Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus antoi lausuntonsa SSAB Europe Oy:n Raahen tehtaan voimajohtohankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta

Jaa

Arviointiohjelma sisältää pääpiirteissään ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun asetuksen mukaiset asiat. Yhteysviranomainen korostaa jatkosuunnittelussa tiedottamisen merkitystä ja vuoropuhelua vaikutusalueen asukkaiden, maanomistajien ja muiden asianosaisten kanssa.

Hankevaihtoehdot täyttävät lain vaatimuksen. Hankkeessa varaudutaan myöhäisemmässä vaiheessa myös toiseen voimajohtoon, jolloin molemmat pääreittivaihtoehdot toteutettaisiin. Arviointiselostuksessa on syytä käsitellä molemmat voimajohdot ja arvioida myös niiden yhteisvaikutukset. Yleisesti ottaen on suositeltavaa hyödyntää aina kun mahdollista nykyisiä johtokäytäviä ja yhteispylväsratkaisuja. Palautteissa esitetyt näkökohdat reittivaihtoehdoista tulee ottaa huomioon hankkeen jatkosuunnittelussa. SSAB:n ja Fingridin on hyvä keskustella kokonaisuudesta ja voimajohtoreittien yhteensovittamisesta parhaiden ratkaisujen löytämiseksi.

Arvioinnin painopistealueisiin tulee lisätä ihmisten elinolot ja viihtyvyys. Arviointiohjelmassa on melko ylimalkaisesti kerrottu, millä menetelmillä ja miten vaikutuksia aiotaan arvioida. Arviointiselostuksessa tulee käytetyt menetelmät kuvata.

Palautteissa on noussut esiin huoli hankkeen vaikutuksista elinkeinoihin, maa-alueiden pirstaloitumiseen, asumisviihtyvyyteen ja virkistyskäyttöön. Palautteissa esitetyt näkökohdat tulee huomioida jatkosuunnittelussa ja haitallisten vaikutusten lieventämismahdollisuudet tulee selvittää huolella.

Voimajohtoreitit sivuavat useampia tuulivoimahankealueita, joissa on tehty selvityksiä. Näitä on tarpeen hyödyntää esim. linnustoon kohdistuvien vaikutusten arvioinnissa. Yhteisvaikutuksia tulee arvioida linnustoon, metsäpeuraan ja suteen, ihmisten elinoloihin sekä luonnon pirstaloitumiseen ja hiilinielun menetykseen. Hanketilanne tulee päivittää arviointiselostusvaiheessa. Yhteisvaikutusten arvioinnissa on otettava huomioon kaikki hankealueen toiminta.

Lausunto on kokonaisuudessaan Ympäristöhallinnon yhteisessä verkkopalvelussa osoitteessa: www.ymparisto.fi/SSABRaahe400kvvoimajohtoyva


Hanke
YVA-menettelyssä tarkasteltavat hankevaihtoehdot ovat:

  • VE0 eli 0-vaihtoehto: hanketta ei toteuteta.
  • VE1: 400 kV:n voimajohto välille Raahen terästehdas – Siikajoen sähköasema. Vaihtoehdolla on kolme alavaihtoehtoa
  • VE2: 400 kV:n voimajohto välille Raahen terästehdas – Pyhäjoen Hanhelan sähköasema. Vaihtoehdolla on kolme alavaihtoehtoa

Hankealue sijoittuu Raahen kaupungin sekä Siikajoen ja Pyhäjoen kuntien alueille. Lähin voimajohdon linjausvaihtoehto sijaitsee noin kahden kilometrin etäisyydellä Raahen keskustasta ja noin 13 kilometrin etäisyydellä Pyhäjoen keskustaajamasta. Siikajoen sähköasema sijaitsee noin kahden kilometrin etäisyydellä Ruukin keskustaajamasta ja Hanhelan sähköaseman alustava sijoituspaikka noin 18 kilometriä Pyhäjoen keskustaajamasta itään.

Sähkönsiirtotarve liittyy Raahen terästehtaalla käynnissä olevaan Hybrit-hankkeeseen. Hankkeen toteutustavasta riippuen tarve on tulevaisuudessa todennäköisesti molemmille päävaihtoehdoille eli kahdelle 400 kV:n voimajohdolle. Lähtökohtaisesti ei suunnitella kahden 400 kV:n voimajohdon sijoittumista rinnakkain koko matkan vaan voimajohdot tulisivat terästehtaalle kahta eri reittiä. Tällöin voimajohdot sijoittuisivat rinnakkain noin 5 kilometrin matkan Haapajärven tekojärven eteläpuolelta kohti Raahen tehdasaluetta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hankkeesta vastaava: Esa Prokkola, etunimi.sukunimi@ssab.com, puh. 040 557 8891
YVA-konsultti: Ella Kilpeläinen, etunimi.sukunimi@afry.com, puh. 050 435 6507
Yhteysviranomainen: Heli Kinnunen, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi, puh. 0295 038 018.

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

0295 038 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Valtatien 8 liittymäjärjestelyt uuden Ruutikankaan ampumaurheilukeskuksen liittymän kohdalla Limingassa käynnistyvät24.5.2022 14:17:38 EEST | Tiedote

Ruutikankaan ampumaurheilukeskuksen liittymän liikenneturvallisuus paranee merkittävästi, kun valtatielle 8 rakennetaan liittymä, jossa on erkanemiskaista, tiekaide sekä valaistus. Kokonaiskustannukset ovat noin 800 000 € ja hankkeen rahoittavat ELY-keskus, Limingan kunta ja Lumijoen kunta. Työt alkavat toukokuun loppupuolella ja valmistuvat lokakuun loppuun mennessä. Hankkeen pääurakoitsijana toimii Kuljetuspolar Oy. Rakennustyön vuoksi yleistä liikennettä joudutaan ohjaamaan ja rajoittamaan työn etenemisen mukaan. Tilapäiset liikennejärjestelyt ovat käytössä koko urakan ajan. Tietyöstä aiheutuu liikenteelle jonkin verran haittaa. Ajantasaiset tiedot tietöistä Tienkäyttäjän linja Liikennetilanne

Pohjois-Pohjanmaan työttömyys jatkaa laskuaan kesää kohti24.5.2022 08:35:31 EEST | Tiedote

Työttömien määrä on vähentynyt tasaisesti kevään aikana Pohjois-Pohjanmaalla. ja laskun odotettaan jatkuvan. Huhtikuun lopussa työttömiä työnhakijoita oli maakunnassa 17 700, mikä on lähes 5 000 työtöntä vähemmän kuin vuosi sitten. Luku sisältää myös kokoaikaisesti lomautetut, joita oli kuun lopussa 1 250. Edellisen kerran työttömien määrä oli vastaavalla tasolla syksyllä 2019.

Maanrakennustöitä Tyrnävällä ja Lumijoella kesäkaudella 202218.5.2022 14:38:19 EEST | Tiedote

Tietyöt aiheuttavat Tyrnävällä ja Lumijoella haittaa touko-lokakuun välisenä aikana. Tyrnävällä parannetaan maantietä 827 (Vanhatie) välillä Kunnankuja - Meijeritie. Rakentamiseen sisältyy ajoradan sekä jalankulku- ja pyöräilyväylien parantaminen, linja-autopysäkkien siirtäminen, kuivatuksen ja valaistuksen parantaminen sekä pintarakenteiden ja istutusten uusiminen. Lumijoella rakennetaan maantien 18622 (Ukuranperäntie) viereen kevyenliikenteen väylää noin kilometrin verran, parannetaan kuivatusta ja valaistusta sekä uusitaan päällyste Ukuranperäntielle noin 400 metrin matkalla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme