ELY-keskukset

Pohjois-Savon ELY-keskuksen tienpidon ja liikenteen suunnitelma vuosille 2021–2024 on julkaistu (Itä-Suomi)

Jaa

Kolmea Itä-Suomen maakuntaa; Etelä-Savoa, Pohjois-Savoa ja Pohjois-Karjalaa koskeva tienpidon ja liikenteen suunnitelma 2021–2024 on julkaistu.

Tienpidon ja liikenteen suunnitelmaan 2021–2024 on koottu Pohjois-Savon ELY-keskuksen liikenne ja infrastruktuuri -vastuualueen vuoden 2021 toiminnan päämäärät, rahoitus, tavoitteet ja merkittävimmät toimenpiteet muun muassa liikennejärjestelmän kehittämisessä, maanteiden tienpidossa sekä julkisen bussiliikenteen hankinnoissa. Suunnitelma kattaa liikenne ja infrastruktuuri –vastuualueen toiminta-alueen kolme maakuntaa; Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan. Kuluvan vuoden 2021 ohella suunnitelmassa luodaan näkymää myös seuraaviin vuosiin.

Tienpidon rahoitus lähes ennallaan

Vuonna 2021 tienpitoon on osoitettu 94 M€ eli samaa suuruusuluokkaa kuin vuonna 2020. Investointihankkeisiin käytetään edellisvuotta enemmän rahoitusta. Kesällä muun muassa käynnistetään ohituskaistojen rakentaminen valtatie 5:lle Karvasalmentien ja Mäntylahdentien liittymien välille. Hankkeelle on eduskunnan osoittama erillisrahoitus.

Maanteiden korjausvelan kasvun hillitsemisen osalta työtä jatketaan, vaikka esimerkiksi huonokuntoisten päällysteiden uusimiseen on käytettävissä edellisvuotta vähemmän rahoitusta. Tavoitteena on varmistaa, ettei huonokuntoisten päällysteiden määrä lisäänny vuoden 2021 aikana.

Jo toista vuotta poikkeusoloja – liikenteen ja liikkumisen palautumisen ennakoidaan jatkuvan

Vuonna 2020 koronaepidemia vähensi ihmisten liikkumista ja Itä-Suomessakin liikennemäärät laskivat viime keväänä paikoin lähes puoleen tavanomaisesta. Kesän ja syksyn aikana maantieliikenteen määrät kääntyivät jälleen kasvuun.

Maantiet ja julkinen joukkoliikenne osana liikennejärjestelmää ovat jatkossakin käyttäjilleen tärkeitä. – Yhteiskunnan toiminnan jatkumiseksi elinkeinoelämän kuljetusten täytyy kulkea ja ihmisten on voitava liikkua hoitamaan välttämättömiä asioitaan, johtaja Tommi Huttunen Pohjois-Savon ELY-keskuksesta kertoo.

Poikkeusolot ja niihin reagoiminen vaikuttivat myös ELY-keskuksen toimintaan. Esimerkiksi keväällä 2020 oppilaitosten sulkeuduttua kuntien väliset koulupäivien ELY-joukkoliikennevuorot jätettiin ajamatta, ellei niillä ollut merkitystä myös työmatka-, opiskelu- asiointi- tai liityntäliikenteenä. Samaan aikaan ELY-keskus paikkasi ostoin markkinaehtoisen liikenteen lakanneita vuoroja siellä, missä ihmisillä ei muuten olisi ollut mahdollisuuksia kulkea töihin ja opiskelemaan. Sopimusliikenteiden lipputulokorvauksiin ja markkinaehtoista liikennettä korvaaviin hankintoihin ELY-keskuksille myönnettiin lisämäärärahaa. Joukkoliikenteen palveluissa on kuluneen vuoden aikana tapahtunut valtavasti muutoksia, ja tilanne on työllistänyt ELY-keskuksen joukkoliikennehenkilöstöä poikkeuksellisen paljon.

Huttunen toteaa edelleen, että ELY-keskus pyrkii hoitamaan tehtävänsä parhaalla mahdollisella tavalla tänäkin vuonna käyttöönsä osoitettujen resurssien sallimissa rajoissa.

Valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma Liikenne 12

Ensimmäinen valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman (Liikenne 12) parlamentaarinen valmistelu aloitettiin vuonna 2019. Nyt tämä valtakunnallinen työ alkaa olla loppusuoralla, kun valtioneuvosto hyväksyi suunnitelman antaessaan torstaina 15.4.2021 eduskunnalle selonteon valtakunnallisesta liikennejärjestelmäsuunnitelmasta vuosille 2021–2032.

– Myös me Pohjois-Savon ELY-keskuksessa odotamme mielenkiinnolla, millainen päätös suunnitelmasta tehdään ja miten se vaikuttaa meidän toimintaamme. Erityisesti kiinnostaa nähdä, millainen muodostuu suunnitelmaan liittyvästä erillisestä investointiohjelmasta, jota Väylävirasto parhaillaan valmistelee, Huttunen toteaa.

Tienpidon ja liikenteen suunnitelma

Pohjois-Savon ELY-keskuksen tienpidon ja liikenteen suunnitelma löytyy osoitteesta ely-keskus.fi/pohjois-savo. Suunnitelma on pyritty pitämään tiiviinä ja havainnollisena. Siihen on sisällytetty runsaasti linkkejä, joista lukija voi siirtyä tutustumaan tarkemmin muun muassa tienpidon ja liikenteen tehtäviin ja niiden perusteisiin.

• Tienpidon ja liikenteen suunnitelma 2021–2024 (pdf)

Yhteyshenkilöt

Pohjois-Savon ELY-keskus
Johtaja Tommi Huttunen, p. 0295 026 655, tommi.huttunen(at)ely-keskus.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Passagerarbegränsningarna för förbindelsefartyg gäller fortfarande - alla icke-nödvändiga resor med förbindelsefartyg bör fortfarande undvikas3.5.2021 12:20:00 EEST | Tiedote

Antalet passagerare på förbindelsefartygen har begränsats avsevärt på grund av coronasituationen, så att man på fartygen kan sörja för tillräckliga säkerhetsavstånd samt för besättningens och passagerarnas hälsosäkerhet. Begränsningarna gäller fortfarande på förbindelsefartygen, även om de för kollektivtrafikens del redan har hävts. Eventuella karantänsituationer och sjukdomar hos arbetstagarna kan om de genomförs orsaka betydande förändringar och begränsningar i skärgårdstrafiken. När sommarsäsongen inleds uppmanar NTM-centralen alla som använder förbindelsefartygstrafiken att fortsättningsvis undvika alla icke-nödvändiga resor så att alla passagerare får plats ombord på fartygen. Begränsningarnas ändamålsenlighet bedöms enligt coronasituationens utveckling.

Yhteysalusten matkustajarajoituksen edelleen voimassa - vältettävä edelleen kaikkia ei-välttämättömiä matkoja yhteysaluksilla3.5.2021 12:20:00 EEST | Tiedote

Yhteysalusten matkustajamääriä on rajoitettu huomattavasti koronatilanteen vuoksi, jotta aluksilla voidaan huolehtia riittävistä turvaväleistä sekä miehistön ja matkustajien terveysturvallisuudesta. Rajoitukset ovat edelleen voimassa yhteysaluksilla, vaikka ne ovat joukkoliikenteen osalta jo purettu. Mahdolliset työntekijöiden karanteenitilanteet ja sairastumiset voivat toteutuessaan aiheuttaa merkittäviäkin muutoksia ja rajoituksia saaristoliikenteeseen. Kesäsesongin käynnistyessä ELY-keskus vetoaakin kaikkia yhteysalusliikennettä käyttäviä välttämään edelleen kaikkia ei-välttämättömiä matkoja, jotta kaikki matkustajat mahtuisivat alusten kyytiin. Rajoitusten tarkoituksenmukaisuutta arvioidaan koronatilanteen kehittymisen mukaan.

Varsinais-Suomen ELY-keskus on myöntänyt poikkeuslupia valkoposkihanhien karkottamiseen viljelmiltä23.4.2021 15:34:13 EEST | Tiedote

Poikkeuslupa valkoposkihanhien karkottamiseen on myönnetty 57 tilalle. Tilat, joille luvat on myönnetty sijaitsevat itäisellä Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa. Lisäksi voimassa on koko Suomessa 379 tilalle viime vuoden aikana myönnetyt poikkeusluvat. Hakemusalueet ovat hyvin laajoja - keväiset karkotustoimenpiteet ongelmallisia lintujen kevätmuuton ja pesintään valmistautumisen kannalta Lupia valkoposkihanhien ampumiseen on haettu erittäin suuria määriä. "Viime ja tänä vuonna haetuilla poikkeuslupahakemuksilla ammuttavaksi haettujen valkoposkihanhien määrä ylittää koko arktisen valkoposkihanhikannan koon", ylitarkastaja Matleena Louhisalmi Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta kertoo. Myönnetyillä luvilla sallittiin valkoposkihanhien pelotteeksi ampuminen muiden karkotustoimien tehostamiseksi syysmuuttokauden aikaan. Yhteensä nyt annetuilla päätöksillä luvitettiin ammuttavaksi syysmuuttokauden aikana hakijoiden tiloilla 2745 valkoposkihanhea. Syksyllä 2020 kertyneissä ensimmäisissä kokemuksi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme