Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Pohjois-Pohjanmaalla työttömiä työnhakijoita 25 450 - pitkäaikaistyöttömyys nousussa

Jaa

Vuosi 2020 oli poikkeuksellinen vuosi Pohjois-Pohjanmaan työmarkkinoille. Koronakriisin äkillinen puhkeaminen nosti työttömyyden jyrkkään kasvuun keväällä. Moni työnantaja turvautui vaikeassa tilanteessa henkilöstön määräaikaisiin lomautuksiin. Kesällä lomautettujen määrä alkoi jo selvästi laskea ja moni palasi entisiin tehtäviinsä. Loppuvuoden aikana työttömien määrässä ei ole tapahtunut merkittävää muutosta parempaan tai huonompaan.

Joulukuun lopussa Pohjois-Pohjanmaalla oli 25 450 työtöntä työnhakijaa (ml. lomautetut), heistä miehiä oli 15 200 ja naisia 10 250. Työttömiä työnhakijoita oli 4 700 enemmän kuin vuosi sitten. Kokoaikaisesti lomautettuja (4 600) oli liki kaksinkertainen määrä vuoden takaiseen verrattuna. Joulukuun lopussa maakunnan työttömyysaste (työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta) oli sama kuin maassa keskimäärin eli 13,6 %. Työttömien työnhakijoiden määrä on noussut kaikissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa vuoden takaiseen verrattuna. Pohjois-Pohjanmaan kunnista alhaisin työttömyysaste oli Reisjärvellä (9,6 %), korkein Vaalassa (17,7 %). Oulussa työttömiä työnhakijoita oli 14 400 ja työttömyysaste oli 14,5 %.

Pitkäaikaistyöttömyys (yli vuoden yhtäjaksoinen työttömyys) on ollut maakunnassa nousussa vuoden alusta lukien.

Joulukuun lopussa pitkäaikaistyöttömiä oli 6 700, mikä on 50 % enemmän (2 200) vuoden takaiseen verrattuna. Nuoria alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli 4 000, mikä on 600 enemmän kuin vuosi sitten. Yli 50-vuotiaiden työttömien työnhakijoiden määrä (8 100) oli noussut noin 1 500:la vuoden takaisesta.

Avoimia työpaikkoja oli joulukuun aikana tarjolla kaikkiaan 7 400, mikä on 650 paikkaa vähemmän kuin vuosi sitten. Uusia työpaikkoja ilmoitettiin TE-toimistoon 3 900, mikä on suunnilleen saman verran kuin viime vuoden joulukuussa. Uusia työpaikkoja oli mm. sairaanhoitajille, lähihoitajille, myyjille, kiinteistönhuoltajille, rakennusapulaisille sekä siivoustyöntekijöille.

TE-palveluiden piirissä oli joulukuun lopussa 7 000 henkilöä, mikä on 900 vähemmän kuin vuosi sitten. Eniten osallistujia oli koulutuksessa; omaehtoisesti työttömyysetuudella opiskeli 2 100 henkilöä ja työvoimakoulutuksessa oli lähes 1 400 opiskelijaa. Työllistettynä yksityiselle ja julkiselle sektorille oli yhteensä 1 500 henkilöä ja kuntouttavaan työtoimintaan osallistujia oli 1 500. Lisäksi työ-/koulutuskokeiluissa, vuorotteluvapaasijaisina sekä työnhaku- ja uravalmennuksissa oli yhteensä 500 osallistujaa.

Useissa seurantaryhmissä (sukupuolet, osatyökykyiset, eri ikäiset, ulkomaalaiset) työttömyys on vuoden takaista korkeammalla tasolla, mutta muutosta pahempaan ei ole nähtävissä. Työttömyyden taso vähenee vähitellen kaikissa ryhmissä, mutta muutos ei ole pikainen. Pitkäaikaistyöttömien (yli vuoden yhtäjaksoinen työttömyys) määrä kasvaa, koska tällä hetkellä pääosa työllistämisistä on korvausrekrytointeja ja niitä tehdään hyvin harkitusti. Useilla työttömyysjaksot edelleen pitenevät ajallisesti.

Talouden epävarmuus jatkuu lähitulevaisuudessa ja työmarkkinoiden toipuminen kestää pitkään.Ripeää talouden nousua ei ole näköpiirissä – aikaisintaan kasvu käynnistyy loppuvuodesta. Tarve lisätyövoimalle ja työllisyyden kasvulle seuraa viiveellä talouskasvun käynnistyttyä. Monilla heikossa työmarkkina-asemassa olevilla työllistyminen on edelleen vaikeaa. Kasvun käynnistyttyä ajantasaisella osaamisella varustetut ammattilaiset ovat etuasemassa rekrytoinneissa. Elpyminen edellyttää aktiivisia toimia, joilla edistetään yritysten kykyä työllistää. Yhtä suuri tarve on tehokkaille työllistymispalveluille, jotta työn ulkopuolisilla työllistyminen on mahdollisimman ripeää.

Johtaja Petri Keränen kertoo joulukuun työllisyystilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus:
johtaja Petri Keränen, 0295 026 727
yksikön päällikkö Eine Kela, 0295 038 227
asiantuntija Jarkko Pietilä, 0295 038 116
suunnittelija Pirjo Hyrkäs (tilastot), 0295 038 061
s-posti: etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto:
johtaja Maire Mäki, 0295 056 800
palvelujohtaja Pirjo Juntunen, 0295 056 596
palvelujohtaja Mari Tuomikoski, 0295 056 801
palvelujohtaja Marita Rimpeläinen, 0295 056 713
s-posti: etunimi.sukunimi@te-toimisto.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

0295 038 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Pohjois-Pohjanmaalla oli tammikuun lopussa noin 24 000 työtöntä työnhakijaa2.3.2021 08:08:08 EETTiedote

Keväällä 2020 alkaneen koronakriisin vaikutukset näkyvät edelleen Pohjois-Pohjanmaan työllisyystilanteessa. Työttömien työnhakijoiden määrä on suuri, mikä näkyy mm. kokoaikaisesti lomautettujen lähes kaksinkertaisena määränä vuoden takaiseen verrattuna. Viime kesänä lomautettujen määrä alkoi kuitenkin selvästi laskea viime kevään luvuista ja myös joulukuusta lomautettujen määrä on edelleen vähentynyt.

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus ja Tulvakeskus varoittavat hyyteiden nostamasta korkeasta vedenpinnasta Iijoen vesistöalueella Taivalkosken ja Pudasjärven alueilla12.2.2021 13:55:14 EETTiedote

Syksyn runsaiden sateiden myötä Iijoen valuma-alueella on paljon vettä ja Iijoessa virtaama ovat ajankohtaan nähden suuria. Tämän vuoksi Iijokeen ei ole pakkasista huolimatta joka paikkaan muodostunut hyyteiltä suojaavaa jääkantta. Jääkannen puuttumisen takia jokivesi on päässyt kokonaisuudessaan jäähtymään ja Iijokeen on jo viikkojen ajan muodostunut virtausta haittaavaa hyydettä.

Oulun seudun kehityskuva 2030+29.1.2021 14:17:16 EETTiedote

Oulun seudun kehityskuvan 2030+ tekeminen on käynnistynyt. Kehityskuva 2030+ tavoitteena on aktiivisen vuoropuhelun kautta hakea kuntien yhteinen linja ja tavoite koko seutua palvelevasta kestävästä yhdyskuntarakenteesta ja liikennejärjestelmästä sekä elinvoimaisesta seudusta. Oulun seudun kehityskuva 2030+ on kirjattu syksyllä hyväksyttyyn maankäytön, asumisen ja liikenteen -sopimukseen eli MAL-sopimukseen valtion ja Oulun seudun kuntien kesken. Kehityskuva valmistuu vuoden 2021 loppuun mennessä.

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus ja Oulun eteläisen kunnat: Yhteistyöllä vauhtia kuntien kehitykseen28.1.2021 15:34:11 EETTiedote

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus järjesti yhdessä Oulun eteläisten kuntien kanssa seutuseminaarin 28. tammikuuta. Yhteisiksi kehittämisteemoiksi nousi kolme kokonaisuutta: saavutettavuuden, yrittäjyyden ja työllisyyden sekä alueen vetovoiman kehittäminen. Keskiössä alueen näkökulmasta on raideliikenteen sekä valtateiden 4,8 ja 22 kehittäminen. Matkailua halutaan alueella viedä eteenpäin, vetovoimaa tuovat mm. Geopark, merellisyys ja Ruutikankaan alue. Koronan jälkeiseen elpymiseen eli työllisyyden, yrittäjyyden ja vähähiilisen kiertotalouden edistämiseen on saatavilla tukea ja rahoitusta mm. uusien elpymisrahastojen kautta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme