Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Pohjois-Pohjanmaan tulvahuipuista ennustetaan keskimääräisiä

Jaa
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen ja Tulvakeskuksen kevättulvatiedote 21.4.2023.
Jäät liikkuvat Malisjoella 21.4.2023. Kuvaaja Miikka Annunen.
Jäät liikkuvat Malisjoella 21.4.2023. Kuvaaja Miikka Annunen.

Lämmin sää on saanut Oulun eteläpuolisten jokien pinnat nousuun. Sunnuntaina sää viilenee ja sulanta hidastuu. Maanantaista lähtien sää jatkuu sateisena ja lämpimämpänä mikä saa jokien pinnat nousemaan voimakkaammin. Tulvahuippu nähdään Siikajoella ja sitä eteläisemmillä joilla huhtikuun lopussa tai kuun vaihteessa. Oulun eteläpuolella tulvahuipuista tulee suurin piirtein keskimääräisiä.

Oulua pohjoisemmilla vesistöalueilla tulvahuiput koetaan toukokuussa. Niiden arvioidaan olevan keskimääräisiä.  

Mahdolliset vesisateet voivat vielä muuttaa ennustettujen tulvahuippujen suuruutta.

Oulun eteläpuolella olevissa vesistöissä saavutetaan tämän viikon loppupuolella ns. jäänlähtövirtaama, jonka myötä jäät voivat lähteä liikkeelle. Lämpimät ja aurinkoiset säät ovat pehmentäneet jäitä, mutta jäiden kasautuminen padoiksi on kuitenkin mahdollista. Jäiden lähdön vuoksi ELY-keskuksella on tulvapäivystys tulevana viikonloppuna Pohjois-Pohjanmaan eteläosalla (yhteystiedot alapuolella). 

Jokialueiden vesitilanteisiin ja tulvaennusteisiin voi tutustua vesi.fi-palvelussa:

  • Lestijoki, tulvahuippu huhtikuun lopussa.
  • Kalajoki, tulvahuippu huhtikuun lopussa.
  • Pyhäjoki, tulvahuippu huhti-toukokuun vaihteessa.
  • Siikajoki, tulvahuippu huhtikuun lopussa. Harjunnivassa saattaa vahinkorajana pidetty 200 m3/s virtaama ylittyä.
  • Pattijoki, tulvahuippu ensi viikon alussa.
  • Oulujoki, jäätön, virtaamahuippu huhtikuun lopussa.
  • Kiiminkijoki, tulvahuippu toukokuun alkupuolella.
  • Iijoki, Pudasjärven tulvahuippu toukokuun keskivaiheella.
  • Kuivajoki, tulvahuippu toukokuun alkupuolella.

Vesitilanne ja ennusteet verkossa:

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Säännöstely (Kala- ja Pyhäjoki):
vesitalousasiantuntija Mikko Hinkkanen, p. 0295 038 817, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi


Tulvantorjuntatoimenpiteet:
johtava vesitalousasiantuntija Timo Karjalainen, p. 0295 038 341, etunimi.k.sukunimi@ely-keskus.fi


Pohjois-Pohjanmaan eteläosan tulvapäivystys 21.– 24.4.2023:
Miikka Annunen, p. 0295 038 304 ja Jouni Murtomäki p. 050 4729 843, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi


Valtakunnallinen tulvakeskus:
vesistömallin ennusteet Harri Myllyniemi, p. 0295 251 439, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi,
ryhmäpäällikkö Ari Koistinen, p. 0295 251 287

Kuvat

Jäät liikkuvat Malisjoella 21.4.2023. Kuvaaja Miikka Annunen.
Jäät liikkuvat Malisjoella 21.4.2023. Kuvaaja Miikka Annunen.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

0295 038 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Leväseuranta käynnistyi - Pohjois-Pohjanmaalla ei havaintoja sinilevistä1.6.2023 15:49:43 EEST | Tiedote

Valtakunnallinen sinileväseuranta on käynnistynyt toukokuun lopussa ja jatkuu syyskuun loppuun. Pohjois-Pohjanmaalla sinileväseurannassa on 28 havaintopaikkaa eri puolilla maakuntaa. Merialueella on kuusi havaintopaikkaa. Kuusamo-Taivalkoski-Pudasjärvi alueella seurantaa on yhdeksässä järvessä, Oulun seudulla yhdessä ja Vaalassa kahdella järvellä. Rotarien viime kesänä Pohjois-Pohjanmaalla aloittama sinileväseuranta jatkuu kolmella havaintopaikalla.

Pinnoitettuja maanteitä kunnostetaan sorateiksi31.5.2023 10:40:23 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaalla kunnostetaan vähäliikenteisiä, ohuesti pinnoitettuja (ns. SOP-tie) maanteitä sorateiksi kuluvan kesän aikana. Kunnostettavien teiden yhteispituus on 9 km. Vähäliikenteisten maanteiden päällysteiden ylläpito on tienpidon rahoituksen niukkuudesta johtuen haasteellista. Harvaan liikennöityjä päällystettyjä maanteitä ei pystytä uudelleen päällystämään ja niitä pidetäänkin liikennettä palvelevassa kunnossa paikkauksin. Päällysteen tai pintauksen huonontuessa tilanne voi muuttuu ajan saatossa niin, ettei päällystettä kannata enää ylläpitää. Tällöin päällystetty vähäliikenteinen tie voidaan kunnostaa soratieksi. Huonokuntoisen SOP-tien paikkaaminen ja pitäminen liikennettä tyydyttävässä kunnossa on kallista ja hankalaa. Hyvä soratie on usein käyttäjälle parempi vaihtoehto kuin huonokuntoinen päällystetty tie. Toimenpiteellä voidaan siis parantaa tien turvallisuutta ja ajomukavuutta. Viime vuosina Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa on pinnoitettuja maanteitä parannettu sora

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on asettanut nähtäville Yli-Iin Tannilan aurinko- ja tuulivoimapuiston ympäristövaikutusten arviointiohjelman, yleisötilaisuus maanantaina 5.6.30.5.2023 11:09:06 EEST | Tiedote

Hanketta koskeva yleisötilaisuus järjestetään maanantaina 5.6.2023 klo 17.00-19.00 Yli-Tannilan toimitalolla (Laaksolantie 11, Tannila) sekä verkkolähetyksenä, jonka linkki tulee saataville hankkeen verkkosivulle. Asiasta ovat kertomassa YVA-yhteysviranomaisen (Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus), hankevastaavan (Infinergies Finland Oy) ja YVA-konsultin (Sweco Finland Oy) edustajat. Tilaisuudessa esitellään myös hankkeen kaavoitusta. Kahvitarjoilu klo 16.30 alkaen. Kaikki asiasta kiinnostuneet ovat tervetulleita kuulemaan ja osallistumaan. Ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain mukainen ympäristövaikutusten arviointiohjelmaa koskeva kuulutus on nähtävillä 30.5.–30.6.2023 Oulun ja Pudasjärven kaupunkien sekä Iin kunnan internet-sivujen virallisissa ilmoituksissa. YVA-aineisto on nähtävillä osoitteessa www.ymparisto.fi/tannilantuulivoimaYVA. Paperimuodossa YVA-ohjelmaan voi tutustua Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksessa, Oulun kaupungin ympäristötalossa, Yli-Iin kirjastossa, Pud

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme