Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

POHJOINEN21-valmiusharjoitus huipentuu toiminnalliseen vaiheeseen

Jaa

Lapin ja Pohjois-Suomen aluehallintovirastojen järjestämän valmiusharjoituksen toiminnallinen vaihe alkaa 7.9. Lapissa harjoitus keskittyy väestönsiirtoon ja informaatiovaikuttamiseen.

Lapin ja Pohjois-Suomen aluehallintovirastojen POHJOINEN21-valmiusharjoituksen toiminnallinen osuus alkaa 7.9. Nelipäiväinen harjoitus keskittyy Lapissa siihen, miten vastata informaatiovaikuttamiseen sekä evakuointien toteuttamiseen eri tilanteissa. Tavoitteena on selvittää, miten hyvät valmiudet viranomaisilla on vastata informaatiovaikuttamiseen sekä siirtää väestö ripeästi turvaan vaaralliselta alueelta.

- Informaatiovaikuttaminen eri tasoilla ja muodoissaan on jo osa arkipäivää, on tärkeää suunnitella, varautua ja harjoitella, miten siihen vastataan jos sellaisen kohteeksi joudumme.  Evakuointeja toteutetaan normaaliolojen onnettomuuksissa sekä laajimmillaan poikkeusoloissa valmiuslain toimivaltuuksin. Tässä harjoituksessa painopiste on yhteisessä suunnittelussa ja toimintamallien päivittämisessä, kertoo pelastustoimi ja varautuminen -vastuualueen johtaja Joni Henttu Lapin aluehallintovirastosta.

Valmiusharjoitukseen osallistuu kaikki Lapin alueen kunnat sekä laaja joukko alueviranomaisia ja -toimijoita. POHJOINEN21 sovitetaan yhteen samalla viikolla järjestettävän puolustusvoimien paikallispuolustusharjoitus PAPU2/21 kanssa.

Väärällä tiedolla vaikuttaminen

Lapissa toiminnallisessa vaiheessa harjoitellaan myös varautumista informaatiovaikuttamiseen. Sotilasprofessori (evp) Mika Hyytiäinen on suunnitellut valmiusharjoitukseen infopelin, jossa ihmisiin yritetään vaikuttaa väärällä tiedolla. Pelissä testataan, miten lappilaiset viranomaiset vastaavat informaatiovaikuttamiseen paikallisella sekä alueellisella tasolla.

- Väestönsuojelu on herkkä aihe, koska se viittaa sodankäyntiin. Syitä vastaaville evakuoinneille ja suojautumiselle voi kuitenkin olla muitakin. Onko kyse sodan valmistelusta, miten asia koskee kansalaisia ja yrityksiä sekä miten muuttaa pelko toiminnaksi ovat asioita, joita käymme ohjatusti läpi. Informaatio ei ole erillistä eikä oma sotansa, se sidotaan harjoituksessa osaksi hybridin kokonaisuutta, toteaa hybridivaikuttamiseen perehtynyt Mika Hyytiäinen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lapin aluehallintovirasto
pelastustoimi ja varautuminen -vastuualueen johtaja Joni Henttu, puhelin 0295 017 364,
etunimi.sukunimi@avi.fi

Lisätietoja hybridivaikuttamisesta
hybridivaikuttamisen asiantuntija Mika Hyytiäinen, p. 045 140 6606

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Länsi- ja Sisä-Suomen valmiustoimikunta: Poikkeusoloissa luotettavan ja selkeän mediaviestinnän merkitys on keskeinen – rokotuskattavuuden nousua edesautettava kaikin keinoin20.9.2021 16:00:00 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui 16.9.2021. Kokouksessa päivitettiin alueen tilannekuva koronan ja muiden ajankohtaisten havaintojen osalta. Yleisradion turvallisuuspäällikkö Jyrki Guttorm kertoi valmiustoimikunnalle Ylen roolista poikkeusolojen viestinnän varmistajana.

Beredskapskommittén i Västra och Inre Finland: Tillförlitlig och tydlig mediekommunikation är av central betydelse under undantagsförhållanden – en ökning av vaccinationernas omfattning ska främjas på alla sätt20.9.2021 16:00:00 EEST | Tiedote

Västra och Inre Finlands regionala beredskapskommitté sammanträdde 16.9.2021. Under mötet uppdaterades den regionala lägesbilden beträffande coronan och andra aktuella observationer. Rundradions säkerhetschef Jyrki Guttorm berättade för beredskapskommittén om Yles roll som kommunikatör under undantagsförhållandena.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto määräsi Tampereen kaupungin turvaamaan Tammelan ja Tampellan alueen kotihoidon asiakasturvallisuuden ja laadun välittömästi20.9.2021 15:18:09 EEST | Tiedote

Määräyksen lisäksi Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto antoi 17.9.2021 kotihoidon epäkohdista huomautuksen Tampereen sosiaali- ja terveyslautakunnalle sekä kotihoidon toiminnasta vastaaville johtaville viranhaltijoille vastaisen toiminnan varalle. Aluehallintovirasto jatkaa alueiden kotihoidon valvontaa ja tekee asiasta myöhemmin lisäselvityspyynnön Tampereen kaupungille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme