Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Pohjois-Suomen alueellinen maanpuolustuskurssi alkoi 6.6.2022 Raahessa - teemana yhteiskunnan kokonaisturvallisuus muuttuvassa turvallisuusympäristössä

Jaa

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto ja Kainuun prikaati järjestävät vuosittaisen alueellisen maanpuolustuskurssin kuntien, viranomaisten, elinkeinoelämän, järjestöjen ja median avainhenkilöille. Osallistujat kurssille tulevat Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnista.

Maanantaina 6.6.2022 alkavan Pohjois-Suomen 81. alueellisen maanpuolustuskurssin teemana on yhteiskunnan kokonaisturvallisuus muuttuvassa turvallisuusympäristössä. Kurssin johtajina toimivat ylijohtaja Terttu Savolainen ja Kainuun prikaatin apulaiskomentaja eversti Ari Lehmuslehti.

Avauspuheenvuorossaan Savolainen totesi, että Raahessa kurssi sattuu sisällön kannalta haastavaan turvallisuustilanteeseen.

”Olemme parin vuoden ajan kokeneet maailmanlaajuisen pandemian, erittäin raskaan kriisin ja poikkeukselliset olot. Elämme muuttuneessa toimintaympäristössä.” ”Pandemia ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan ovat tästä erittäin pysähdyttäviä esimerkkejä,” ylijohtaja jatkoi.

Suomi on kevään aikana joutunut muuttamaan turvallisuusjärjestelyään, suurempana muutoksena Nato-jäsenyyden hakeminen. ”Olemme myös valmistautuneet ja varautuneet Ukrainan sodasta johtuviin vaikutuksiin ja mahdollisiin vakaviin uhkakuviin, erityisesti Venäjän mahdollisiin vaikuttamisyrityksiin ja jopa sotilaspoliittisiin pyrkimyksiin,” ylijohtaja Savolainen totesi.

Kriisinsietokyky, maanpuolustushenki ja -tahto ovat vahvoja

Ylijohtaja Terttu Savolainen korosti viestinnän merkitystä uudenlaisessa viestintämaailmassa, jossa elämme.

”Useiden osittain päällekkäisten ja samanaikaisten kriisien vuoksi ominaista ovat edelleen nopeat, voimakkaat toimintaympäristömme muutokset, jotka ovat haastaneet luotettavan tiedonkulun ja luoneet suuren kysynnän uskottavalle viestinnälle. Vastakkainasettelu, disinformaatio ja viranomaisten toiminnan kyseenalaistaminen eivät ole helpottaneet tehtäväämme. Vastuu oikean viestin havaitsemisesta on siirtynyt yhä enemmän tiedon vastaanottajalle.”

Viiden päivän peruskurssin tarkoituksena on antaa yleiskuva Suomen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta sekä perehdyttää osallistujat kokonaisvarautumisen eri alojen yleisiin ja alueellisiin tehtäviin, valmiuteen ja ajankohtaisiin näkymiin, sekä erityisesti Pohjois-Suomen maanpuolustus- ja varautumiskysymyksiin. Tavoitteena on myös edistää kurssilla edustettujen tahojen yhteistoimintaa.

Kurssi järjestetään läsnäolokurssina. Kurssin avajaisjuhlassa esiintyi MPK Pohjois-Suomen maanpuolustussoittokunta kapellimestari Petri Ahon johdolla.

Luentojen ja ryhmätöiden ohella kurssilaisten ohjelmaan kuuluu tutustumiskäynti Kainuun prikaatissa, jossa puolustusvoimien lisäksi myös poliisi, pelastustoimi ja raja esittelevät toimintaansa kurssilaisille erityisesti varautumisen näkökulmasta.

Mikä on alueellinen maanpuolustuskurssi?

Alueellisilla maanpuolustuskursseilla annetaan yleiskuva Suomen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta sekä kokonaisturvallisuuden eri alojen valmiudesta. Opetuksessa keskitytään alue- ja paikallistason varautumiseen yhteiskunnan häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa. Häiriötilanteella tarkoitetaan uhkaa tai tapahtumaa, joka vaarantaa yhteiskunnan turvallisuutta tai elintärkeitä toimintoja. Häiriötilanteita ovat esimerkiksi vakavat luonnononnettomuudet ja sähkönjakelun häiriöt.

Elintärkeiden toimintojen osa-alueina maanpuolustuskursseilla käsitellään erityisesti sisäistä turvallisuutta, väestön toimintakykyä ja palveluita, henkistä kriisinkestävyyttä, puolustuskykyä sekä talouden, infrastruktuurin ja huoltovarmuuden toimivuutta. Poikkeusolojen määritelmä kattaa aseellisen hyökkäyksen lisäksi myös muut kansakuntaa vakavasti uhkaavat tilanteet, kuten esimerkiksi erittäin vakavat suuronnettomuudet ja pandemiat.

Omalta osaltaan alueelliset maanpuolustuskurssit edistävät alueen viranomaisten sekä häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa keskeisiä tehtäviä hoitavien henkilöiden että heidän edustamiensa yhteisöjen yhteistoimintaa.

Opetuksen kohderyhminä ovat johtavassa asemassa olevat sekä varautumisen ja toiminnan kannalta keskeisissä tehtävissä toimivat henkilöt. Kutsu perustuu yleensä työnantajan tai yhteisön esitykseen. Alueellisia maanpuolustuskursseja on järjestetty vuodesta 1962 alkaen.

Lisätietoja:

Terttu Savolainen, ylijohtaja Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, p. 050 583 9912

Ari Lehmuslehti, eversti, apulaiskomentaja Kainuun Prikaati ari.lehmuslehti@mil.fi p. 0299 451 101

Tom Tallberg, pelastusylitarkastaja Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, p. 0295 017 563

etunimi.sukunimi@avi.fi

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto

Pohjois-Suomi

Turvallisuus ja varautuminen

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Regionförvaltningsverket övervakade effektiviserat indrivningsbyråerna, utredde behandlingen av överbetalningar och deltog i lagberedningen 202129.6.2022 09:00:00 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Södra Finland utredde i sitt tillsynsprojekt indrivningsbyråernas förfaringssätt i sådana fall där gäldenären har använt fel referensnummer i betalningen eller av misstag betalat för mycket. Vi effektiviserade övervakningen, deltog i lagberedningen och genomförde ett projekt för utveckling av det elektroniska indrivningsregistret.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme