Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Pohjois-Karjalassa käytettiin vähiten rahaa sote-palveluihin suhteessa asukkaiden palvelujen tarpeeseen

Jaa

Vuonna 2018 tarvevakioidut sote-menot olivat korkeimmat Pohjanmaalla ja matalimmat Pohjois-Karjalassa.

Eniten rahaa sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämiseen kului vuonna 2018 Pohjanmaalla, kun huomioidaan asukkaiden palvelujen tarve. Siellä tarvevakioidut sote-menot olivat noin 13 prosenttia maan keskitasoa korkeammat. Sen sijaan Pohjois-Karjalassa menot olivat noin 12 prosenttia pienemmät kuin koko maassa keskimäärin.

Luvut selviävät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) julkaisemasta tilastosta.

Palvelujen tarpeeseen vaikuttaa ennen kaikkea alueen asukkaiden sairastavuus, mutta myös ikä- ja sukupuolijakauma sekä sosioekonomiset tekijät.

Palvelujen tarvetta oli eniten Etelä-Savossa, 25 prosenttia enemmän kuin maassa keskimäärin. Länsi-Uudellamaalla palvelutarve oli puolestaan 22 prosenttia maan keskitasoa vähäisempi.

Kuntatasolla vaihtelu oli vielä suurempaa. Pienintä palvelujen tarve oli Kauniaisissa ja Espoossa, 30–34 prosenttia alle maan keskitason. Vastaavasti Sallassa ja Rautavaaralla palvelujen tarvetta oli 75–76 prosenttia enemmän kuin maassa keskimäärin.

Vuoden 2018 tarvevakioitujen menojen vertailu vuoteen 2017 julkaistu – menot asukasta kohden kasvaneet

Perinteisiä poikkileikkausaineistosta laskettuja tarvevakioituja menoja ei voi suoraan verrata aiempien vuosien tietoihin. THL:n tänään julkaisemassa työpaperiluonnoksessa on esitetty myös aikasarjatarkastelu, mikä mahdollistaa alueiden kehityksen tarkastelun yli ajan.

Työpaperissa on esitetty taustamateriaalia tarvevakioituihin menoihin sekä niiden laskemiseen ja tulkintaan. Tietoja voidaan käyttää sote-uudistuksen lakiluonnoksen lausuntoja laadittaessa. Työpaperi on julkaistu luonnoksena, ja sitä kehitetään saadun palautteen perusteella syksyyn mennessä.

Vertailun mukaan kunnallisten sote-palvelujen tarve näyttää pysyneen samana vuodesta 2017 vuoteen 2018. Samalla menot asukasta kohti ovat kasvaneet koko maan tasolla. Alueiden välillä on kuitenkin eroja: Helsingissä menot ovat laskeneet jopa enemmän kuin tarve asukasta kohti, kun taas Lapissa menot ovat kasvaneet runsaasti tarpeen kasvaessa vain hieman.

Tarvevakioidut menot eivät kerro sote-palveluiden laadusta tai saatavuudesta

Väestön palvelutarpeiden lisäksi sote-menoihin vaikuttavat monet muut tekijät. Tarvevakioidut menot voivat olla maan keskitasoa matalammat, jos toiminta on tehokasta, hoitoketjut toimivat alueella hyvin, yksikkökustannukset ovat pienet – tai jos alueella käytetään paljon kunnallisia palveluja korvaavia yksityisiä palveluja, kuten työterveyshuoltoa.

Toisaalta korkeat tarvevakioidut menot voivat olla seurausta siitä, että alueella on päätetty panostaa keskimääräistä enemmän sosiaali- ja terveyspalveluihin.

Lisätiedot

Esitys: Sosiaali- ja terveydenhuollon tarvevakioidut menot vuonna 2018

Holster T, Mäklin S. Sosiaali- ja terveydenhuollon tarvevakioidut menot 2017 ja 2018: Uudistetut tarvekertoimet ja tekninen toteutus. Luonnos, kesäkuu 2020.

Tarvevakioidut menot THL:n sivuilla

Yhteystiedot

Tuukka Holster
tutkija
THL
puh. 029 524 7937 
etunimi.sukunimi@thl.fi

Suvi Mäklin
erikoistutkija
THL
puh. 029 524 7083
etunimi.sukunimi@thl.fi

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Mannerheimintie 166
00270 Helsinki

029 524 6000http://www.thl.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

THL korjaa eilistä (13.8.) karttakuvaa maskisuosituksen sairaanhoitopiireistä14.8.2020 15:00:31 EESTTiedote

THL korjaa eilistä (13.8.) karttakuvaa maskisuosituksen sairaanhoitopiireistä. Kartta oli suositusta koskevan tiedotteemme kuvituksena. Lisäksi julkaisimme kartan Twitterissä ja Facebookissa. Kartassa myös Kainuun sairaanhoitopiiri oli merkitty sairaanhoitopiiriksi, jossa olisi todettu kahden viime viikon aikana uusia koronatartuntoja ja jota maskisuositus näin ollen koskisi. 12.8. tietojen mukaan Kainuun sairaanhoitopiirissä ei kuitenkaan ole todettu uusia tartuntoja, joten maskisuositus ei ainakaan toistaiseksi koske sitä. Ohessa on korjattu kartta (tilanne 12.8.2020). Vastedes päivitämme karttaa joka torstai ja julkaisemme sen maskisuosituksen verkkosivulla. Suositus kasvomaskien käytöstä kansalaisille Ystävällisin terveisin THL:n viestintä info(at)thl.fi

THL suosittaa kasvomaskin käyttöä toisten suojaamiseksi – käsienpesu ja turvavälit ovat tärkeimmät keinot ehkäistä koronatartuntoja13.8.2020 13:54:36 EESTTiedote

THL suosittaa kansalaisille kasvomaskien käyttöä tietyissä tilanteissa toisten ihmisten suojaamiseksi. Kasvomaski on yksi keino ehkäistä koronavirustartuntojen leviämistä. Ensisijaisen tärkeää on edelleen noudattaa 1-2 metrin turvavälejä aina kun mahdollista, pestä käsiä, yskiä hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan sekä välttää kasvojen koskettelua. Oireisena tulee välttää sosiaalisia kontakteja ja hakeutua välittömästi koronatestiin. ”Koronaviruksen leviämisen riski kasvaa nyt kun arki alkaa ja ihmiset alkavat liikkua enemmän. Nyt on lisäksi selvää, että tartuntariski on erityisen suuri tungoksessa. Kasvomaskit ovat yksi keino lisää ehkäistä epidemian kiihtymistä”, sanoo THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta. Kenen ja missä tilanteessa kasvomaskia kannattaa käyttää? THL:n suositus koskee niitä sairaanhoitopiirejä, joissa on esiintynyt koronatartuntoja viimeisen kahden viikon aikana. Suositus ei koske työyhteisöjä. Niiden kohdalla asiantuntijalaitoksena toimii Työterveyslaitos. THL suos

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme