Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon ilmastotiekartta valmistui – hiilineutraaliutta tavoitellaan vuoteen 2035 mennessä

Jaa

Pohjois-Savon ilmastotiekartta on valmistunut. Tiekarttaan on koottu maakunnan tärkeimmät ilmastonmuutoksen hillinnän ja sopeutumisen toimenpiteet. Pohjois-Savossa tavoitellaan hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä. Maakunnan yhteistyöryhmä hyväksyi ilmastotiekartan kokouksessaan maanantaina 17.5.2021.

Pohjois-Savon ilmastotiekartta on valmistunut.
Pohjois-Savon ilmastotiekartta on valmistunut.

Pohjois-Savossa tavoitellaan hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä vähentämällä kasvihuonekaasupäästöjä vähintään 80 % vuoteen 2035 mennessä vuoden 2007 tasosta. Jäljelle jäävät päästöt tulee sitoa tai kompensoida kestävästi. Ilmastotiekartta ohjaa tärkeimpien toimenpiteiden toteuttamiseen ilmastonmuutoksen hillinnässä ja ilmastonmuutokseen sopeutumisessa.

 Ratkaisujen hakeminen ilmastoasioissa lähtee mielestäni kyvystämme uusiutua. Tärkeä kysymys maakunnallemme onkin, miten luonnonvarojen käyttöön pohjaavat elinkeinot saadaan tuottamaan ratkaisun avaimia globaaleihin haasteisiin. Uusiutuminen tuo meille uusia mahdollisuuksia. Meillä on tarjota puuta, mineraaleja, lähiruokaa, puhtaita teknologioita ja ennen kaikkea huippuosaamista, joka täytyy tehdä maailmalle paremmin näkyväksi, Pohjois-Savon maakuntajohtaja Marko Korhonen toteaa.

Pohjois-Savoon on päätetty perustaa myös ilmasto-, bio- ja kiertotalousryhmä, jonka yhtenä tehtävä tulee olemaan tiekartan toimeenpanon tukeminen sekä tiekarttaan kirjattujen toimenpiteiden etenemisen seuranta. Tiekarttaa on valmisteltu laajassa yhteistyössä sidosryhmien kanssa syksyn 2020 sekä talven ja kevään 2021 aikana. Ilmastotiekartan luonnos on ollut julkisesti kommentoitavana hiilineutraalipohjoissavo.fi-verkkosivuilla 15.3.8.4.2021. 

Ilmastotiekartta ohjaa hillintä- ja sopeutumistyötä

Pohjois-Savon ilmastotiekartan painopisteinä ovat vahva ilmastokulttuuri, kiertotalous, hiilensidonta, puhdas energia sekä ilmastoturvallisuuden ja luonnon monimuotoisuuden edistäminen. Toimenpiteet on jaettu kuuteen sektoriin: 1. maa- ja metsätalous, 2. liikenne ja logistiikka, 3. energia- ja vesihuolto, 4. teollisuus, 5. ruoka, kuluttaminen ja jätehuolto sekä 6. aluesuunnittelu, rakentaminen ja asuminen.

Pohjois-Savon kasvihuonekaasupäästöistä suurin osa syntyy tieliikenteestä (26 %), lämmityksestä (21 %) ja maataloudesta (20 %). Päästöt ovat vähentyneet vuosina 2007–2018 noin 30 %. Päästöt ovat laskeneet erityisesti energiasektorilla, jossa fossiilisten polttoaineiden käyttö on vähentynyt voimakkaasti. 

  Ilmastotyössä tarvitaan monipuolisia toimenpiteitä sekä laajaa yhteistyötä. Päästöjen vähentämisen lisäksi meidän tulee huolehtia hiilen sidonnasta ja varastoinnista metsiin, maaperään ja puutuotteisiin. Lisäksi maakunnassa tulee varautua paremmin ilmastonmuutoksen vaikutuksiin, kuten sään ääri-ilmiöiden yleistymiseen, ilmastoasiantuntija Tapio Kettunen Pohjois-Savon ELY-keskuksesta sanoo. 

Ilmastotiekartta on luettavissa osoitteessa hiilineutraalipohjoissavo.fi. Maakunnallisen ilmastotiekartan laadintaa on koordinoinut Pohjois-Savon ELY-keskuksen Hiilineutraali maakunta - Pohjois-Savo (HIMA) -hanke, jonka toteutusaika on 1.1.202030.10.2021.

Pohjois-Savon ELY-keskus koordinoi maakunnallista Hiilineutraali maakunta – Pohjois-Savo (HIMA) -hanketta, jota rahoittaa Pohjois-Savon liitto. Hanke saa tukea Euroopan aluekehitysrahastosta ja Pohjois-Savon kehittämisrahastosta.

Yhteyshenkilöt

Ilmastoasiantuntija Tapio Kettunen, Pohjois-Savon ELY-keskus, 029 502 6710

Projektityöntekijä Hanne Siikström, Pohjois-Savon ELY-keskus, Hiilineutraali maakunta – Pohjois-Savo (HIMA) -hanke, 029 502 6075

etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Pohjois-Savon ilmastotiekartta on valmistunut.
Pohjois-Savon ilmastotiekartta on valmistunut.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

ELY-keskus kartoittaa perinnemaisemia ja etsii kunnostuskohteita Pohjois-Savossa1.6.2021 08:31:01 EEST | Tiedote

Pohjois-Savon ELY-keskuksen biologit kartoittavat maakunnan perinnemaisemia jälleen tulevana kesänä. Inventoinnit ajoittuvat kesä-elokuulle ja painottuvat Kiuruveden, Vieremän, Sonkajärven, Iisalmen ja Lapinlahden alueille. Aiemmin inventoitujen kohteiden tiedot päivitetään ja lisäksi kartoitetaan uusia kohteita, kuten maatalouden ympäristösopimuksilla hoidettavia alueita sekä maanomistajien ilmoittamia kohteita.

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 27.5.202127.5.2021 10:27:16 EEST | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,56. Pinta lienee tämän kevään osalta ylimmillään. Nyt taso on 9 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Lisäjuoksutukset ovat olleet täysitehoisesti käynnissä Konnuksen tulvakanavasta ja Naapuskosken säännöstelypadosta jo kaksi kuukautta. Juoksutuksia jatketaan niin kauan, että vedenpinta kääntyy selvästi laskuun Kallavedessä. Iisalmen reitillä tulvahuiput olivat latvajärvissä jo huhtikuun viimeisinä päivinä ja Onkivedessä toukokuun ensimmäisellä viikolla. Ensimmäisen huipun jälkeen tuli toinen matalampi nousu pitkän viileän sääjakson jälkeen. Säännöstellyissä Kiuruvedessä, Porovedessä ja Onkivedessä pinnat on saatu laskettua kesäajan lupatasoihin. Myös Nilsiän reitillä Syvärin ja Vuotjärven pinnankorkeudet lienevät lähellä huippuaan. Sama tilanne on etelämpänä Juojärvellä, missä nousuvaraa luvan ylärajaan on 15 cm. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 48 cm yli ajankohdan keskimääräisen tason, kun verrataan 30 viimeisen v

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme