Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Pohjois-Pohjanmaan kevään tulvahuipuista odotetaan tavanomaisia

Jaa

Pohjois-Pohjanmaan kevään tulvahuippujen odotetaan olevan tavanomaisen suuruisia. Kiiminkijoen eteläpuolisella alueella tulvahuippuja odotetaan saapuvaksi huhtikuun loppupuolella.Mahdolliset suuret vesisateet voivat kuitenkin muuttaa tilannetta ja aiheuttaa odotettua suurempaa tulvimista. Iijoella ja Kuivajoella tulvahuippu ajoittunee toukokuun ensimmäiselle viikolle.

Vuoden 2021 sulanta alkoi lämpimän sään vallitessa maaliskuun viimeisillä viikoilla. Sulanta alkoi voimakkaana, jolloin jokien virtaamat lähtivät nopeaan kasvuun. Sään pakastumisen myötä virtaamat tasaantuivat nykytasolleen. Tällä hetkellä tulvahuippuja Kiiminkijoen eteläpuolisella alueella odotetaan saapuvaksi suurin piirtein huhtikuun 14.–30. päivien aikana. Kevään tulvahuippujen odotetaan olevan tavanomaisen suuruisia. Mahdolliset suuret vesisateet voivat kuitenkin muuttaa tilannetta ja aiheuttaa odotettua suurempaa tulvimista. Iijoella ja Kuivajoella tulvahuippu ajoittunee toukokuun ensimmäiselle viikolle.

Jokijäitä on vielä jäljellä kaikissa Pohjois-Pohjanmaan joissa lukuun ottamatta Oulujokea. Pitkän sulamisjakson vuoksi jokijäiden oletetaan monin paikoin pehmentyvän ja sulavan osin paikoilleen pienentäen jääpatoriskiä. ELY-keskus suoritti jäänsahausta Lestijoella, Kalajoella, Malisjoella sekä Temmesjoella. Äkillisesti lämmenneiden olosuhteiden vuoksi sahauksia ei voitu toteuttaa suunnitellussa laajuudessa.

Oulun eteläpuolisilla alueilla lumen vesiarvo oli ennen sulamisen alkamista tavanomaista suurempi. Kalajoella lumen vesiarvo oli suurimmillaan noin 120 mm, josta oli 12.4. jäljellä noin 40 mm. Pyhäjoella vesiarvo oli suurimmillaan 120 mm, josta oli jäljellä noin 60 mm. Siikajoella vesiarvo oli suurimmillaan 130 mm, josta oli jäljellä noin 70 mm. Kiiminkijoella lumen vesiarvo oli ennen sulamista 160 mm, josta jäljellä oli 125 mm. Iijoella suurin arvo oli noin 150 mm, josta on jäljellä tässä vaiheessa 125 mm. Vaikka lumen vesiarvot ovatkin paikoitellen pienentyneet merkittävästikin, se ei vielä tarkoita, että tulvan uhka olisi ohitse. Lumesta tullut sulamisvesi täyttää ensin paikalliset painanteet ja matkaa sitten hiljalleen kohti jokia ja sitä kautta mereen. Mahdolliset sateet lumien sulaessa voivat vaikuttaa tulvahuipun suuruuteen merkittävästi.

Raahen Haapajärvi

ELY-keskus toteuttaa kesällä 2021 Raahen Haapajärven purkuputken kunnostuksen. Kunnostustyön aikana purkuputki ei ole käytettävissä, joten Haapajärvi jää kevättulvan jälkeen normaalia alemmalle tasolle. Ennen remonttia järvi lasketaan suunnilleen tasolle N43 +17,00 m, joka on noin 50–60 cm tavanomaista kesätasoa alempana.

Yksityiskohtaisemmin tämän hetken vesistöennusteiden mukaiset tulvahuiput, ennustetut huiput voivat vielä muuttua sään myötä:

Lestijoki, virtaama laskussa, tulvahuippu noin 20.4.

Kalajoki, virtaama nousussa, tulvahuippu noin 15.–23.4.

Pyhäjoki, virtaama laskussa, tulvahuippu 19.–25.4.

Siikajoki, virtaama tasainen, tulvahuippu 21.–25.4

Pattijoki, virtaama laskussa/tasaantunut, tulvahuippu 18.–25.4.

Oulujoki, virtaamat loivassa kasvussa, tulvahuippu 21.–26.4.

Kiiminkijoki, virtaamat loivassa laskussa, tulvahuippu 22.–28.4.

Iijoki, virtaama tasainen loivassa nousussa, tulvahuippu toukokuun 1. viikolla

Kuivajoki, virtaama loivassa kasvussa, tulvahuippu toukokuun 1. viikolla

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesitilanne, ennusteet:
vesitalousasiantuntija Timo Hampinen
p. 050 396 3006, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Säännöstely (Kala- ja Pyhäjoki):
vesitalousasiantuntija Mikko Hinkkanen
p. 0295 038 817, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Säännöstely (Siika-, Patti- ja Kuivajoki):
vesitalousasiantuntija Riku Eskelinen
p. 050 351 1927, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Tulvantorjuntatoimenpiteet:
johtava vesitalousasiantuntija Timo Karjalainen
p. 0295 038 341, etunimi.k.sukunimi@ely-keskus.fi

Valtakunnallinen tulvakeskus:
Ryhmäpäällikkö Noora Veijalainen
p. 029 525 1159, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi
Vesistömallin ennusteet Harri Myllyniemi
p. 0295 251 439, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

0295 038 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Joukkoliikenteen talviaikataulukausi alkaa Raahen seudulla sekä reiteillä Oulu – Raahe ja Oulu – Oulainen9.8.2022 12:37:09 EEST | Tiedote

Talven 2022–23 aikataulut astuvat voimaan 10.8.2022 Raahen seudun kuntien välisessä joukkoliikenteessä sekä reiteillä Oulu – Raahe ja Oulu – Oulainen. Kaikki kesäaikataulukauden vuorot ajetaan myös talviaikataulukaudella, mutta vuorojen määrä arkipäivinä lisääntyy kesäaikataulukauteen verrattuna. Talviaikataulut ovat voimassa 4.6.2023 asti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme