Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Pohjalaisjoet korkealla, pääosin vedenpintojen nousu on pysähtymässä (Pohjalaismaakunnat)

Jaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus tiedottaa tulvatilanteessa yhdessä Tulvakeskuksen kanssa 20.11.2020. Tämän viikon aikana on saatu runsaita sateita varsinkin Pohjanmaan rannikolla, Keski-Pohjanmaalla ja Kauhajoen suunnalla. Useat joet ovat torstain illan ja perjantain aamun (19. – 20.11.2020) aikana olleet kolmannen kerran tänä syksynä tulvakorkeuksissa.

Nollan alapuolelle laskenut lämpötila on hidastanut virtaamien ja vedenkorkeuksien kasvua, mutta suurempien jokien alaosilla (Perhonjoki, Lapuanjoki ja Kyrönjoki) vedenpinnat jatkavat tänään todennäköisesti lievästi kasvua. Vettä on noussut pelloille ja metsiin useissa jokilaaksoissa, mutta rakennuksille ei tiettävästi ole aiheutunut vahinkoja.

Kuluvan viikon sademäärät ovat monin paikoin yli 50 mm ja esimerkiksi Kokkolassa satoi torstaina 19.11. erittäin runsaasti. Perhonjoen alaosalla (Lahnakoski) vedenpinta on saavuttanut tämän vuoden korkeimman lukeman, joka vastaa keskimäärin kerran vuodessa toistuvaa tulvaa. Kaitforsin kohdalla virtaama on nyt (aamulla 20.11.2020) yli 140 m3/s ja ohijuoksutus aloitettiin torstaina.

Kyrönjoella Nikkolassa (Ilmajoki) vedenpinta on loppuviikon aikana noussut 2,5 metriä, mutta tulvarajalle on vielä matkaa runsas metri ja vedenpinnan nousu näyttää pysähtyneen. Kauhajoen suunnalla vettä on pelloilla Päntäneenjoen ja Kainastonjoen varrella, mutta vedenpinnan ei enää ennusteta nousevan.

Myös Pohjanmaan eteläosan joet saavuttivat syksyn kolmannen tulvahuippunsa. Lapväärtinjoen ja Teuvanjoen vedenkorkeudet kävivät samalla tasolla kuin helmikuussa, jolloin siellä saavutettiin tämän vuoden toistaiseksi korkeimmat vedenpinnan tasot.

Lisätietoja Twitterissä:

@tulvatpohjanmaa

@pinnanalta (SYKEn hydrologit)

@meteorologit (Ilmatieteen laitos)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta:
Vesistöpäällikkö Liisa Maria Rautio, puh. 0295 027 919
Ryhmäpäällikkö Kim Klemola, puh. 0295 027 829
Johtava vesitalousasiantuntija Katja Haukilehto, puh. 0295 027 794
Vesitalousasiantuntija Juhani Huhtamäki, puh. 0295 027 806

Lisätietoja Tulvakeskuksesta/Suomen ympäristökeskuksesta:
Johtava hydrologi Bertel Vehviläinen, puh. 0295 251 731, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Många nya projekt restaurerar vattendrag i de österbottniska landskapen23.6.2021 15:47:45 EEST | Tiedote

År 2021 är det många nya projekt på gång för att restaurera vattendrag i de österbottniska landskapen. Sammanlagt har det beviljats eller kommer det att beviljas finansiering för dryga trettio projekt, som har som mål att förbättra status och vattenhushållning i strömmande vattendrag, sjöar eller kustvattnen. Totalt uppgår understödssumman till dryga 1,4 miljoner euro. Största delen av projekten riktar sig till grunda, eutrofierade sjöar. Understödet är i genomsnitt ca 50 procent av projektets totala kostnader, vilket innebär att det i de österbottniska landskapen sammanlagt kommer att användas nästan tre miljoner euro för projekt inom vattendragsrestaurering som startar i år.

Paljon uusia vesistökunnostushankkeita pohjalaismaakunnissa23.6.2021 15:47:45 EEST | Tiedote

Pohjalaismaakunnissa on vuonna 2021 käynnistymässä runsaasti uusia vesistökunnostushankkeita. Yhteensä on myönnetty tai ollaan myöntämässä rahoitusta yli kolmellekymmenelle hankkeelle virtavesien, järvien ja rannikkovesien tilan ja vesitalouden parantamiseksi runsaan 1,4 miljoonan euron edestä. Suurin osa hankkeista kohdistuu mataliin rehevöityneisiin järviin. Avustus on keskimäärin noin 50 prosenttia hankkeen kokonaiskustannuksista, joten pohjalaismaakunnissa tullaan käyttämään tänä vuonna alkaviin vesistöjen kunnostushankkeisiin lähes kolme miljoonaa euroa.

För Natura 2000-området Kristinestads skärgård utarbetas en skötsel- och användningsplan åren 2021-2022 (Österbotten)16.6.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Under åren 2021–2022 utarbetas en skötsel- och användningsplan för Natura 2000-området (FI0800134) som ligger i Kristinestads och delvis i Närpes och Kaskö skärgård. Skötsel- och användningsplanen främjar att målen för nätverket Natura 2000 verkställs, dvs. att livsmiljöerna för naturtyper och arter som fastställts i habitatdirektivet tryggas.

Kristiinankaupungin saariston Natura 2000 -alueelle laaditaan hoito- ja käyttösuunnitelma vuosina 2021-2022 (Pohjanmaa)16.6.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Kristiinankaupungin sekä osittain Närpiön ja Kaskisten saaristossa sijaitsevalle Natura 2000 -alueelle (FI0800134) laaditaan käyttö- ja hoitosuunnitelma vuosien 2021-2022 aikana. Käyttö- ja hoitosuunnitelmalla edistetään Natura 2000 -verkoston tavoitteiden toteutumista, eli luontodirektiivissä määriteltyjen luontotyyppien ja lajien elinympäristöjen turvaamista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme