Pohjois-Savossa käynnissä ennätysmäärä vesistökunnostushankkeita
Viime syksynä haussa olleet valtion harkinnanvaraiset vesistökunnostusavustukset innostivat jälleen uusiahanketoimijoita ryhtymään vesistökunnostushankkeisiin. Uusia kunnostushankkeita on käynnistynyt kuluvan 2023 vuoden aikana yhdeksän kappaletta. Lisäksi yhdessä pohjavesialueiden suojelusuunnitelmahankkeessa on myös työt aloitettu ja yksi hanke sai lisärahoitusta hankkeen loppuunsaattamiseksi. Aiempien vuosien 2021 ja 2022 aikana käynnistyneitä hankkeita on käynnissä 23, joten erilaisia kunnostustoimia vesistöjen tilan parantamiseksi tehdään tämän vuoden aikana yhteensä 32:ssa eri hankkeessa.
Pohjois-Savon ELY-keskuksen vesienhoidon asiantuntija Sanna Katajamäki kertoo, että tänä vuonna avustuksia myönnettiin pääosin järvikunnostuskohteiden suunnittelu- ja toteutushankkeisiin.
- Avustusta saaneissa hankkeissa toteutetaan entistä enemmän valuma-alueen toimenpiteitä, kuten kosteikkokohteiden suunnittelua ja toteutusta. Myös hoitokalastus kunnostustoimenpiteenä sisältyy useaan hankkeeseen. Lisäksi hankkeisiin sisältyy vesistöjen tilan seurantaa, tarkentavien selvitysten laadintaa sekä viestintää muun muassa maa- ja metsätalouden vesiensuojelutoimenpiteistä. Hankkeiden koko ja laajuus vaihtelevat, mutta jokaisen avustusta saaneen hankkeen taustalla on vesienhoitoon liittyvä tavoite vesien tilan parantamisesta, Katajamäki kertoo hankkeiden sisällöistä.
Avustusta hankkeille myönnettiin tänä vuonna yhteensä noin 189 000 euroa sekä ympäristöministeriön että maa- ja metsätalousministeriön avustusmäärärahoista. Ympäristöministeriön Vesiensuojelun tehostamisohjelman tavoitteena on ollut lisätä vesistökunnostushankkeita sekä tukea asiantuntijaverkostojen toimintaa ja näin saada aikaan vaikuttavia vesien tilaa parantavia hankkeita. Vesiensuojelun tehostamisohjelma jatkuu vuoden 2023 loppuun saakka ja jatko-ohjelman valmistelu on käynnissä. Vuosina 2021–2023 avustusta saaneet, parhaillaan käynnissä olevat kunnostushankkeet käyvät ilmi liitteenä olevasta kartasta sekä hankelistauksesta.
Uusi haku aukeaa jälleen loppusyksyllä - On aika aloittaa kunnostushankkeen valmistelu
Seuraava vesistökunnostusavustusten hakuaika on 17.10.-30.11.2023. Avustusta voidaan myöntää yleishyödyllisiin kunnostushankkeisiin, joissa ensisijaisena tavoitteena ovat konkreettiset vesistön tilaa parantavat toimenpiteet. Kohdevesistön tulee olla hyvää huonommassa tilassa tai tilan säilymiseen tulee kohdistua riski. Pohjois-Savon vesienhoidon toimenpideohjelmasta voi tarkistaa, onko vesistö ollut tarkastelussa vedenlaatutekijöiden, kuormituksen ja mahdollisten kunnostustoimenpiteiden osalta jo entuudestaan. Sähköinen toimenpideohjelma löytyy osoitteesta:
https://www.etpo.fi/pohjois-savo
Tässä vaiheessa kesää on hyvä tarkkailla omaa koti- tai mökkivesistöä. Yhteistyössä muiden vesistönkäyttäjien, ranta-asukkaiden ja vesialueen omistajien kanssa kannattaa pohtia mahdollista kunnostustarvetta ja -toimenpiteitä ja ottaa yhteyttä asiantuntijoihin. Apua lähtötietojen selvittämiseksi ja kunnostusajatusten tueksi on tarjolla Pohjois-Savon ELY-keskuksen ja Savo-Karjalan vesiensuojeluyhdistys ry:n toteuttaman yhteistyön kautta. Olemalla yhteydessä heti alkuvaiheessa asiantuntijoihin, voidaan suunnata toimenpiteet keskeisimpiin asioihin ja ongelmallisimpiin kohteisiin. Yhteistyökokeilu on rahoitettu ympäristöministeriön vesiensuojelun tehostamisohjelmasta ja kokeilu jatkuu vuoden 2024toukokuuhun saakka. Hanketoimijoille apu on maksutonta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Sanna Katajamäki, vesienhoidon asiantuntija, 0295 026 804, sanna.katajamaki(at)ely-keskus.fi
Veli-Matti Vallinkoski, johtava vesienhoidon asiantuntija, 0295 026 854, veli-matti.vallinkoski(at)ely-keskus.fi
Savo-Karjalan vesiensuojeluyhdistys ry:
Tiina Osmala, hankepäällikkö, 050 306 2595, tiina.osmala(at)vesiensuojelu.fi
Jukka Koski-Vähälä, toiminnanjohtaja, 0500-848171, jukka.koski-vahala(at)vesiensuojelu.fi
Kuvat
Liitteet
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio
0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo
Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus
Kesän peltovalvonnat alkavat pian Pohjois-Savossa30.6.2025 09:45:00 EEST | Tiedote
Pohjois-Savossa maatilojen peltotukien valvonnat käynnistyvät heinäkuun alussa. Peltovalvontaa tullaan tekemään noin 2 %:lle tiloista, joka tarkoittaa noin 70 tilaa. Vaikeasti torjuttavat ja tehokkaasti leviävät rikkakasvit ovat ikäviä kavereita viljelykasvustoissa. Vipu-mobiili on viljelijän tärkeä työkalu maataloustukien hallinnassa.
Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 26.6.202526.6.2025 12:16:54 EEST | Tiedote
Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,00. Taso on 33 cm alle ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon ja kevään tulvahuipusta laskua on 36 cm. Virallisten vesiväylien kulkusyvyydet ovat normaalit, sillä Kallaveden väylät on mitoitettu 25 cm tämänhetkistä alemman vedenpinnan mukaan. Viime päivien sateet eivät vielä näy pinnan nousuna, mutta vedenpinta on sentään pysynyt ennallaan kolme vuorokautta. Tilastollisesti tarkastellen vedenpinta on varsin alhainen, sillä tämänpäiväistä alempi pinnankorkeus 26.6. on havaittu viimeksi vuonna 1978, joka on ollut koko säännöstelyhistorian vähävetisin vuosi, mutta koko vuoden havainnot huomioituna minimi lukemat eivät ole vuodelta 1978. Lisäjuoksutuksia ei ole ollut käynnissä ja luonnonkoskien virtaamaa säätäviä rakenteita ei ole. Iisalmen reitillä säännöstellyissä Kiuruvedessä, Porovedessä ja Onkivedessä virtaamat ovat olleet pieniä. Näissä järvissä kaikki lähtevä virtaama menee patoluukkujen kautta, joten pinnan taso ei pääse samalla t
Joroisten Maaveden, Sysmäjärven ja Paron vesistöjen käyttäjien tyytyväisyys vesistöihin ja vedenkorkeuksiin25.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Osana Joroisvirran reitin padotus- ja juoksutusselvitystä Pohjois-Savon ELY-keskus teetti helmi-maaliskuussa 2025 kyselytutkimuksen asukkaiden mielipiteistä. Kahden erillisen kyselyn perusteella selvitettiin Maaveden altaan (Maavesi, Salmenjärvi ja Monni) sekä Sysmäjärven ja Paron vesistöjen käyttäjien ja ranta-asukkaiden yleistä tyytyväisyyttä vesistöihin ja niiden vedenkorkeuksiin sekä kartoitettiin mahdollisia haittoja, jotka haittaavat vesistöjen käyttöä. Molemmista kyselyistä oli kaksi erillistä versiota: yleisesti jaettu versio sekä otannalla toteutettu versio, joka lähettiin yhdelle omistajalle noin puolessa rantakiinteistöistä. Vesitalousasiantuntija Aarni-Matti Mäntyselkä kertoo, että yleisesti Maaveden kyselyyn vastanneet olivat hieman tyytyväisempiä vesistöihin, kuin Sysmäjärven ja Paron kyselyihin vastanneet. -Maaveden altaan kyselyyn vastanneista noin kymmenes (12 %) oli erittäin tyytyväisiä ja yli puolet (59 %) melko tyytyväisiä käyttämänsä järven nykyiseen tilaan kokonai
Pohjois-Savossa toukokuussa 13 154 työtöntä työnhakijaa25.6.2025 08:08:31 EEST | Tiedote
Pohjois-Savossa oli toukokuun lopussa 13 154 työtöntä työnhakijaa, mikä on 2 085 työtöntä työnhakijaa enemmän kuin vuosi sitten (18,8 %). Näistä lomautettuja oli 1 027, mikä on 7 lomautettua vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan (-0,7 %).
Uusi liikennejärjestelmäsuunnitelma Mikkelin seudulle linjaa kehittämistä vuoteen 2040 asti24.6.2025 09:22:04 EEST | Tiedote
Laajassa vuoropuhelussa valmisteltu Mikkelin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelma tarjoaa kokonaisvaltaisen näkymän alueen henkilö- ja tavaraliikenteen kehittämiseen pitkälle tulevaisuuteen. Suunnitelma tähtää liikenteen saavutettavuuden, turvallisuuden, kestävyyden ja tasa-arvoisuuden parantamiseen. Suunnitelma kattaa Mikkelin, Hirvensalmen, Juvan, Kangasniemen, Mäntyharjun ja Puumalan kunnat.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme