Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maanteiden varsilla jatkossakin riittävästi turvallisia pysähtymismahdollisuuksia

Jaa

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on laatinut tienkäyttäjäpalveluiden kehittämissuunnitelman. Suunnitelman keskeisenä tavoitteena on tarjota myös jatkossa kaikille tienkäyttäjäryhmille riittävästi turvallisia pysähtymismahdollisuuksia ympäri vuoden.

Uusi tienkäyttäjäpalveluiden kehittämissuunnitelma on valmistunut.
Uusi tienkäyttäjäpalveluiden kehittämissuunnitelma on valmistunut.

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on laatinut tienkäyttäjäpalveluiden kehittämissuunnitelman. Suunnitelma on päivitys vuonna 2009 valmistuneelle Oulun tiepiirin tienvarsipalveluiden kehittämissuunnitelmalle. Reilun vuosikymmenen aikana tienkäyttäjäpalveluiden toimintaympäristö on jatkanut muutostaan ja nykyään laadukkaiden kaupallisten tienkäyttäjäpalveluiden tarjonta on monin paikoin kattavaa.

ELY-keskuksen tarjoamien tienkäyttäjäpalveluiden, eli levähdys- ja pysäköimisalueiden, tavoitteena on tarjota jatkossakin kaikille tienkäyttäjäryhmille riittävästi turvallisia pysähtymismahdollisuuksia ympäri vuoden. Suunnitelmassa on huomioitu henkilöliikenteen ohella keskeisten sidosryhmien tienvarsipalveluiden tarpeet, joita ovat raskaan liikenteen ajoaikasäädösten mukaiset taukopaikat ja poliisin liikenteen valvontapaikat. Lisäksi suunnitelma mahdollistaa erillisellä sopimuksella tienkäyttäjiä palvelevan kioski- ja kahvilatoiminnan sekä opastuspisteiden ja eko-kierrätyspisteiden sijoittamisen siihen soveltuvilla palvelualueilla. Pysäköimisalueet, joille ei ole tarvetta tienkäyttäjäpalvelun näkökulmasta, myydään, luovutetaan tai viime kädessä puretaan. Palvelualueilta poistetaan ylimääräiset varusteet.

Suunnitelmassa arvioitiin tienkäyttäjäpalveluiden nykyistä ja tulevien vuosien toimintaympäristöä sekä henkilöliikenteen ja raskaan liikenteen tarpeita. Suunnitelmassa asetettiin ELY-keskuksen ylläpitämille tienkäyttäjäpalveluille laatutasotavoitteet sekä laadittiin kehittämisstrategia ja määritettiin sitä tukevat toimenpiteet. ELY-keskuksen tienkäyttäjäpalveluiden varustelutasot määriteltiin yhtenäisiksi alueen palvelutasoluokan mukaan.

Tienkäyttäjäpalveluiden tavoiteverkko muodostuu palveluiltaan monipuolisemmasta ydinverkosta sekä tätä laajemmasta perusverkosta. Ydinverkkoon kuuluvat pääasiassa päätieverkolle sijoittuvat taajamat, kaupalliset tienkäyttäjäpalvelut sekä ELY-keskuksen levähdysalueet ja P1-tason pysäköimisalueet. Perusverkkoon kuuluvat näiden lisäksi P2-tason pysäköimisalueet. Tavoiteverkon mukaisessa tilanteessa Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maantieverkolla on viisi levähdysaluetta (varusteita, korkeampiluokkainen), 45 P1-tason pysäköimisaluetta (joitakin varusteita), 419 P2-tason pysäköimisalueita (ei varusteita) ja 123 P2 -tason pysäköimisalueita (ei varusteita, ei talvikunnossapitoa).

Suunnitelman toteuttamisen seurauksena muun muassa:

 • P1-tason alueiden määrä ja varustelutaso vähenee hieman nykyisestä.
 • P2-tason alueiden määrä lisääntyy siellä, missä P-alueiden verkollinen kattavuus on suuri.
 • ELY-keskuksen ylläpidossa olevia WC:itä on vain levähdysalueilla.
 • ELY-keskuksen ylläpidossa olevia roska-astioita on vain levähdysalueilla ja valtateiden 4 ja 8 P1-tason alueilla.
 • ELY-keskuksen ylläpidossa olevia pöytä-penkki -yhdistelmiä on vain levähdysalueilla ja kaikkien valtateiden P1-tason alueilla ja katoksia vain levähdysalueilla.
 • Muut ELY-keskuksen ylläpidossa olevat varusteet poistetaan.
 • Päällysteiden kunto inventoidaan ja päällysteitä parannetaan, liittymäjärjestelyjä parannetaan.
 • Tienvarsiopasteita uusitaan vastaamaan alueiden tasoluokittelua.

Suunnitelman toteuttamisen vaikutuksesta:

 • Palvelualueiden verkko selkeytyy ja yhdenmukaistuu.
 • Palvelualueiden tavoiteverkko selkeyttää alueiden luokittelua ja mahdollistaa alueiden tasokkaamman hoidon, ylläpidon ja kehittämisen.
 • Määritetyistä toimenpiteistä syntyy kustannuksia, mutta myös kustannussäästöjä, kun lakkautettavien alueiden kunnossapitotarve, P2 -tason alueiden talvikunnossapitotarve ja useiden varusteiden kunnossapitotarve loppuu.

Tavoiteverkkoa tukevien kehittämistoimenpiteiden kustannuksiksi arvioitiin yhteensä 2,15 miljoonaa euroa, josta ns. pienten toimenpiteiden osuus on noin 0,5 miljoonaa euroa. Suunnitelma pyritään toteuttamaan pienten toimenpiteiden osalta lähimpien vuosien aikana tiestön hoitourakoissa ja suurten toimenpiteiden osalta tiestön ylläpidon yhteydessä sekä osana tieverkon kehittämishankkeita.

Yhteyshenkilöt

Liikenteenhallintavastaava Jani Huttula, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi, puh. 040 5850 832,

Kuvat

Uusi tienkäyttäjäpalveluiden kehittämissuunnitelma on valmistunut.
Uusi tienkäyttäjäpalveluiden kehittämissuunnitelma on valmistunut.
Lataa
Kuva 1. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueen tienvarsipalveluiden tavoiteverkon ydinverkko.
Kuva 1. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueen tienvarsipalveluiden tavoiteverkon ydinverkko.
Lataa
Kuva 2. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueen tienvarsipalveluiden tavoiteverkon perusverkko.
Kuva 2. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueen tienvarsipalveluiden tavoiteverkon perusverkko.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

0295 038 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Liikennejärjestelyt muuttuvat Kuusamon keskustassa (Mt 18 857)15.6.2021 10:54:17 EEST | Tiedote

Kuusamon keskustan liikennejärjestelyjen rakennustyöt etenevät Kitkantiellä ja Ouluntaipaleella aikataulun mukaisesti. Työvaihesuunnittelussa on pyritty mahdollisuuksien mukaan huomioimaan se, että olemassa olevat väylät saadaan säilytettyä liikenteellä. Rakennustöitä on tehty kaista kerrallaan niissä kohdissa, joissa se on työteknisesti mahdollista, eikä ole tarvetta kaivaa syviä kaivantoja ajoradan vieressä. Kitkantien kohdalla suljettuna oleva Vienantien ja Rantatien välinen alue avataan takaisin liikenteelle tämän hetkisen arvion mukaan heinäkuun alussa. Seuraavaksi on vuorossa Kitkantien ja Kaarlo-Hännisentien risteysalueella olevien liikennevalojen purkaminen, joka tehdään 16. - 17.6.2021 välisenä aikana. Tämän jälkeen risteysalueelle pystytetään väliaikainen kiertoliittymä ohjaamaan liikennettä. Järjestelyt on kuvattu liitteenä olevissa kartoissa. Kiertoliittymä on käytössä uuden kiertoliittymän valmistumiseen saakka. Alueella joudutaan liikkumaan työkoneilla muun liikenteen sea

Kevyen liikenteen väylän rakentaminen Sievintielle Ylivieskassa käynnistyy14.6.2021 13:23:45 EEST | Tiedote

Kantatien 63 varrelle välille Kummuntie-Koivukalliontie rakennetaan uusi kevyen liikenteen väylä. Lisäksi kantatien tievalaistusta parannetaan kiertoliittymästä noin kolme kilometriä Sievin suuntaan. Kevyen liikenteen väylä muodostaa jalankulku- ja pyöräily-yhteyden Kaivukallion kaupunginosan ja Kummuntien väliselle osuudelle. Uusi väylä parantaa kevyen liikenteen liikenneturvallisuutta. Työt alkavat viikolla 24 ja niiden on määrä valmistua vuoden 2021 elokuun loppuun mennessä. Hankkeen pääurakoitsijanana toimii Peab Industri Oy. Ajantasaiset tiedot tietöistä: Tienkäyttäjän linja p. 0200 2100 Liikennetilanne

Yleisötilaisuus valtatien 4 pitkän aikavälin kehittämistoimenpiteistä välillä Haurukylä - Haaransilta10.6.2021 08:14:21 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus laatii esiselvitystä valtatien 4 pitkän aikavälin kehittämistoimenpiteistä Haurukylän ja Haaransillan välille. Limingan kunnan alueelle sijoittuvalla noin 10 km pituisella osuudella selvitetään, onko valtatielle asetettu tavoitetila mahdollista saavuttaa kehittämällä tietä nykyisellä paikalla vai edellyttääkö valtatien palvelutasotavoitteiden saavuttaminen uuden valtatielinjauksen toteuttamista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme