Pirkanmaan ELY-keskus

Pohjavesialueiden luokituksia muuttui Akaassa ja Sastamalassa

Jaa

Akaan ja Sastamalan alueella tarkistettiin kolmen pohjavesialueen luokitukset. Kaksi pohjavesialuetta poistettiin luokittelusta kokonaan, yhden luokitus muuttui.

Kylmäkoski B:n pohjavesialuetta Akaassa. Kuva: Anne Lindholm
Kylmäkoski B:n pohjavesialuetta Akaassa. Kuva: Anne Lindholm

Pirkanmaalla luokiteltiin uudelleen Akaan Kylmäkoski B ja Nuljunkulman pohjavesialueet sekä Sastamalassa Kurjenniemen pohjavesialue. Kuulemisasiakirjat olivat nähtävillä 30 päivää helmi-maaliskuun aikana, jolloin kuntalaisilla ja viranomaisilla oli mahdollisuus tutustua aineistoon.

Akaassa kaksi muutosta

Akaan kaupungin alueella sijaitseva Kylmäkoski B:n pohjavesialue ei enää täytä 1-luokan pohjavesialueen kriteereitä, joten sen pohjavesialueluokka lasketaan 2-luokkaan.

Nuljunkulman pohjavesialue poistettiin pohjavesiluokituksesta. Nuljunkulman pohjavesimuodostuma on kokonaisuudessaan pieni ja alueella arvioidun pohjaveden määrä on vähäinen, mistä johtuen sillä ei enää ole merkitystä yhteiskunnan vedenhankinnan kannalta. Nuljunkulma kuului aiemmin 1-luokkaan.

Sastamalan Kurjenniemi pois luokittelusta

Myös Sastamalassa Kurjenniemen pohjavesialue poistettiin pohjavesiluokituksesta, koska pohjavesialueella muodostuvan pohjaveden määrä on vähäinen. Kurjenniemen pohjavesialue kuului aiemmin 2-luokkaan.

Pohjavesialue, jolta otetaan tai aiotaan ottaa talousvettä yli 10 kuutiota vuorokaudessa tai yli 50 henkilön tarpeisiin, kuuluu 1-luokkaan. 2-luokkaan kuuluvat ne alueet, jotka ominaisuuksiltaan soveltuvat vedenhankintaan, mutta eivät ole tällä hetkellä käytössä. Pohjavesialueiden E-luokitus perustuu luonnontilaisen tai luonnontilaisen kaltaiseen muun lainsäädännön nojalla suojeltuun, pohjavedestä suoraan riippuvaiseen merkittävään pintavesi- ja maaekosysteemiin.

Uudelleenluokiteltujen pohjavesialueiden tiedot on tallennettu ympäristöhallinnon pohjavesitietojärjestelmään (POVET) sekä Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämään pohjavesialuepaikkatietokantaan. Pohjavesialueiden rajauksia ja luokituksia tarkistetaan myös jatkossa, mikäli ilmenee uutta sellaista tietoa, jolla on oleellista vaikutusta pohjavesialueiden rajoihin ja luokkiin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pohjavesiasiantuntija Pilvi Kara, p. 0295 036 246
Ylitarkastaja Nina Nenonen, p. 0295 036 323

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Kylmäkoski B:n pohjavesialuetta Akaassa. Kuva: Anne Lindholm
Kylmäkoski B:n pohjavesialuetta Akaassa. Kuva: Anne Lindholm
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan ELY-keskus
Pirkanmaan ELY-keskus
Yliopistonkatu 38, PL 297
33101 Tampere

http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pirkanmaa

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme