Pohjois-Karjalan kauppakamari

Pohjois-Karjalan kauppakamarin kansainvälistymispalkinto Nanocomp Oy:lle

Jaa
Pohjois-Karjalan kauppakamarin kansainvälistymispalkinnon saaja on tänä vuonna joensuulainen Nanocomp Oy. Palkinto jaettiin kauppakamarin kevätkokouksen yhteydessä.

Vuonna 1997 perustettu Nanocomp Oy on uranuurtaja nanoteknologian menestyksellisessä kaupallistamisessa.  Yritys suunnittelee, valmistaa sekä myy mikro- ja nanofotoniikan tuotteita rullalta rullalle –teknologian avulla. Nanocompin tuotteita käytetään muun muassa mobiililaitteiden näytöissä, hahmontunnistuksessa sekä erilaisissa mittalaitteissa. Optiikkaelementtien kysynnässä yritys näkee kasvupotentiaalia ja haluaa keskittää toimintaansa lisäarvon tuottamiseen sillä saralla.

Tällä hetkellä Nanocompissa työskentelee reilut 30 henkilöä. Yritys toimii globaalisti ja sillä on toimistot Yhdysvaltojen Piilaaksossa, Tokiossa ja Hong Kongissa. Tärkeimmät vientimaat ovat Yhdysvallat ja Kiina. Tuotanto ja tuotekehitys puolestaan ovat ja halutaan pitääkin Pohjois-Karjalassa. Yritys sai vuoden 2015 alussa merkittävän pääomasijoituksen saksalaiselta Evonik Industries –yhtiöltä. Sen myötä Nanocomp panostaa entistä enemmän kasvuun ja kansainvälistymiseen, investoi tuotantoteknologian lisäkapasiteettiin ja uusien teknologioiden kehittämiseen. Yrityksen liikevaihto on noin kuusi miljoonaa.

Perusteluja Nanocomp Oy:n valinnalle kansainvälistymispalkinnon saajaksi:

  • yrityksen liikevaihto ja viennin osuus siitä ovat kehittyneet huikeasti
  • viimeisimmän tilikauden liikevaihto oli n. 6,03 M€, josta viennin osuus 98 %
  • kasvuluvut ovat erinomaisia ja tulevat kansainvälisestä liiketoiminnasta
  • yritys toimii loistavana esimerkkinä onnistuneesta hightech-osaamisen kaupallistamisesta
  • teollisuusjätti Evonik Industries tuli suursijoituksellaan merkittäväksi kumppaniksi
  • perusta ja toiminta kansainvälisyydestä huolimatta vahvasti paikallista

Myös Kauppalehti palkitsi yrityksen kuluvan vuoden toukokuussa Keski- ja Itä-Suomen kasvajana.

Aiempina vuosina vastaavan palkinnon ovat saaneet:

Kauppakamarin vientipalkinnon saajat:

1982 S.A. Tervo Oy

1983 Oy Wärtsilä Ab Lukkotehdas

1984 Kolmiset Oy

1985 Luhta Oy/Finn-Skila

1986 Rakennustempo Oy

1987 Kesla Oy

1988 Enso Gutzeit Oy, Pankakosken tehtaat

1989 GWS Perlos Oy Joensuun tehtaat

1990 FMG Lokomo Forest Oy Joensuun konepaja

1991 Suomen Vuolukivi Oy

1992 (ei jaettu)

1993 Finnfutter Oy 

1994 Puutuote Havukainen Oy

1995 Sasta Oy

1996 Oy Karelia Parketti Ltd

1997 New Steel Oy

1998 Labsystems Oy Joensuu tehtaat

1999 Iivari Mononen Oy

2000 Mastsystem Int`l Oy

2001 Exel oy Kivaran tehdas

2002 Puhos Board Oy

2003 Tecwill Oy

2004 Ouneva Group

2005 Mantsinen Oy

2006 Blancco Oy

2007 Piippo Oy

2008 (ei jaettu)

 

Kauppakamarin kansainvälistymispalkinnon saajat:

2009 Pentin Paja Oy

2010 Professori Paavo Pelkonen, Itä-Suomen yliopisto

2011 Valukumpu Oy

2012 Fodesco Oy

2013 Vastuualuejohtaja Sisko Kaarto, Pohjois-Karjalan maakuntaliitto


Vuoden 2014 keväällä kansainvälistymispalkinnon oli aika uudistua ulkoisesti. Ideapurje-nimeä kantavan palkinnon suunnittelusta ja valmistuksesta vastasi muotoilija Jukka Niskanen. Horisontissa esiin hulmahtava pallopurje on kautta aikain symboloinut uuden tulemista, vapautta ja iloa. Purjeen avulla valloitettiin aikanaan uusia mantereita, maailma kansainvälistyi ja muuttui sellaiseksi kuin se nykyään on. Kansainvälisyyspalkinnossa tuo purje symboloi tästä maaperästä nousevaa kirkasta ideaa, joka kantaa maakunnasta aina vain pidemmälle uusiin maisemiin. Palkinnon jalusta on leopardikiveä, joka on maakunnan kuuluisan vuolukiven muunnos. Purje on reunoiltaan hiekkapuhallettua pleksilasia, joka on herkkää, lasimaista, silti muotoiltavissa olevaa.

Ideapurje on myönnetty seuraaville yrityksille:

2014 Finelcomp Oy

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Nanocomp Oy, toimitusjohtaja Veli-Pekka Leppänen, p. 0400 127 680,
veli-pekka.leppanen@nanocomp.fi

Pohjois-Karjalan kauppakamari, toimitusjohtaja Anne Vänskä, p. 050 342 6663, anne.vanska@kauppakamari.fi

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Karjalan kauppakamari
Pohjois-Karjalan kauppakamari
Torikatu 21 C
80100 Joensuu

http://www.pohjoiskarjalankauppakamari.fi
Pohjois-Karjalan kauppakamarin kansainvälistymispalkinto on tunnustus pitkäaikaisesta kansainvälisestä toiminnasta, jolla on edistetty ja edistetään Pohjois-Karjalan maakunnan taloudellista kasvua ja taloudellista hyvinvointia. Palkinnon tarkoitus on kannustaa pohjoiskarjalaisia toimijoita kansainvälisen elinkeinotoiminnan jatkuvaan kehittämiseen. Kansainvälistymispalkinto voidaan antaa Pohjois-Karjalassa toimivalle yritykselle, yrityksen tulosvastuulliselle yksikölle, yhteisölle tai henkilölle, joka on toiminnallaan saavuttanut merkittäviä tuloksia pohjoiskarjalaisen elinkeinoelämän kansainvälistymiseksi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Karjalan kauppakamari

Kauppakamarit: Yritysten verotusta ei varaa kiristää – verokiilalaskuri paljastaa työn teettämisen kustannukset30.3.2023 07:00:00 EEST | Tiedote

Keskuskauppakamari ja alueelliset kauppakamarit vetoavat, ettei yritysten verotusta kiristetä seuraavalla hallituskaudella. Pysyvälle kasvu-uralle pääsy edellyttää kauppakamarien mukaan sitä, että rakenteellisiin ongelmiin tartutaan ja että yritysten, yrittäjyyden ja yksityisten investointien kannusteet ovat kunnossa. Suomessa on oltava kansainvälisesti kilpailukykyinen toimintaympäristö, erityisesti suhteessa tärkeimpiin verrokkimaihimme. Verokiilalaskurilla voi selvittää nykyiset työllistämisen kustannukset ja palkankorotuksesta käteen jäävän osuuden verojen ja maksujen jälkeen.

Kauppakamarit esittävät kymmenen ratkaisua yritysten työvoiman saatavuuden turvaamiseksi – osaajapula on tällä hetkellä Pohjois-Karjalan yritysten merkittävin kasvun ja kehittämisen este24.3.2023 07:00:00 EET | Tiedote

Kauppakamarit vaativat, että osaavan työvoiman saatavuus yrityksille turvataan ensi vaalikaudella ja esittävät kymmenen konkreettista ratkaisua osaajapulan helpottamiseksi. Kriittisimpinä toimenpiteinä kauppakamarit pitävät maahanmuuton merkittävää kasvattamista nykyisestä, ammatillisen koulutuksen työelämälähtöisyyden vahvistamista sekä jokaisen lapsen ja nuoren riittävien perustaitojen varmistamista. Valtakunnallisesti jopa 73 prosenttia yrityksistä kertoi työvoiman saatavuuden rajoittavan yrityksensä kasvua ja liiketoiminnan kehittämistä.

Kauppakamarikysely: Yritykset kokevat saavansa ilmastotoimista taloudellista hyötyä – kolmasosa yrityksistä asettanut päästövähennystavoitteen23.3.2023 07:00:00 EET | Tiedote

Vastuullisuus, toimien taloudellinen kannattavuus ja mainehyöty ovat syitä, jotka ovat saaneet suomalaisyritykset tarttumaan ilmastotyöhön. Kauppakamarien jäsenyrityksilleen tekemästä kyselystä selviää, että noin 90 prosenttia kaikista yrityksistä kertoo tehneensä ilmastotoimia. Reilu kolmasosa kaikista yrityksistä ja suurista yrityksistä yli 80 prosenttia on asettanut päästövähennystavoitteen. Lähes 60 prosenttia vastaajista arvioi, että ilmastotoimet ovat taloudellisesti kannattavia pitkällä tai jo lyhyelläkin aikavälillä.

Kauppakamarikysely: Yritykset pitävät perusväylänpitoa kaikista tärkeimpänä tekijänä rahtiliikenteen toimintaedellytyksille ja työvoiman liikkuvuudelle18.1.2023 06:00:00 EET | Tiedote

Kauppakamarien jäsenyrityksille suunnatussa saavutettavuuskyselyssä selvitettiin Suomen väyläverkoston kunnon ja laajuuden vaikutuksia yritysten tavaraliikenteen toimintaedellytyksille ja työvoiman liikkuvuudelle. Huoli tieverkoston rapautumisesta toistui yritysten vastauksissa läpi Suomen ja perusväylänpidon tärkeys korostui ylivoimaisen selvästi kyselyn tuloksissa. Tavarakuljetusten kannalta jopa 65 prosenttia vastaajista ja työvoiman liikkuvuuden osalta 49 prosenttia vastaajista piti perusväylänpitoa tärkeimpänä tekijänä saavutettavuuden näkökulmasta. Kohonneet liikenteen kustannukset nähdään myös merkittävänä esteenä työvoiman saatavuudelle.

Kauppakamarikysely: Yritysten tunnelma muuttunut pessimistiseksi lähes kaikilla osa-alueilla - kohonneet kustannukset ja palkankorotuspaineet heikentävät kannattavuutta20.12.2022 06:00:00 EET | Tiedote

Tuoreimman kauppakamarien jäsenyritykselleen toteuttaman suhdannekyselyn tulokset ovat kautta linjan heikompia kuin aiemmin tänä vuonna toteutetuissa kauppakamarikyselyissä. Oman toimialansa tunnelmia optimistisina pitää vain 20 prosenttia vastanneista. Kohonneet kustannukset ja palkkojen korotuspaineet koettelevat yrityksiä ja yli 40 prosenttia arvioi yrityksensä kannattavuuden heikkenevän ensi vuonna. Työvoiman kysyntä on jatkunut vastatuulitekijöistä huolimatta yllättävän vahvana, mutta heikentynyt suhdannetilanne näkyy työmarkkinoilla vasta viiveellä, muistuttaa Keskuskauppakamarin pääekonomisti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme