Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus antoi lausuntonsa Iso Pihlajasuon (Yli-Ii, Oulu) tuulivoimapuiston YVA-suunnitelmasta

Jaa

Pahkakosken Energia Oy suunnittelee tuulivoimapuistoa Oulun kaupunkiin Pahkakosken tuulivoimapuiston eteläpuolelle. Hankealue sijoittuu Oulun kaupunkiin pääosin Yli-Iin suuralueelle Pahkalan kaupunginosaan sekä osittain Ylikiimingin suuralueelle Joloksen kaupunginosaan.

Alkuperäinen Pahkakosken hankkeen yleiskaava on lainvoimainen ja mahdollistaa enintään 30 tuulivoimalan rakentamisen. Voimaloiden maksimikokonaiskorkeus on kaavassa 245 metriä. Iso Pihlajasuon laajennushankkeen alustavassa sijoitussuunnittelussa on esitetty mahdolliset paikat enintään yhdeksälle tuulivoimalalle. Hankealueella tuotettu sähkö on alustavien suunnitelmien mukaan tarkoitus siirtää valtakunnanverkkoon Pahkakosken tuulivoimapuiston sähköaseman kautta. Sähkönsiirto toteutetaan maakaapeleilla, uusia ilmajohtoja ei rakenneta.

Iso Pihlajasuon tuulivoimapuistohankkeessa toteutetaan YVA-lain (252/2017) mahdollistamaa YVA- ja kaavamenettelyn yhdistämistä. Arviointisuunnitelma sisältää pääpiirteittäin ne asiat, jotka ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun asetuksen (277/2017) 3 §:n mukaan kuuluukin esittää.
 
Hankevaihtoehdot täyttävät lain vaatimuksen. YVA-menettely toimii parhaimmillaan suunnittelun välineenä ja YVA:n tulisi vaikuttaa ympäristöllisesti hyväksyttävän hankkeen löytymiseen. Voimaloita voidaan tarvittaessa siirtää tai vähentää, mikäli se nähdään arvioinnin perusteella tarpeelliseksi.

Arviointisuunnitelmassa on tunnistettu keskeisimmät selvitettävät ympäristövaikutukset, vaikka merkittäviksi arvioituihin ja koettuihin vaikutuksiin ei ole otettu kantaa. YVA-lain mukaisesti tulee tunnistaa hankkeen merkittävät ympäristövaikutukset arvioinnin yhteydessä.

Saadun palautteen ja yhteysviranomaisen oman näkemyksen mukaan Iso Pihlajasuon tuulivoimahankkeen vaikutusten arvioinnissa tulee erityisesti keskittyä hankkeen vaikutuksiin poronhoitoon, ihmisiin ja elinoloihin, maisemaan, luonnon monimuotoisuuteen sekä yhteisvaikutuksiin muiden hankkeiden kanssa.

Luonnonsuojelulain 65 § tarkoittama Natura-arviointi on tarpeen tehdä Hirvisuon Natura-alueelle. Natura-arviointi tulee tehdä YVA-menettelyn yhteydessä, jolloin yhteysviranomainen sisällyttää Natura-arvioinnista annettavat ELY-keskuksen ja luonnonsuojelualueen haltijan lausunnot arviointiselostuksesta annettavaan perusteltuun päätelmäänsä.

Lausunto kokonaisuudessaan osoitteessa: www.ymparisto.fi/isopihlajasuotuulivoimayva.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yhteysviranomaisena hankkeessa toimii:
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, Heli Kinnunen, p. 0295 038 018, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kaavoituksesta vastaava:
Oulun kaupunki, yleiskaavasuunnittelija Matti Konttinen, p. 040 168 5354 ja yleiskaavapäällikkö Paula Paajanen, p. 044 703 1233, etunimi.sukunimi@ouka.fi

YVA- ja kaavakonsultti FCG Finnish Consulting Group Oy:
kaavan laadinta Eric Roselius DI, p. 044 431 4875 ja YVA-projektipäällikkö Leila Väyrynen, puh. 040 541 2306, etunimi.sukunimi@fcg.fi

Hankkeesta vastaava:
Pahkakosken Energia Oy: Jaakko Leppinen, p. 040 188 1297, etunimi.sukunimi@windelligence.com

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

0295 038 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on asettanut nähtäville Verkasalon (Ylivieska, Alavieska, Kalajoki) tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelman28.9.2022 14:52:02 EEST | Tiedote

Ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain mukainen ympäristövaikutusten arviointiohjelma on nähtävillä 28.9. - 27.10.2022 Alavieskan kunnan sekä Kalajoen kaupungin ja Ylivieskan kaupungin verkkosivuilla, mainittujen kuntien/kaupunkien virastoissa ja pääkirjastoissa, osoitteessa ymparisto.fi/verkasalotuulivoimapuistoyva sekä Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksessa (Veteraanikatu 1, Oulu). YVA-menettelyä koskevat yleisötilaisuudet pidetään tiistaina 18.10.2022 klo 17–19 Ylivieskan kaupungintalon valtuustosalissa (Kyöstintie 4, 84100 Ylivieska), keskiviikkona 19.10.2022 klo 17–19 Alavieskan kunnantalon valtuustosalissa (Pappilantie 1, 85200 Alavieska) ja torstaina 20.10.2022 klo 17–19 Kalajoen kaupungintalon valtuustosalissa (Kalajoentie 5, 85100 Kalajoki). Tilaisuuksiin voi osallistua myös etäyhteyksillä. Linkit tulevat saataville hankkeen verkkosivulle. Tilaisuuksissa esitellään myös hankkeen kaavoitusta. Kaikissa tilaisuuksissa kahvitarjoilu klo 16.30 alkaen. Kaikki asiasta ki

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on asettanut nähtäville Sievin Kenkäkankaan tuulivoimapuiston ympäristövaikutusten arviointiohjelman21.9.2022 09:48:14 EEST | Tiedote

Hanketta koskeva yleisötilaisuus järjestetään keskiviikkona 28.9.2022 klo 17.00 alkaen Sievin kunnantalolla (Haikolantie 16, 85410 Sievi) sekä verkkolähetyksenä, jonka linkki tulee saataville hankkeen verkkosivulle www.ymparisto.fi/kenkakankaantuulivoimaYVA. Asiasta ovat kertomassa YVA-yhteysviranomaisen (Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus), hankevastaavan (Semecon Oy) ja YVA-konsultin (AlustaConsulting Oy) edustajat. Tilaisuudessa esitellään myös hankkeen kaavoitusta. Kahvitarjoilu klo 16.30 alkaen. Kaikki asiasta kiinnostuneet ovat tervetulleita kuulemaan ja osallistumaan. Ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain mukainen ympäristövaikutusten arviointiohjelma on nähtävillä 21.9.–21.10.2022 Sievin, Reisjärven ja Toholammin kuntien sekä Kannuksen ja Kokkolan kaupunkien internet-sivuilla, mainittujen kuntien ja kaupunkien virastoissa ja pääkirjastoissa, hankkeen verkkosivuilla osoitteessa www.ymparisto.fi/kenkakankaantuulivoimaYVA sekä Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksessa (Veter

Avoimien työpaikkojen määrä kääntyi kasvuun Pohjois-Pohjanmaalla20.9.2022 08:11:29 EEST | Tiedote

Työttömyys on alentunut tasaisesti Pohjois-Pohjanmaalla alkuvuoden ajan kesäkuukausien hetkellistä lisäystä lukuun ottamatta. Elokuun lopussa työttömiä työnhakijoita oli Pohjois-Pohjanmaalla 17 600, mikä on noin 2 200 työtöntä vähemmän kuin vuosi sitten. Heinäkuuhun verrattuna työttömien työnhakijoiden määrä laski reilulla 3 500:lla. Työttömistä kokoaikaisesti lomautettuja oli noin 700, mikä on 560 lomautettua vähemmän kuin vuosi sitten. Pohjois-Pohjanmaan työttömyysaste oli elokuussa 9,3 % ja koko maassa se oli 9,1 %. Työttömyysaste vaihteli Pohjois-Pohjanmaalla Lumijoen 3,9 %:n ja Pudasjärven 11,4 %:n välillä.

Kiitellyt Perhevapaalta työelämään -valmennukset jatkuvat – maksutonta tukea Oulun ja lähiseudun kotivanhemmille edelleen tarjolla19.9.2022 10:10:53 EEST | Tiedote

Maksuttomat Perhevapaalta työelämään -valmennukset jatkuvat Oulussa. Perhevapaalla oleville ja lapsia kotona hoitaville vanhemmille suunnattuun valmennukseen voi ilmoittautua mukaan vielä ensi kesäkuun loppuun asti aiemmasta tiedosta poiketen. Tukea työelämään on ollut mahdollista saada valmennuksesta Oulussa jo reilun vuoden ajan. Mukaan voi tulla myös Oulun lähialueilta, kuten Limingasta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme