Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus ja Oulun eteläisen kunnat: Yhteistyöllä vauhtia kuntien kehitykseen

Jaa

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus järjesti yhdessä Oulun eteläisten kuntien kanssa seutuseminaarin 28. tammikuuta. Yhteisiksi kehittämisteemoiksi nousi kolme kokonaisuutta: saavutettavuuden, yrittäjyyden ja työllisyyden sekä alueen vetovoiman kehittäminen. Keskiössä alueen näkökulmasta on raideliikenteen sekä valtateiden 4,8 ja 22 kehittäminen. Matkailua halutaan alueella viedä eteenpäin, vetovoimaa tuovat mm. Geopark, merellisyys ja Ruutikankaan alue. Koronan jälkeiseen elpymiseen eli työllisyyden, yrittäjyyden ja vähähiilisen kiertotalouden edistämiseen on saatavilla tukea ja rahoitusta mm. uusien elpymisrahastojen kautta.

Koronapandemia ja sen aiheuttamat rajoitukset vaikuttavat vaihtelevasti yritysten toimintaedellytyksiin, totesi johtaja Petri Keränen ELY-keskuksesta. Yritystoiminta ja työllisyys ovat toipuneet kuitenkin kevään shokista jopa ennakoitua nopeammin, mikä on todella tärkeää nyt maailman markkinoiden toipuessa.

- Rohkaisen yrityksiä kasvuun, kehittämiseen ja uudistumiseen. Yritysten kehittämiseen on nyt saatavissa hyvin tukea ja rahoitusta mm. uusien elpymisrahoitusten kautta, kannusti Keränen.

Keskeisiä elpymisrahoituksen teemoja ovat viennin edistäminen, digitalisaation hyödyntäminen, työmarkkinoiden toimivuus, osaamisen kehittäminen sekä vihreä elpyminen. Näiden teemojen edistämiseen on hyvät mahdollisuudet erityisesti tällä seudulla, arvioi Petri Keränen.

Työllisyyskokeilujen myötä kunnat vastaavat osasta työllisyyspalveluiden tuottamisesta. Osasta vastaa TE- toimisto. Tämä edellyttää tiivistä yhteistyötä kokeiluun osallistuvien kuntien ja TE-toimiston välillä kokonaisvaltaisen asiakaspalvelun turvaamiseksi. Koronan myötä työttömyys on kasvanut myös näissä kunnissa ja uusia resursseja työllisyyden hoitoon on hyvä saada. Kokeilukunnissa kunnat voivat kytkeä sosiaali- ja terveyspalvelut sekä sivistyspalveluiden resursseja työllisyyden edistämiseen, totesi TE-toimiston johtaja Maire Mäki.

Nelostien jatkokehittäminen ajankohtaista

Valtatien 4 tulevaisuuden tilan selvittäminen on käynnistynyt Pulkkilan ja Limingan välillä. Nelostiellä on tarve varautua keskikaiteellisen ja ohituskaistoin varustettuun väylään, jolle liitytään pääsääntöisesti eritasoliittymien kautta. Oulun seudun MAL-sopimukseen (2020 – 2023) liittyen on kuntien kanssa sovittu maanteiden pienistä parantamishankkeista joihin valtio osoittaa 50 prosenttia ja kunnat 50 prosenttia rahoitusta. Merkittävimmät MAL-parantamishankkeet ovat Tyrnävän taajaman sekä Kempeleen taajaman parantamishankkeet ja Muhoksella valtatien 22 Suokylän kevyen liikenteen järjestelyt. ELY-keskuksen hankkiman julkisen henkilöliikenteen osalta Limingan ja Lumijoen yhteydet sekä yhteydet Ouluun ja Raaheen tulevat paranemaan uusien linja-autovuorojen ansiosta. Eduskunta teki joulukuussa 2020 päätöksen, jossa Hailuodon kiinteän yhteyden toteuttamisesta PPP-hankkeena luovutaan ja hanke toteutetaan talousarviorahoituksella.

Rahoitusta myös vihreään elpymiseen

Hiilineutraalisuustavoite on noussut keskeiselle sijalle myös ELY-keskuksen toiminnassa, totesi ylijohtaja Jonas Liimatta ELY-keskuksesta. Tulevissa, koronan jälkeisissä elpymisrahoituksissa ns. vihreä elpyminen ja hiilineutraalikiertotalouden edistäminen muodostavat suurimman osan. Ympäristöasioiden tiimoilta Liimatta nosti esille Oulun eteläisten kuntien hienon yhteistyön vesihuollon yleissuunnitelman laatimisessa vesihuollon kehittämiseksi ja toimitusvarmuuden lisäämiseksi vuoteen 2050. Tämä on tärkeää työtä ilmastonmuutoksen ääri-ilmiöihin sekä tulevaan yhdyskuntakehitykseen varautumiseksi. Jätteen kierrätysasteen nosto uudessa jätelaissa tuo haasteita kunnille ja toimijoille, mutta myös mahdollisuuksia uusille yrityksille ja työpaikoille.
- ELY-keskuksesta on haettavissa rahoitusta monenlaisiin ilmasto- ja hiilineutraaliustavoitetta tukeviin toimiin ja uusia avustushakuja avataan pitkin vuotta, kannusti Liimatta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylijohtaja Jonas Liimatta, ELY-keskus, ympäristö ja luonnonvarat –vastuualue, puh. 0295 038 494
Johtaja Petri Keränen, ELY-keskus, elinkeinot, työvoima ja osaaminen –vastuualue, puh. 0295 026 727
Johtaja Timo Mäkikyrö, liikenne ja infrastruktuuri –vastuualue, puh. 0295 038 268
Johtaja Maire Mäki, TE-toimisto, puh. 0295 056 800
Seutuseminaarin puheenjohtaja, kunnanjohtaja Tuomas Lohi, Kempeleen kunta, puh. 0500 688594

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

0295 038 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Pohjois-Pohjanmaalla oli tammikuun lopussa noin 24 000 työtöntä työnhakijaa2.3.2021 08:08:08 EETTiedote

Keväällä 2020 alkaneen koronakriisin vaikutukset näkyvät edelleen Pohjois-Pohjanmaan työllisyystilanteessa. Työttömien työnhakijoiden määrä on suuri, mikä näkyy mm. kokoaikaisesti lomautettujen lähes kaksinkertaisena määränä vuoden takaiseen verrattuna. Viime kesänä lomautettujen määrä alkoi kuitenkin selvästi laskea viime kevään luvuista ja myös joulukuusta lomautettujen määrä on edelleen vähentynyt.

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus ja Tulvakeskus varoittavat hyyteiden nostamasta korkeasta vedenpinnasta Iijoen vesistöalueella Taivalkosken ja Pudasjärven alueilla12.2.2021 13:55:14 EETTiedote

Syksyn runsaiden sateiden myötä Iijoen valuma-alueella on paljon vettä ja Iijoessa virtaama ovat ajankohtaan nähden suuria. Tämän vuoksi Iijokeen ei ole pakkasista huolimatta joka paikkaan muodostunut hyyteiltä suojaavaa jääkantta. Jääkannen puuttumisen takia jokivesi on päässyt kokonaisuudessaan jäähtymään ja Iijokeen on jo viikkojen ajan muodostunut virtausta haittaavaa hyydettä.

Oulun seudun kehityskuva 2030+29.1.2021 14:17:16 EETTiedote

Oulun seudun kehityskuvan 2030+ tekeminen on käynnistynyt. Kehityskuva 2030+ tavoitteena on aktiivisen vuoropuhelun kautta hakea kuntien yhteinen linja ja tavoite koko seutua palvelevasta kestävästä yhdyskuntarakenteesta ja liikennejärjestelmästä sekä elinvoimaisesta seudusta. Oulun seudun kehityskuva 2030+ on kirjattu syksyllä hyväksyttyyn maankäytön, asumisen ja liikenteen -sopimukseen eli MAL-sopimukseen valtion ja Oulun seudun kuntien kesken. Kehityskuva valmistuu vuoden 2021 loppuun mennessä.

Pohjois-Pohjanmaalla työttömiä työnhakijoita 25 450 - pitkäaikaistyöttömyys nousussa28.1.2021 08:26:54 EETTiedote

Vuosi 2020 oli poikkeuksellinen vuosi Pohjois-Pohjanmaan työmarkkinoille. Koronakriisin äkillinen puhkeaminen nosti työttömyyden jyrkkään kasvuun keväällä. Moni työnantaja turvautui vaikeassa tilanteessa henkilöstön määräaikaisiin lomautuksiin. Kesällä lomautettujen määrä alkoi jo selvästi laskea ja moni palasi entisiin tehtäviinsä. Loppuvuoden aikana työttömien määrässä ei ole tapahtunut merkittävää muutosta parempaan tai huonompaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme