Pohjaveden puhdistus tuotti hienoja tuloksia Lappeenrannan Muukon teollisuusalueella – vedenottamon turvallinen käyttö jatkuu
Lappeenrannassa on saatu lupaavia tuloksia pohjaveden puhdistamisesta hybridimenetelmällä vuosina 2018–2021. Pilaantuneella kiinteistöllä käytettiin biologista menetelmää ja haitta-aineiden leviämäalueella aktiivihiileen ja biologiaan perustuvaa menetelmää.
”Puhdistushanke on ollut ainutlaatuinen tapaus Suomessa. Pilaantunut pohjavesi on onnistuttu puhdistamaan kehittyneellä teknologialla syvällä maan alla. Tämän ansiosta läheisen vedenottamon käyttö jatkuu turvallisena”, iloitsee ympäristöjohtaja Ilkka Räsänen Lappeenrannan kaupungilta.
Asukkaille toimitetun veden laatu koko ajan turvallisella tasolla
Pohjavettä puhdistettiin injektoimalla siihen turvallisia, biohajoavia yhdisteitä, jotka tehostavat bakteeritoimintaa sekä haitta-aineiden luonnollista hajoamisprosessia ja pysäyttävät haitta-aineiden leviämisen. Tetrakloorieteenin pitoisuus väheni puhdistamisen myötä alueen pohjavesinäytteissä keskimäärin 85 prosenttia.
Vuoden 2021 aikana tulokset näkyivät selvästi myös kilometrin päässä sijaitsevan Ilottulan vedenottamon vedenlaadussa. Vedenottamolla oli havaittu tetrakloorieteeniä vuodesta 2011 lähtien, minkä vuoksi puhdistushanke alun perin käynnistettiin. Vedenottamon vettä käyttää tilanteesta riippuen 5 000–10 000 asukasta.
”Vedenottamolta asukkaille toimitetun veden laatu on ollut koko ajan turvallisella tasolla ja täyttänyt talousvedelle asetetut laatunormit. Turvallisuuden varmistamiseksi laitosalueen toinen kaivo otettiin pois käytöstä kesästä 2017 alkaen. Vedenottamo ollut koko ajan käytössä, sillä vettä otetaan myös kahdesta kauempana olevasta kaivosta”, kertoo Lappeenrannan Lämpövoiman toimitusjohtaja Tuomo Parviainen.
Pilaantumisen ajankohta tai aiheuttaja ei selvinnyt
Haitta-ainehavainnot keskittyivät Muukon teollisuusalueella kiinteistöön, jolla oli ollut muun muassa konepajatoimintaa 1960-luvulta lähtien. Pilaantumisen ajankohtaa tai aiheuttajaa ei onnistuttu selvittämään luotettavasti. Pilaantuneisuuden arvioitiin kuitenkin olleen vanhaa, sillä liuottimet olivat kulkeutuneet maaperästä pohjaveteen, mikä tapahtuu pitkän ajan kuluessa.
”Hankkeen tavoitteena oli vähentää haitta-aineiden määrää, estää niiden kulkeutuminen ja turvata näin pohjavesialueen hyvä tila sekä vedenotto. Numeerisena tavoitteena oli pohjaveden haitta-aineiden väheneminen vähintään 80 prosenttia, mikä saavutettiin mukavasti”, toteaa hankinta-asiantuntija Petri Heino Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksesta.
Hanke oli osa Pirkanmaan ELY-keskuksen koordinoimaan Maaperä kuntoon -ohjelmaa, ja se toteutettiin yhteistyössä Lappeenrannan kaupungin kanssa.
Hanke päättyi – pohjavesi puhdistuu edelleen
Muukon teollisuusalueen puhdistamishanke oli mukana valtakunnallisessa pilaantuneiden maa-alueiden kokeiluhankkeessa, jossa etsittiin uusia, kestäviä menetelmiä maaperän ja pohjaveden puhdistamiseen. Vuonna 2017 käynnistetty hanke päättyi marraskuussa 2021, mutta pohjaveden puhdistuminen jatkuu tulevina vuosina edelleen.
”Seurantatulosten perusteella pilaantuneella kiinteistöllä tehty injektointi osui tetrakloorieteenin lähteeseen, joten pohjaveden lisäpilaantumista ei ole odotettavissa enää tulevaisuudessa. Tämän johdosta Ilottulan vedenottamon tetrakloorieteenipitoisuus pienenee tulevaisuudessa entisestään”, kertoo projektipäällikkö Mikko Kotro Nordic Envicon Oy:stä.
Haitta-aineiden määrän odotetaan laskevan vedenottamolla lähivuosien aikana lähelle nollaa. Puhdistamisen vaikutukset näkyvät pohjaveden laadussa pitkän ajan kuluessa, joten kaupunki jatkaa pohjaveden tarkkailua sekä pohjavesiputkista että vedenottamolta Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen päätöksen mukaisesti vielä usean vuoden ajan.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ilkka Räsänen, ympäristöjohtaja, Lappeenrannan kaupunki, 0400 8152 84, ilkka.rasanen@lappeenranta.fi
Tuomo Parviainen, toimitusjohtaja, Lappeenrannan Lämpövoima Oy, 040 5930 226, tuomo.parviainen@lreoy.fi
Petri Heino, hankinta-asiantuntija, Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, 0295 036 326, petri.heino@ely-keskus.fi
Mikko Kotro, projektipäällikkö, Nordic Envicon Oy, 050 3384 228, mikko.kotro@nordicenvicon.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset
Norilsk Nickel Harjavalta Oy:n Harjavallassa sijaitsevan nikkelituotannon laajennushankkeen ympäristövaikutukset arvioitu - hanke on toteuttamiskelpoinen (Satakunta, Varsinais-Suomi)29.3.2023 15:32:52 EEST | Tiedote
Varsinais-Suomen ELY-keskus on yhteysviranomaisena antanut perustellun päätelmän Norilsk Nickel Harjavalta Oy:n Harjavallan Suurteollisuuspuistossa sijaitsevan nikkelintuotantolaitoksen laajennushanketta koskevasta ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta eli YVA-selostuksesta.
Itä-Suomessa maanteitä päällystetään kolmannes vähemmän kuin vuosi sitten29.3.2023 10:25:09 EEST | Tiedote
Tämänhetkisen päällystysohjelman mukaan maanteitä päällystetään vuonna 2023 Etelä-Savossa, Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa yhteensä noin 240 kilometrin matkalla. Päällystystyöpituus on noin 120 kilometriä lyhyempi kuin edellisenä vuonna.
Kohonneet kustannukset ja pienempi rahoitus vähentävät päällystysmääriä Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maanteillä29.3.2023 09:25:20 EEST | Tiedote
Maanteiden päällystysmäärät Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueella ovat jäämässä vähäisiksi. Tänä vuonna uudelleen päällystetään tämänhetkisen arvion mukaan 130–150 km maanteitä. Tarkka päällystysmäärä selviää kilpailutusten myötä huhtikuun aikana. Päällystyskilometrien pieneen määrään vaikuttavat kustannusten merkittävä nousu ja edellisvuosia pienempi rahoitus.
Varsinais-Suomen ja Satakunnan vesistökunnostus -teemasivusto on julkaistu (Varsinais-Suomi, Satakunta)29.3.2023 09:10:36 EEST | Tiedote
Varsinais-Suomen ELY-keskuksen julkaisema teemasivusto on kattava tietopaketti vesistöjen kunnostamisesta. Sivusto on suunnattu erityisesti vesistökunnostuksia suunnitteleville toimijoille Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueella, mutta tarjoaa hyödyllistä tietoa kaikille vesistöjen tilan parantamisesta kiinnostuneille.
Äkillisen rakennemuutoksen tuella uusia työpaikkoja Kemi-Tornion seudulle (Pohjois-Pohjanmaa, Lappi)24.3.2023 12:21:32 EET | Tiedote
ÄRM-yritystuen vaikutuksesta Kemi-Tornion elinkeinorakenne monipuolistuu ja seudulle syntyy satoja uusia työpaikkoja. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on rahoittanut seudun pienten ja keskisuurten yritysten kehittämistä ja investointeja 8,5 miljoonalla eurolla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme