Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Pohjalaisjokien tulvahuippu lähestyy – kannattaa varautua

Jaa

Lumet sulavat nyt nopeasti pohjalaismaakunnissa. Pääsiäisajan sää on ollut lämmin ja alkavalle viikolle ennustetaan jopa yli + 15 asteen lämpötiloja ja yöpakkaset jäävät vähäisiksi. Koska lunta on vedeksi muutettuna paljon varsinkin jokien latva-alueilla, niin nopea lämpeneminen lisää tulvariskiä. Tulvavedet voivat nousta peltojen ja metsien lisäksi pienemmille teille ja myös matalalla sijaitseviin rakennuksiin. Tämän kevään tulvasta ennustetaan paikoitellen keskimääräistä tulvaa suurempaa.

Kuvituskuva. Kevättulvaa 18.4.2022.
Kuvituskuva. Kevättulvaa 18.4.2022.

Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan pienien jokien ja latvavesistöjen tulvahuippu voi ajoittua alkavan viikon puoliväliin. Kyrönjoen ja Lapuanjoen tulvahuippua ennustetaan aikavälille 20–22.4. On mahdollista, että ainakin Kyrönjoella joudutaan vettä päästämään pengerrysalueille Ilmajoella ja Seinäjoella. Myös Keski-Pohjanmaalla jokien vesipinnat nousevat selvästi jo loppuviikosta. Nopeasta sulamisesta johtuen myös järvet voivat nousta tulvakorkeuksiin noin viikon päästä. Kuortaneenjärven pinnan ennustetaan nousevan niin paljon, että se yltää alueen matalimpiin loma-asuntoihin.

Tulvaherkkien alueiden asukkaiden on syytä varustautua mahdolliseen nopeasti nousevaan tulvaan. Veneet ja irtolaiturit kannattaa siirtää riittävän kauas rannasta. Myös autot kannattaa pysäköidä paikkaan, minne tulvavesi ei ylety. Samoin mahdollisen tulvatason alapuolella esim. kellareissa olevat arvoesineet on syytä siirtää turvaan. Tulva-alueella liikkumista kannattaa välttää ja muistaa, että jo 15 cm virtaavaa vettä voi kaataa aikuisenkin.

Tulvatilanteen helpottamiseksi Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on jo osittain aloittanut tekojärvien ja säännösteltyjen järvien täyttämisen. Tulvavesiä johdetaan jo osin Kivi-ja Levalampeen (Närpiönjoki), Kalajärveen (Kyrönjoki) ja Varpulaan (Lapuanjoki). Muiden tekojärvien täyttäminen aloitetaan vasta lähempänä tulvahuippua.

Lisätietoa verkossa:

Vesitilanne ja ennusteet:

Tulvakartat ja tulviin varautuminen:

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja Tulvakeskuksesta/Suomen ympäristökeskus SYKE:
• Tutkija Harri Myllyniemi, puh. 0295 251 439 (tulvaennusteet)

Lisätietoja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta:
• Johtava vesitalousasiantuntija Katja Haukilehto, puh 0295 027 794 (vesistöjen säännöstely)
• Vesitalousasiantuntija Juhani Huhtamäki, puh. 0295 027 806 (vesistörakenteet, erityisesti Kyrönjoen ja Lapuanjoen pengerrysalueet)
• Johtava vesitalousasiantuntija Tomi Mäki, puh. 0295 027 461 (vesistörakenteet)
• Ryhmäpäällikkö Kim Klemola, puh. 0295 027 829
• Vesistöyksikön päällikkö Liisa Maria Rautio, puh. 0295 027 919

Kuvat

Kuvituskuva. Kevättulvaa 18.4.2022.
Kuvituskuva. Kevättulvaa 18.4.2022.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

NTM-centralen i Södra Österbotten har gett utlåtande om MKB-programmet för utbyggnad av Umicore Finland Ab:s pCAM-produktion (Mellersta Österbotten)24.11.2022 10:00:00 EET | Tiedote

Umicore Finland Ab planerar utbyggnad av pCAM-produktionen, höjning av koboltraffineringskapaciteten och byggande av ett nickelsmältverk vid fabriken i Karleby. I samband med detta kommer lagring och användning av kemikalier att öka, mängden återvinnings- och avfallsråvara ökar från nuvarande, nya avloppsreningsenheter och ett nytt avloppsrör för avloppsvatten kommer att byggas.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on antanut lausunnon Umicore Finland Oy:n pCAM-tuotannon laajennuksen YVA-ohjelmasta (Keski-Pohjanmaa)24.11.2022 10:00:00 EET | Tiedote

Umicore Finland Oy suunnittelee Kokkolan tehtaan pCAM-tuotannon laajentamista, koboltin jalostuskapasiteetin nostamista sekä nikkeliliuotuksen rakentamista. Tähän liittyen kemikaalien varastointi- ja käyttömäärät lisääntyvät, kierrätys- ja jäteraaka-aineiden määrä nousee nykyisestä, toteutetaan uudet jätevedenkäsittely-yksiköt sekä rakennetaan jäteveden purkuputki.

Toholammin perinnebiotoopeille etsitään laiduntajia ja tekijöitä kunnostus- ja hoitotoimenpiteisiin (Keski-Pohjanmaa)14.11.2022 12:00:00 EET | Tiedote

Valtakunnallisen Helmi-elinympäristöohjelman myötä Keski-Pohjanmaalla on aloitettu perinnebiotooppien kunnostus vuodesta 2021 lähtien. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen vastuulla olevien kunnostuskohteiden sijainti on tähän mennessä painottunut rannikolle ja monet, upeat sisämaan helmet odottavat vielä kunnostajiensa ja laiduntajiensa löytymistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme