esitetään pysyvän samoina kuin vuoden 2016 esityksessä. Lappiin esitetään kuitenkin kolmea uutta maisema-aluetta, jotka nousivat esille kuulemisen yhteydessä. Muutoksista voi lausua 24.11.–31.12.2020.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme