Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus antoi lausunnon Oulujärven saarten hakkuiden Natura-arvioinnista

Jaa

ELY-keskus katsoo lausunnossaan, että Natura-arviointia on vielä täydennettävä ja tarkennettava etenkin suojeluperusteena oleviin luontotyyppeihin kohdistuvista välillisistä vaikutuksista.

Oulujärven saarten Natura-alueen kaksi keskeisintä suojeluperustetta on harjumetsät ja boreaaliset luonnonmetsät. Harjumetsät sijaitsevat Kuostonsaarella. Boreaalisia luonnonmetsiä on sekä Kaarresalossa että Kuostonsaaressa.

ELY-keskuksen lausunnon mukaan Natura-arviointia on korkeimman hallinto-oikeuden vaatimusten mukaisesti välillisten vaikutusten huomioon ottamiseksi tarpeen tarkentaa. Kuviointiin perustuvan inventointi- ja luontotyyppien määrittelymenettelyn on otettava huomioon ekologisten kokonaisuuksien (kytkeytyneisyys, välilliset vaikutukset) säilyttäminen ja myös luontotyyppien tilan parantamisnäkökohdat boreaalisissa luonnonmetsissä. Näissä suhteissa Natura-arviointiin on jäänyt täydentämistarvetta.

Jos toimet heikentävät luontotyyppejä, on arvioinnissa analysoitava, millainen osuus heikentyisi ja mitkä olisivat heikennyksen vaikutukset. Ekologisten kokonaisuuksien huomioon ottaminen edellyttää tarkempaa vaikutusten arviointia ja myös hakkuiden intensiteetin analysointia luontoarvot paremmin huomioon ottavalla tavalla. Mikäli lieventämistoimia tarvitaan, on tarvittavat haittojen lieventämistoimet tuotava esiin riittävän analyyttisesti ja on syytä ottaa huomioon myös varovaisuusperiaate.

Luonnonsuojelulain mukaisen Natura-arviointimenettelyn tarkoituksena on tuoda selvyys, vaikuttaako hanke merkittävästi Natura-alueen suojelutavoitteisiin eli niihin perusteisiin, joiden vuoksi Oulujärven saaret on sisällytetty EU:n Natura-verkostoon. Vaikutusten merkittävyyden arviointiin vaikuttaa muutosten laaja-alaisuus, jolloin merkittävyys on suhteutettava alueen kokoon, luontoarvojen merkittävyyteen sekä suunniteltujen toimenpiteiden intensiteettiin ja sijoittumiseen.

Natura-arvioinnin täydennyksen jälkeen ELY-keskus antaa uuden lausunnon. ELY-keskuksen päätös metsänkäsittelyn kieltämisestä pysyy toistaiseksi voimassa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yksikön päällikkö Eero Melantie
puh. 0295 038 377, eero.melantie@ely-keskus.fi

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

0295 038 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Pohjois-Pohjanmaalla työvoimalle on edelleen runsaasti kysyntää, työttömyydessä pientä kasvua toukokuusta27.7.2021 08:11:30 EEST | Tiedote

Työttömien työnhakijoiden määrä on Pohjois-Pohjanmaalla laskenut tasaisesti kuukausittain tammi-toukokuussa, mutta kesäkuun aikana työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi. Kesäkuun lopussa työttömiä työnhakijoita (ml. lomautetut) oli Pohjois-Pohjanmaalla 23 200, mikä on reilu 1 000 vähemmän kuin tammikuussa, mutta lähes 2 000 enemmän kuin toukokuussa. Suhteellisesti eniten työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi alle 20-vuotiaiden ikäryhmässä verrattuna toukokuuhun.

Jalankulku- ja pyöräilyväylän suunnittelu maantielle 847 (Limingantie) välille Rantavainio - Äimärautio käynnistyy7.7.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) aloittaa otsikossa mainitun tiesuunnitelman laatimisen tarpeellisine tutkimuksineen. Suunnitelma laaditaan yhteistyössä Oulun kaupungin kanssa. Suunnitelmaan sisältyy nykyisen jalankulku- ja pyöräilyväylän parantaminen pyöräilyn pääreitiksi (baana-väylä) maantien 847 länsipuolella välillä Rantavainio (Lentokentäntien liittymä) - maantie 8155 (Poikkimaantie). Suunnittelualueeseen kuuluu myös suojatieylityksen parantaminen maantiellä 847 Joulumerkinpolun kohdalla sekä maantien 847/Rantalantien/Karhunkedontien risteyksen parantamistoimet. Vesalantien osuus suunnitellaan parannettavaksi pyöräkaduksi. Suunnittelun tavoitteena on jalankulun ja pyöräilyn turvallisuuden ja liikkumisympäristön parantaminen. Suunnittelutyö aloitetaan maastotöillä kesällä 2021 ja tiesuunnitelma valmistuu tammikuussa 2022. Suunnitelmaluonnoksia esitellään suunnittelun aikana, josta tiedotetaan erikseen. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus asettaa t

Perinnebiotooppien kartoittajat maastossa Pohjois-Pohjanmaalla1.7.2021 10:36:46 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) jatkaa kesällä 2021 perinnebiotooppien maastokartoituksia, jotka päivittävät ja täydentävät 1990-luvulla toteutettua valtakunnallista perinnemaisemainventointia. Perinnebiotoopit ovat luontotyyppejä, jotka ovat syntyneet perinteisen maatalouden aikakaudella siitä pitäen, kun maanviljely ja karjatalous alkoivat vakiintua Suomessa. Perinnebiotooppeja ovat erilaiset niityt, hakamaat ja metsälaitumet. Lisäksi Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus tekee hoito- ja kunnostussuunnittelua muutamilla kohteilla, joille on ehdotettu kartoitusten perusteella hoitotoimia. Kunnostustyöt on suunniteltu aloitettavaksi tänä vuonna. Kartoitus, kunnostus ja hoitosuunnittelu toteutetaan osana ympäristöministeriön rahoittamaa Helmi-elinympäristöohjelmaa.

Oulaisiin maantielle 7980 rakennetaan kevyen liikenteen väylä välillä Oulaistenkatu-Lehtopään koulu30.6.2021 10:58:32 EEST | Tiedote

Koululaisten liikenneturvallisuus paranee Oulaisissa merkittävästi, kun maantielle 7980 (Matkanivantie) rakennetaan kevyen liikenteen väylä. Rakennettavan väylän kokonaispituus on n 2,5 km josta 200 m sijaitsee maantien 18312 (Kivirannantie) osuudella. Kokonaiskustannukset ovat noin 900 000 euroa ja hankkeen rahoittavat puoliksi Oulaisten Kaupunki ja ELY-keskus.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme