Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon ilmastotiekartta valmistui – hiilineutraaliutta tavoitellaan vuoteen 2035 mennessä

Jaa
Pohjois-Savon ilmastotiekartta on valmistunut. Tiekarttaan on koottu maakunnan tärkeimmät ilmastonmuutoksen hillinnän ja sopeutumisen toimenpiteet. Pohjois-Savossa tavoitellaan hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä. Maakunnan yhteistyöryhmä hyväksyi ilmastotiekartan kokouksessaan maanantaina 17.5.2021.
Pohjois-Savon ilmastotiekartta on valmistunut.
Pohjois-Savon ilmastotiekartta on valmistunut.

Pohjois-Savossa tavoitellaan hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä vähentämällä kasvihuonekaasupäästöjä vähintään 80 % vuoteen 2035 mennessä vuoden 2007 tasosta. Jäljelle jäävät päästöt tulee sitoa tai kompensoida kestävästi. Ilmastotiekartta ohjaa tärkeimpien toimenpiteiden toteuttamiseen ilmastonmuutoksen hillinnässä ja ilmastonmuutokseen sopeutumisessa.

 Ratkaisujen hakeminen ilmastoasioissa lähtee mielestäni kyvystämme uusiutua. Tärkeä kysymys maakunnallemme onkin, miten luonnonvarojen käyttöön pohjaavat elinkeinot saadaan tuottamaan ratkaisun avaimia globaaleihin haasteisiin. Uusiutuminen tuo meille uusia mahdollisuuksia. Meillä on tarjota puuta, mineraaleja, lähiruokaa, puhtaita teknologioita ja ennen kaikkea huippuosaamista, joka täytyy tehdä maailmalle paremmin näkyväksi, Pohjois-Savon maakuntajohtaja Marko Korhonen toteaa.

Pohjois-Savoon on päätetty perustaa myös ilmasto-, bio- ja kiertotalousryhmä, jonka yhtenä tehtävä tulee olemaan tiekartan toimeenpanon tukeminen sekä tiekarttaan kirjattujen toimenpiteiden etenemisen seuranta. Tiekarttaa on valmisteltu laajassa yhteistyössä sidosryhmien kanssa syksyn 2020 sekä talven ja kevään 2021 aikana. Ilmastotiekartan luonnos on ollut julkisesti kommentoitavana hiilineutraalipohjoissavo.fi-verkkosivuilla 15.3.8.4.2021. 

Ilmastotiekartta ohjaa hillintä- ja sopeutumistyötä

Pohjois-Savon ilmastotiekartan painopisteinä ovat vahva ilmastokulttuuri, kiertotalous, hiilensidonta, puhdas energia sekä ilmastoturvallisuuden ja luonnon monimuotoisuuden edistäminen. Toimenpiteet on jaettu kuuteen sektoriin: 1. maa- ja metsätalous, 2. liikenne ja logistiikka, 3. energia- ja vesihuolto, 4. teollisuus, 5. ruoka, kuluttaminen ja jätehuolto sekä 6. aluesuunnittelu, rakentaminen ja asuminen.

Pohjois-Savon kasvihuonekaasupäästöistä suurin osa syntyy tieliikenteestä (26 %), lämmityksestä (21 %) ja maataloudesta (20 %). Päästöt ovat vähentyneet vuosina 2007–2018 noin 30 %. Päästöt ovat laskeneet erityisesti energiasektorilla, jossa fossiilisten polttoaineiden käyttö on vähentynyt voimakkaasti. 

  Ilmastotyössä tarvitaan monipuolisia toimenpiteitä sekä laajaa yhteistyötä. Päästöjen vähentämisen lisäksi meidän tulee huolehtia hiilen sidonnasta ja varastoinnista metsiin, maaperään ja puutuotteisiin. Lisäksi maakunnassa tulee varautua paremmin ilmastonmuutoksen vaikutuksiin, kuten sään ääri-ilmiöiden yleistymiseen, ilmastoasiantuntija Tapio Kettunen Pohjois-Savon ELY-keskuksesta sanoo. 

Ilmastotiekartta on luettavissa osoitteessa hiilineutraalipohjoissavo.fi. Maakunnallisen ilmastotiekartan laadintaa on koordinoinut Pohjois-Savon ELY-keskuksen Hiilineutraali maakunta - Pohjois-Savo (HIMA) -hanke, jonka toteutusaika on 1.1.202030.10.2021.

Pohjois-Savon ELY-keskus koordinoi maakunnallista Hiilineutraali maakunta – Pohjois-Savo (HIMA) -hanketta, jota rahoittaa Pohjois-Savon liitto. Hanke saa tukea Euroopan aluekehitysrahastosta ja Pohjois-Savon kehittämisrahastosta.

Yhteyshenkilöt

Ilmastoasiantuntija Tapio Kettunen, Pohjois-Savon ELY-keskus, 029 502 6710


Projektityöntekijä Hanne Siikström, Pohjois-Savon ELY-keskus, Hiilineutraali maakunta – Pohjois-Savo (HIMA) -hanke, 029 502 6075

etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Pohjois-Savon ilmastotiekartta on valmistunut.
Pohjois-Savon ilmastotiekartta on valmistunut.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 26.6.202526.6.2025 12:16:54 EEST | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,00. Taso on 33 cm alle ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon ja kevään tulvahuipusta laskua on 36 cm. Virallisten vesiväylien kulkusyvyydet ovat normaalit, sillä Kallaveden väylät on mitoitettu 25 cm tämänhetkistä alemman vedenpinnan mukaan. Viime päivien sateet eivät vielä näy pinnan nousuna, mutta vedenpinta on sentään pysynyt ennallaan kolme vuorokautta. Tilastollisesti tarkastellen vedenpinta on varsin alhainen, sillä tämänpäiväistä alempi pinnankorkeus 26.6. on havaittu viimeksi vuonna 1978, joka on ollut koko säännöstelyhistorian vähävetisin vuosi, mutta koko vuoden havainnot huomioituna minimi lukemat eivät ole vuodelta 1978. Lisäjuoksutuksia ei ole ollut käynnissä ja luonnonkoskien virtaamaa säätäviä rakenteita ei ole. Iisalmen reitillä säännöstellyissä Kiuruvedessä, Porovedessä ja Onkivedessä virtaamat ovat olleet pieniä. Näissä järvissä kaikki lähtevä virtaama menee patoluukkujen kautta, joten pinnan taso ei pääse samalla t

Joroisten Maaveden, Sysmäjärven ja Paron vesistöjen käyttäjien tyytyväisyys vesistöihin ja vedenkorkeuksiin25.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote

Osana Joroisvirran reitin padotus- ja juoksutusselvitystä Pohjois-Savon ELY-keskus teetti helmi-maaliskuussa 2025 kyselytutkimuksen asukkaiden mielipiteistä. Kahden erillisen kyselyn perusteella selvitettiin Maaveden altaan (Maavesi, Salmenjärvi ja Monni) sekä Sysmäjärven ja Paron vesistöjen käyttäjien ja ranta-asukkaiden yleistä tyytyväisyyttä vesistöihin ja niiden vedenkorkeuksiin sekä kartoitettiin mahdollisia haittoja, jotka haittaavat vesistöjen käyttöä. Molemmista kyselyistä oli kaksi erillistä versiota: yleisesti jaettu versio sekä otannalla toteutettu versio, joka lähettiin yhdelle omistajalle noin puolessa rantakiinteistöistä. Vesitalousasiantuntija Aarni-Matti Mäntyselkä kertoo, että yleisesti Maaveden kyselyyn vastanneet olivat hieman tyytyväisempiä vesistöihin, kuin Sysmäjärven ja Paron kyselyihin vastanneet. -Maaveden altaan kyselyyn vastanneista noin kymmenes (12 %) oli erittäin tyytyväisiä ja yli puolet (59 %) melko tyytyväisiä käyttämänsä järven nykyiseen tilaan kokonai

Uusi liikennejärjestelmäsuunnitelma Mikkelin seudulle linjaa kehittämistä vuoteen 2040 asti24.6.2025 09:22:04 EEST | Tiedote

Laajassa vuoropuhelussa valmisteltu Mikkelin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelma tarjoaa kokonaisvaltaisen näkymän alueen henkilö- ja tavaraliikenteen kehittämiseen pitkälle tulevaisuuteen. Suunnitelma tähtää liikenteen saavutettavuuden, turvallisuuden, kestävyyden ja tasa-arvoisuuden parantamiseen. Suunnitelma kattaa Mikkelin, Hirvensalmen, Juvan, Kangasniemen, Mäntyharjun ja Puumalan kunnat.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye