Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Pohjois-Pohjanmaan järvien happitilanne maaliskuussa tavanomainen

Jaa

Järvien happitilanne oli hyvä erinomaisessa ja hyvässä ekologisessa tilassa olevissa järvissä. Heikoin happitilanne oli matalissa ja rehevissä järvissä. Koillismaan järvissä jäänpaksuus oli maaliskuussa keskimäärin 0,7 metriä, Pohjois-Pohjanmaan eteläosalla 0,5 metriä. ELY-keskukseen ei ole tullut talven aikana ilmoituksia kalakuolemista.

Virkkusenjärvi, Taivalkoski. Kuva Helena Vikstedt.
Virkkusenjärvi, Taivalkoski. Kuva Helena Vikstedt.

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen järvien seurantaohjelmassa on vuosittain noin 30 järveä, joista valtaosa vaihtuu vuosittain. Järviä havainnoidaan pääsääntöisesti neljä kertaa vuodessa (maalis-, heinä-, elo- ja syys-lokakuussa). Maaliskuussa seurannalla saadaan tietoa järvien happitilanteesta talvikerrostuneisuuden lopussa. Näytteenottopaikka on yleensä järven syvänne.

Hapenpuute alkaa vaikuttaa kaloihin, kun veden happipitoisuus alittaa 5 mg litrassa. Kalojen hapentarve vaihtelee lajikohtaisesti. Talven aikana ELY-keskukseen ei ole tullut ilmoituksia kalakuolemista.

Paras happitilanne oli suurimpien järvien syvänteissä Oulujärven Niskanselällä Vaalassa ja Yli-Kitkalla Kuusamossa. Kuusamon Raakunjärvessä, Vähäjärvessä, Kontioluomalla, Iijärvessä, Pukkajärvessä, Pokotusjärvessä, Kallunkijärvessä, Taivalkosken Loukusanjärvessä, Pudasjärven Naamankajärvessä ja Jaurakkajärvessä, Reisjärven Norssinjärvessä sekä Pyhännän Iso Lamujärvessä happea oli hyvin, vaikka osassa järviä pohjanläheinen happipitoisuus oli alentunut. Näiden järvien ekologinen tila on Raakunjärveä lukuun ottamatta hyvä tai erinomainen.

Matalissa järvissä happitilanne oli hyvä Pudasjärven Lauttasessa ja Aittojärvessä, Haapajärven Settijärvessä sekä Siikalatvan lyhytviipymäisessä Mulkuanjärvessä. Settijärveä lukuun ottamatta kyseiset järvet ovat hyvässä ekologisessa tilassa. Heikoin happitilanne oli Haapajärven Ainalinjärvessä ja Oulaisten Isojärvessä, joissa vesi oli hapetonta. Myös Haapaveden Osmankijärvessä ja Raahen Lumijärvessä happi oli lähes loppunut. Taivalkosken Virkkusenjärvessä, Kuusamon Tärkkämössä, Siikalatvan Vähä Lamussa ja Iin Mursunjärvessä happea oli alle 5 mg litrassa.  

Matalien järvien heikkoa happitilannetta selittää pieni vesitilavuus. Happea kuluu etenkin rehevissä järvissä, joissa on paljon hajotettavaa eloperäistä ainesta. Esimerkiksi Kuusamon Vuosselijärvessä vesiruton hajoaminen on hapenkulumisen todennäköisin syy.

Hautaperän tekojärvessä Haapajärvellä pintaveden happipitoisuus oli hyvä, mutta jo viidessä metrissä happitilanne oli heikko ja pohjan lähellä oli hapetonta. Pohjanläheinen hapettomuus vapauttaa pohjasedimentistä ravinteita takaisin veteen, mikä näkyi Hautaperän tekojärven suurina pohjanläheisinä ravinne- ja rautapitoisuuksina sekä korkeina väri- sekä sameusarvoina.

Kuusamon Jaurasessa ja Saapunkijärvessä sekä Reisjärven Vuohtojärvessä happea oli pintakerroksessa hyvin, mutta jo viidessä metrissä happipitoisuus oli laskenut 5 milligrammaa litrassa tienoille.

Vuosittain seurannassa olevilla Oulujärven Niskanselällä, Kuusamon Yli-Kitkalla ja Haapaveden Iso Vatjusjärvellä maaliskuun happitilanne oli hyvin samanlainen kuin vuosi sitten samaan aikaan. Pyhäjärven Komujärvellä happitilanne oli edellisvuotta parempi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Biologi Mirja Heikkinen, p. 0295 038 315
Vesienhoitoryhmän päällikkö Jermi Tertsunen (kalat), p. 0295 038 423
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Virkkusenjärvi, Taivalkoski. Kuva Helena Vikstedt.
Virkkusenjärvi, Taivalkoski. Kuva Helena Vikstedt.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

0295 038 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus kokoaa toimijoita selvittämään Fennovoiman ydinvoimalahankkeen alasajon vaikutuksia ja tarvittavia tukitoimia (Pohjois-Pohjanmaa)13.5.2022 11:15:45 EEST | Tiedote

Fennovoiman Pyhäjoen ydinvoimalahankkeen alasajolla on merkittäviä suoria ja välillisiä vaikutuksia Pyhäjoen ja lähialueen elinkeinoille ja työllisyydelle. Vaikutukset heijastuvat myös laajemmalle alueelle. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus kokoaa alueen viranomaisia ja Hanhikivi-hankkeen toimijoita selvittämään tarvittavien tukitoimien laajuutta. Työryhmien tavoitteena on löytää keinoja elinkeinoille ja työvoimalle aiheutuvien vaikutusten lieventämiseksi. Toimintamalli perustuu työ- ja elinkeinoministeriön äkillisten rakennemuutosten hallinnan konseptiin.

Ukrainan sota himmentää Pohjois-Pohjanmaan talouden ja työllisyyden näkymiä10.5.2022 13:01:30 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan talous ja työllisyys ovat kasvaneet suotuisasti jo toista vuotta. Useilla aloilla myynti, tilaukset ja liikevaihto ovat yhä hyvässä kasvussa ja puretut koronarajoituksessa avaavat yhteiskuntaa. Helmikuussa alkanut Ukrainan sota luo suurta epävarmuutta ja aiheuttaa inhimillistä hätää. Talouden odotetaan jatkossakin kasvavan, mutta kasvuodotukset ovat madaltuneet aiemmasta. Tähän mennessä Ukrainan sodan välilliset vaikutukset ovat olleet suoria vaikutuksia merkittävämpiä Pohjois-Pohjanmaalla, ilmenee tuoreesta Alueelliset kehitysnäkymät -raportista, johon Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on koostanut maakuntaamme kuvaavan osuuden.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme