Pirkanmaan ELY-keskus

Pohjavesialueluokituksia on tarkistettu Pirkanmaalla Parkanossa

Jaa
Pirkanmaalla on luokiteltu uudelleen Parkanossa sijaitsevat Karjanmaa B:n ja Lapinneva etelän pohjavesialueet. Kuuleminen pohjavesialueiden luokitusmuutosten osalta alkaa 27.2.2023 ja kestää 28.3.2023 saakka.

Uudessa luokituksessa Parkanon Karjanmaa B:n pohjavesialue luokitellaan 1-luokkaan. Alue on vuoden 2018 luokitus- ja rajaustarkistuksessa luokiteltu 2-luokkaan, koska alueella sijainnut vedenottamo, Karjanmaa II, on ollut poissa käytöstä yli 20 vuotta. Vedenottamo on sittemmin otettu uudelleen käyttöön ja alue palautettu vedenhankintakäyttöön, jonka vuoksi alue kuuluu 1-luokkaan. Lapinneva eteläinen on aiemmin ollut 1-luokan pohjavesialue. Aluetta ei kuitenkaan ole otettu vedenhankintakäyttöön, eikä sille ole tulevaisuudessakaan vedenhankintasuunnitelmia, joten alue luokitellaan 2-luokan pohjavesialueeksi. Pohjavesialueen länsireuna sijoittuu pienin osin myös Ikaalisten puolelle.

Parkanon ja Ikaalisten kaupunkien internetsivuilta sekä ymparisto.fi -sivustolta löytyvissä selvityksissä kerrotaan tarkemmin pohjavesialueiden luokitusmuutosten perusteista.

Kuulemisen tarkoituksena on lisätä kansalaisten tietoa pohjavesistä ja niiden merkityksestä yhdyskuntien vedenhankinnalle sekä saada lisätietoa alueellisesta hydrogeologiasta. Pohjavesialueiden rajauksilla on tarkoitus suojella maaperässä olevaa pohjavettä vedenhankintaa varten turvaamalla pohjaveden laatu ja määrä. Sen lisäksi pohjavesialueilla turvataan pohjavedestä riippuvaisten ekosysteemien esiintyminen. Pohjavesialueen rajat perustuvat hydrogeologisiin tietoihin eli esimerkiksi maa- ja kallioperän ominaisuuksiin ja pohjaveden virtaussuuntiin. Pohjavesialueiden luokitus perustuu vedenhankintakäyttöön ja pohjavedestä riippuvaisten ekosysteemien esiintyvyyteen.

Mielipiteitä voi esittää 27.2.­-28.3.2023

Parkanon ja Ikaalisten kaupunkien pohjavesialueluokitusten muutoksiin liittyvä kuuleminen on 27.2.­-28.3.2023. Kuulemisen aikana kansalaisilla on mahdollisuus esittää kirjallisesti mielipiteensä sekä uutta hydrogeologista tietoa pohjavesialueilta. Kuulemisasiakirjat ovat nähtävillä sähköisesti Parkanon ja Ikaalisten kaupunkien internetsivuilla sekä ympäristöhallinnon verkkopalveluissa (www.ely-keskus.fi/kuulutukset/Pirkanmaa sekä www.ymparisto.fi).

Kirjalliset mielipiteet pyydetään toimittamaan joko postitse osoitteeseen Pirkanmaan ELY-keskus, PL 297, 33101 Tampere tai sähköisesti Pirkanmaan ELY-keskuksen kirjaamoon osoitteeseen kirjaamo.pirkanmaa@ely-keskus.fi28.3.2023 klo 16:15 mennessä.

Kuulemisajan jälkeen ELY-keskus kokoaa kansalaisilta ja lausunnoista saadun palautteen ja hydrogeologisen tiedon. Hydrogeologisen tiedon perusteella tehdään tarvittaessa muutokset pohjavesialueen luokitukseen ja rajauksiin. Tämän jälkeen pohjavesialueen tiedot tallennetaan ympäristöhallinnon paikkatietojärjestelmään (POVET). Muutokset toimitetaan Suomen ympäristökeskukseen, joka vastaa valtakunnallisen pohjavesialueiden paikkatietokannan päivittämisestä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pirkanmaan ELY-keskus
• ylitarkastaja Nina Nenonen, puh. 029 503 6323
• pohjavesiasiantuntija Pilvi Kara, puh. 029 503 4246 (ei tavoitettavissa 13.-17.3.2023)
Sähköpostitse etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan ELY-keskus
Pirkanmaan ELY-keskus
Yliopistonkatu 38, PL 297
33101 Tampere

https://www.ely-keskus.fi/pirkanmaa

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Lylyharjun tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta voi antaa mielipiteitä 14.4.2023 asti1.3.2023 14:01:07 EET | Tiedote

Ilmatar Lylyharju Oy suunnittelee tuulivoimahanketta Lylyharjun alueelle. Hankealueelle suunnitellaan enintään 14 uuden tuulivoimalan rakentamista. Hanke sijoittuu Pirkanmaan ja Etelä-Pohjanmaan rajalle Kihniön, Kurikan ja Parkanon kuntien alueille. Hankkeesta järjestetään yleisötilaisuus 9.3.2023 Kihniössä etäosallistumismahdollisuuksin. Mielipiteitä hankkeesta voi esittää 14.4.2023 asti.

Pirkanmaan ELY-keskus antoi perustellun päätelmänsä Takakangas-Pihlajaharjun tuulivoimahankkeen YVA-selostuksesta1.3.2023 10:01:30 EET | Tiedote

Pirkanmaan ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisena perustellun päätelmänsä Parkanon Tuuli Oy:n suunnitteleman Takankangas-Pihlajaharjun tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta. Perustellussa päätelmässä otetaan kantaa arviointien riittävyyteen ja laatuun sekä esitetään yhteysviranomaisen käsitys hankkeen merkittävistä ympäristövaikutuksista. Yhteysviranomainen katsoo, että arviointi on riittävä, mutta jatkosuunnittelussa tulee kiinnittää huomiota muun muassa maakuntakaavan mukaisen maankäytön ohjauksen huomioimiseen ja hankkeen luontovaikutusten arviointiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme