Uudenmaan ELY-keskus

Planeringen av landsväg 11617 (Linjatie) till byväg inleds på sträckan Ohkolantie (lv 1456) – Lintukalliontie, Tusby och Mäntsälä

Dela
En skylt visar hur man använder byvägen.
En skylt visar hur man använder byvägen.

Målet med planen är att förbättra förhållandena för cykel- och gångtrafik genom att ändra vägavsnittet Ohkolantie–Lintukalliontie till byväg. NTM-centralen i Nyland samt Mäntsälä och Tusby kommuner samarbetar med planeringen av byvägen.

I samband med planeringen granskas bland annat behovet att ändra hastighetsbegränsningen på sträckan samt behovet av farthinder. Nödvändiga ändringar i vägmärken ingår dessutom i planen. Ändringarna kan genomföras under sommaren 2022 i samband med beläggnings- och vägmarkeringsarbeten. Mer information ges i takt med att projektet framskrider.

Hur fungerar byvägen

I regel reserveras en cirka tre meter bred körbana i mitten av vägen för bilar och för fotgängare och cyklister reserveras cirka 1,5 meter breda vägrenar på båda sidor om körbanan. När bilarna möts på vägen kan de utnyttja vägrenarna för att med hänsyn till fotgängare och cyklister väja på ett säkert sätt .

Modellen för byvägen kommer ursprungligen från Holland och man har goda erfarenheter av den runtom i Finland. Finlands

första byväg togs i bruk i Hattula 2018. Därefter har byvägar byggts på olika håll i Finland, till exempel i Pyttis, Mänttä-Vilppula och Salo.

Kontakter

NTM-centralen i Nyland, trafiksystemexpert Herkko Jokela, tfn 0295 021 367
Ramboll Finland Ab, projektchef Kari Hillo, tfn 040 584 8315

Bilder

En skylt visar hur man använder byvägen.
En skylt visar hur man använder byvägen.
Ladda ned bild

Om

Uudenmaan ELY-keskus
Uudenmaan ELY-keskus
Opastinsilta 12 A, 2. krs
00520 Helsinki

0295 021 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-uusimaa

NTM-centralerna är statliga myndigheter som främjar den regionala utvecklingen genom att sköta statsförvaltningens uppgifter och utveckling. NTM-centralerna sköter uppgifter i anslutning till näringar, arbetskraft, kunnande samt trafik och infrastruktur samt miljö och naturresurser. NTM-centralerna utvecklar och stöder ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbar välfärd.

Följ Uudenmaan ELY-keskus

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uudenmaan ELY-keskus

Planeringen av landsväg 11617 (Linjatie) till byväg upphör, Tusby och Mäntsälä29.6.2022 15:24:26 EEST | Tiedote

Planeringen av en bygväg för Linjatie (landsväg 11617) på gränsen mellan Tusby och Mäntsälä kommuner som inleddes våren 2022 upphör och vägavsnittet genomförs inte som byväg. De beläggningsarbeten som programmerats för Linjatie och Niittykulmantie genomförs dock enligt planen under sommaren 2022. Körbanemarkeringarna genomförs på sedvanligt sätt enligt dimensioneringsanvisningarna för landsvägar med två körfält. Inga farthinder byggs på Linjatie i samband med beläggningsarbetena. Hastighetsbegränsningen på Linjatie förblir tills vidare oförändrad. Tusby kommuns tidtabellsmål för genomförandet av detaljplanen Joenranta invid Linjatie påverkade beslutet att avsluta planeringen av byvägsprojektet. Byggarbetena under den tid som planområdet byggs kommer att öka byggplatstrafiken betydligt på Linjatie, vilket skulle ha försämrat byvägens funktion och säkerhet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum