Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Pohjois-Pohjanmaan järvien happitilanne maaliskuussa tavanomainen

Jaa

Järvien happitilanne oli hyvä erinomaisessa ja hyvässä ekologisessa tilassa olevissa järvissä. Heikoin happitilanne oli matalissa ja rehevissä järvissä, joiden ekologinen tila on pääosin hyvää huonompi. ELY-keskukseen ei ole tullut talven aikana ilmoituksia kalakuolemista.

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen järvien seurantaohjelmassa on vuosittain noin 30 järveä, joista valtaosa vaihtuu vuosittain. Järviä havainnoidaan pääsääntöisesti neljä kertaa vuodessa (maalis-, heinä-, elo- ja syys-lokakuussa). Maaliskuussa seurannalla saadaan tietoa happitilanteesta talvikerrostuneisuuden lopussa. Näytteenottopaikka on yleensä järven syvänne.

Hapenpuute alkaa vaikuttaa kaloihin, kun veden happipitoisuus alittaa 5 mg litrassa. Kalojen hapentarve vaihtelee lajikohtaisesti. Talven aikana ELY-keskukseen ei ole tullut ilmoituksia kalakuolemista.

Paras happitilanne oli Kuusamon Suiningissa, Muojärvessä ja Yli-Kitkassa, Muhoksen Salmisessa sekä Oulujärven Niskanselällä Vaalassa. Hyvä happitilanne oli Kuusamon Rukajärvessä, Kuusamojärvessä ja Ala-Kitkalla sekä Reisjärven Pitkäjärvessä. Näiden järvien ekologinen tila on hyvä tai erinomainen.

Matalissa järvissä happitilanne oli hyvä Oulun Papinjärvessä, Pilpajärvessä ja Loukkojärvessä, Pudasjärven Jaurakaisjärvessä sekä Siikalatvan Purasimenjärvessä. Jaurakaisjärvi on tyydyttävässä ekologisessa tilassa, muut hyvässä. Haapajärven Kuusaanjärvessä happea oli 5 mg/l.

Matalissa järvissä happitilanne oli heikko Vaalan Oudonjärvessä, Pyhäjärven Komujärvessä ja Oulun Iso-Vuotungissa. Oulun Niilesjärvessä, Utajärven Ahmasjärvessä, Kuusamon Kuontijärvessä ja Muhoksen Joutenjärvessä happi oli lähes loppunut. Vaalan Oudonjärveä lukuun ottamatta järvet ovat tyydyttävässä ekologisessa tilassa.

Matalien järvien heikkoa happitilannetta selittää pieni vesitilavuus ja rehevyys. Rehevissä järvissä levien kasvu voimistuu, mikä lisää hapen kulumista pohjalle vajonneen eloperäisen aineksen hajotustoiminnan kuluttaessa happea. Esimerkiksi Kuontijärvessä vesiruton hajoaminen on hapenkulumisen todennäköisin syy.

Pudasjärven Saunajärvessä, Haapaveden Pieni ja Iso Vatjusjärvessä, Kuusamon Oivanginjärvessä, Taivalkosken Tyräjärvessä ja Koviojärvessä ja Oulun Valkiaisjärvessä oli ylemmissä vesikerroksissa hyvin happea, mutta pohjanläheinen happitilanne oli heikentynyt. Muhoksen Tulijärvessä happea oli veden pintakerroksessa 5 mg/l, mutta syvemmällä hapetonta.

Pohjanläheinen hapettomuus vapauttaa pohjasedimentistä ravinteita takaisin veteen, mikä näkyy ravinne- pitoisuuksia nousuna pohjan lähellä. Erityisen suuria pohjanläheisiä ravinne- ja rautapitoisuuksia, väriluku- sekä sameusarvoja oli Muhoksen Tulijärvessä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoa:
Mirja Heikkinen 0295 038 315
Jukka Tuohino (kalat) 0295 038 426

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

0295 038 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Liikennejärjestelyt muuttuvat Kuusamon keskustassa (Mt 18 857)15.6.2021 10:54:17 EEST | Tiedote

Kuusamon keskustan liikennejärjestelyjen rakennustyöt etenevät Kitkantiellä ja Ouluntaipaleella aikataulun mukaisesti. Työvaihesuunnittelussa on pyritty mahdollisuuksien mukaan huomioimaan se, että olemassa olevat väylät saadaan säilytettyä liikenteellä. Rakennustöitä on tehty kaista kerrallaan niissä kohdissa, joissa se on työteknisesti mahdollista, eikä ole tarvetta kaivaa syviä kaivantoja ajoradan vieressä. Kitkantien kohdalla suljettuna oleva Vienantien ja Rantatien välinen alue avataan takaisin liikenteelle tämän hetkisen arvion mukaan heinäkuun alussa. Seuraavaksi on vuorossa Kitkantien ja Kaarlo-Hännisentien risteysalueella olevien liikennevalojen purkaminen, joka tehdään 16. - 17.6.2021 välisenä aikana. Tämän jälkeen risteysalueelle pystytetään väliaikainen kiertoliittymä ohjaamaan liikennettä. Järjestelyt on kuvattu liitteenä olevissa kartoissa. Kiertoliittymä on käytössä uuden kiertoliittymän valmistumiseen saakka. Alueella joudutaan liikkumaan työkoneilla muun liikenteen sea

Kevyen liikenteen väylän rakentaminen Sievintielle Ylivieskassa käynnistyy14.6.2021 13:23:45 EEST | Tiedote

Kantatien 63 varrelle välille Kummuntie-Koivukalliontie rakennetaan uusi kevyen liikenteen väylä. Lisäksi kantatien tievalaistusta parannetaan kiertoliittymästä noin kolme kilometriä Sievin suuntaan. Kevyen liikenteen väylä muodostaa jalankulku- ja pyöräily-yhteyden Kaivukallion kaupunginosan ja Kummuntien väliselle osuudelle. Uusi väylä parantaa kevyen liikenteen liikenneturvallisuutta. Työt alkavat viikolla 24 ja niiden on määrä valmistua vuoden 2021 elokuun loppuun mennessä. Hankkeen pääurakoitsijanana toimii Peab Industri Oy. Ajantasaiset tiedot tietöistä: Tienkäyttäjän linja p. 0200 2100 Liikennetilanne

Yleisötilaisuus valtatien 4 pitkän aikavälin kehittämistoimenpiteistä välillä Haurukylä - Haaransilta10.6.2021 08:14:21 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus laatii esiselvitystä valtatien 4 pitkän aikavälin kehittämistoimenpiteistä Haurukylän ja Haaransillan välille. Limingan kunnan alueelle sijoittuvalla noin 10 km pituisella osuudella selvitetään, onko valtatielle asetettu tavoitetila mahdollista saavuttaa kehittämällä tietä nykyisellä paikalla vai edellyttääkö valtatien palvelutasotavoitteiden saavuttaminen uuden valtatielinjauksen toteuttamista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme