Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maanteiden varsilla jatkossakin riittävästi turvallisia pysähtymismahdollisuuksia

Jaa

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on laatinut tienkäyttäjäpalveluiden kehittämissuunnitelman. Suunnitelman keskeisenä tavoitteena on tarjota myös jatkossa kaikille tienkäyttäjäryhmille riittävästi turvallisia pysähtymismahdollisuuksia ympäri vuoden.

Uusi tienkäyttäjäpalveluiden kehittämissuunnitelma on valmistunut.
Uusi tienkäyttäjäpalveluiden kehittämissuunnitelma on valmistunut.

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on laatinut tienkäyttäjäpalveluiden kehittämissuunnitelman. Suunnitelma on päivitys vuonna 2009 valmistuneelle Oulun tiepiirin tienvarsipalveluiden kehittämissuunnitelmalle. Reilun vuosikymmenen aikana tienkäyttäjäpalveluiden toimintaympäristö on jatkanut muutostaan ja nykyään laadukkaiden kaupallisten tienkäyttäjäpalveluiden tarjonta on monin paikoin kattavaa.

ELY-keskuksen tarjoamien tienkäyttäjäpalveluiden, eli levähdys- ja pysäköimisalueiden, tavoitteena on tarjota jatkossakin kaikille tienkäyttäjäryhmille riittävästi turvallisia pysähtymismahdollisuuksia ympäri vuoden. Suunnitelmassa on huomioitu henkilöliikenteen ohella keskeisten sidosryhmien tienvarsipalveluiden tarpeet, joita ovat raskaan liikenteen ajoaikasäädösten mukaiset taukopaikat ja poliisin liikenteen valvontapaikat. Lisäksi suunnitelma mahdollistaa erillisellä sopimuksella tienkäyttäjiä palvelevan kioski- ja kahvilatoiminnan sekä opastuspisteiden ja eko-kierrätyspisteiden sijoittamisen siihen soveltuvilla palvelualueilla. Pysäköimisalueet, joille ei ole tarvetta tienkäyttäjäpalvelun näkökulmasta, myydään, luovutetaan tai viime kädessä puretaan. Palvelualueilta poistetaan ylimääräiset varusteet.

Suunnitelmassa arvioitiin tienkäyttäjäpalveluiden nykyistä ja tulevien vuosien toimintaympäristöä sekä henkilöliikenteen ja raskaan liikenteen tarpeita. Suunnitelmassa asetettiin ELY-keskuksen ylläpitämille tienkäyttäjäpalveluille laatutasotavoitteet sekä laadittiin kehittämisstrategia ja määritettiin sitä tukevat toimenpiteet. ELY-keskuksen tienkäyttäjäpalveluiden varustelutasot määriteltiin yhtenäisiksi alueen palvelutasoluokan mukaan.

Tienkäyttäjäpalveluiden tavoiteverkko muodostuu palveluiltaan monipuolisemmasta ydinverkosta sekä tätä laajemmasta perusverkosta. Ydinverkkoon kuuluvat pääasiassa päätieverkolle sijoittuvat taajamat, kaupalliset tienkäyttäjäpalvelut sekä ELY-keskuksen levähdysalueet ja P1-tason pysäköimisalueet. Perusverkkoon kuuluvat näiden lisäksi P2-tason pysäköimisalueet. Tavoiteverkon mukaisessa tilanteessa Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maantieverkolla on viisi levähdysaluetta (varusteita, korkeampiluokkainen), 45 P1-tason pysäköimisaluetta (joitakin varusteita), 419 P2-tason pysäköimisalueita (ei varusteita) ja 123 P2 -tason pysäköimisalueita (ei varusteita, ei talvikunnossapitoa).

Suunnitelman toteuttamisen seurauksena muun muassa:

 • P1-tason alueiden määrä ja varustelutaso vähenee hieman nykyisestä.
 • P2-tason alueiden määrä lisääntyy siellä, missä P-alueiden verkollinen kattavuus on suuri.
 • ELY-keskuksen ylläpidossa olevia WC:itä on vain levähdysalueilla.
 • ELY-keskuksen ylläpidossa olevia roska-astioita on vain levähdysalueilla ja valtateiden 4 ja 8 P1-tason alueilla.
 • ELY-keskuksen ylläpidossa olevia pöytä-penkki -yhdistelmiä on vain levähdysalueilla ja kaikkien valtateiden P1-tason alueilla ja katoksia vain levähdysalueilla.
 • Muut ELY-keskuksen ylläpidossa olevat varusteet poistetaan.
 • Päällysteiden kunto inventoidaan ja päällysteitä parannetaan, liittymäjärjestelyjä parannetaan.
 • Tienvarsiopasteita uusitaan vastaamaan alueiden tasoluokittelua.

Suunnitelman toteuttamisen vaikutuksesta:

 • Palvelualueiden verkko selkeytyy ja yhdenmukaistuu.
 • Palvelualueiden tavoiteverkko selkeyttää alueiden luokittelua ja mahdollistaa alueiden tasokkaamman hoidon, ylläpidon ja kehittämisen.
 • Määritetyistä toimenpiteistä syntyy kustannuksia, mutta myös kustannussäästöjä, kun lakkautettavien alueiden kunnossapitotarve, P2 -tason alueiden talvikunnossapitotarve ja useiden varusteiden kunnossapitotarve loppuu.

Tavoiteverkkoa tukevien kehittämistoimenpiteiden kustannuksiksi arvioitiin yhteensä 2,15 miljoonaa euroa, josta ns. pienten toimenpiteiden osuus on noin 0,5 miljoonaa euroa. Suunnitelma pyritään toteuttamaan pienten toimenpiteiden osalta lähimpien vuosien aikana tiestön hoitourakoissa ja suurten toimenpiteiden osalta tiestön ylläpidon yhteydessä sekä osana tieverkon kehittämishankkeita.

Yhteyshenkilöt

Liikenteenhallintavastaava Jani Huttula, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi, puh. 040 5850 832,

Kuvat

Uusi tienkäyttäjäpalveluiden kehittämissuunnitelma on valmistunut.
Uusi tienkäyttäjäpalveluiden kehittämissuunnitelma on valmistunut.
Lataa
Kuva 1. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueen tienvarsipalveluiden tavoiteverkon ydinverkko.
Kuva 1. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueen tienvarsipalveluiden tavoiteverkon ydinverkko.
Lataa
Kuva 2. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueen tienvarsipalveluiden tavoiteverkon perusverkko.
Kuva 2. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueen tienvarsipalveluiden tavoiteverkon perusverkko.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

0295 038 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Pohjois-Pohjanmaalla työttömyys vuoden takaisella tasolla - avoimia työpaikkoja tarjolla edellisvuotta enemmän4.5.2021 08:31:25 EEST | Tiedote

Työttömyys on Pohjois-Pohjanmaalla edelleen korkealla tasolla, mutta työllisyystilanteen parantuminen näkyy mm. avointen työpaikkojen määrän lisääntymisenä sekä lomautusten vähentymisenä vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna. Maaliskuussa käynnistyneiden työllisyyden kuntakokeilujen odotetaan osaltaan tukevan työllistämistoimien tehostamista Oulun kaupunkiseudulla sekä Raahen ja Ylivieskan seuduilla.

Kutsu esittelytilaisuuteen verkossa: Lentokentäntien parantaminen välillä Pohjantie–Hailuodontie28.4.2021 09:36:12 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus laatii tie- ja rakennussuunnitelmaa maantien 815 (Lentokentäntie) parantamiseksi välillä Pohjantie–Hailuodontie. Hankkeen tavoitteena on tieosan ajoneuvoliikenteen sujuvoittaminen ja turvallisuuden parantaminen, jalankulku- ja polkupyöräliikenneolosuhteiden parantaminen sekä liikennemelun asutukselle aiheuttamien meluhaittojen vähentäminen. Suunnitelmaa laaditaan yhteistyössä Oulun kaupungin ja Kempeleen kunnan kanssa.

Tienrakennustyöt jatkuvat Kuusamon keskustassa (Mt 18 857)23.4.2021 11:05:05 EEST | Tiedote

Hankkeen rakennustyöt ovat olleet talvitauolla ja koska kevät on edennyt nopeasti, niin rakennustöitä päästämään jatkamaan arvioitua aikaisemmin. Rakennustyöt aloitetaan Kitkantiellä Vienantien ja Rantatien välisellä alueella, joka suljetaan liikenteeltä 3.5.2021 alkaen. Kiinteistöille Kitkantie 19, 20, 21, 22 ja 24 säilytetään kulkuyhteys Kitkantien kautta. Sulkemisen arvioitu kesto on noin 2 kuukautta.

TULVATIEDOTE: Tulvahuiput käsillä Kiiminkijoella ja eteläosan jokialueilla viikonlopun aikana23.4.2021 09:33:55 EEST | Tiedote

Tähän mennessä tulvakevät 2021 on ollut Pohjois-Pohjanmaan jokivesistöjen osalta rauhallinen. Tulvahuippu saavutettaneen- Kiiminkijoella ja sitä eteläisimmillä jokialueilla tulevan viikonlopun aikana tai ensiviikon alussa. Oulujokea eteläisimmillä alueilla virtaamat eivät nykyisestä juurikaan kasva, elleivät poikkeuksellisen suuret sateet muuta tilannetta. Tulvahuippujen virtaamat jäävät useimmilla joilla keskimääräistä pienemmiksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme