Aluehallintovirasto

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta muistutti koronavarotoimista rajoilla ja yleisötilaisuuksissa

Jaa

Epidemiatilanne Pohjois-Suomessa on rauhoittunut ja yleinen tautitilanne on parantunut jo pitkään. Aluehallintoviraston yleisten kokousten kokoontumisrajoitukset ovat päättyneet sekä Pohjois-Pohjanmaalla että Kainuussa 1.6.2021. Alueet ovat perustasolla, mutta tartuntatautilain 58 c pykälän määräyksiä, rajanylityspaikoilla terveystarkastuksia koskevia aluehallintovirastojen päätöksiä sekä valtioneuvoston asettamia ravintolarajoituksia on yhä noudatettava.

Puheenjohtaja, ylijohtaja Terttu Savolainen näki koronakriisin osoittaneen kaikille, että alueellinen työ on vahva tapa hallita laajoja kriisejä myös tulevaisuudessa. Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ylitarkastaja Petteri Koskinen esitti tilannekatsauksen alueellisen huoltovarmuuden toteutumisesta koronakriisissä. Huoltovalmius perustuu alueellisiin ja kansallisiin riskiarvioihin, joihin tehdään jatkossa tarvittavat päivitykset.

”Koronapandemiasta aiheutuviin alueellisen huoltovarmuuden riskeihin vastaaminen ja alueen elinkeinoelämän jatkuvuudenhallinta on onnistunut joustavasti ja riittävällä tasolla. Siten muun muassa alueen väestölle välttämättömät palvelut ja kriittinen infrastruktuuri ovat toimineet lähes normaalisti, huolimatta poikkeuksellisesta koronatilanteesta. Toisaalta alueellisessa huoltovarmuudessa havaittiin myös parannettavaa, kuten osin varautumisen tasossa ja yksittäisten kriittisten materiaalien saatavuudessa. Yhteenvetona voidaan arvioida, että verkostomaisella alueellisen huoltovarmuuden toimintamallilla kyetään torjumaan myös koronakriisiä,” Petteri Koskinen totesi.

Pohjois-Pohjanmaalla alueellinen koronakoordinaatioryhmä ja Kainuun alueellinen koronakoordinaatioryhmä pohtivat 15.6.2021 epidemiatilannetta ja tiedottavat tarvittaessa suosituksistaan ja päätöksistään. Valmiustoimikunnan seuraava kokous on 24. elokuuta 2021, mutta kokous voidaan kutsua koolle aina tarvittaessa.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto teki kesäkuun purkupäätöksensä heti, kun edellytyksiä rajoitusten määräämiselle ei ollut.

”Tämä on ensimmäinen kerta yli vuoteen, että henkilömäärään perustuvia rajoituksia ei ole. Rajoitukset olivat voimassa 446 päivää,” laski ylijohtaja Terttu Savolainen.

Viime torstaina 3.6.2021 Pohjois-Suomen aluehallintovirasto järjesti tapahtumien järjestäjille infon, jossa oli yli 200 osallistujaa, lisäksi tallennetta on katsonut lähes 150 katsojaa. Asiantuntijat vastasivat tapahtumatuottajien kysymyksiin ja vastaukset on päivitetty myös avi.fi -sivuston Usein kysyttyjen kysymysten osion vastauksiin.

Aluehallintoylilääkäri Pasi Hirvikoski kertoi ajankohtaisesta koronatilanteesta. Tautiryppäitä saattaa yhä ilmaantua yllättäen myös Pohjois-Suomessa. Hän kertasi tartuntatautilain 58 c pykälän hygieniamääräykset, joiden noudattaminen covid-19 epidemian leviämisen estämiseksi on edelleen voimassa lakisääteisesti.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin hallintoylilääkäri Terhi Nevala totesi, että koronatesteissä käydään yhä kiitettävästi alueella. Positiivisia testituloksia löytyy noin 0,3 prosentin verran. Rokotukset ovat edenneet alueella hyvin. Nevalan mukaan rokotukset jatkuvat täysimääräisesti kesän aikana. Tämänhetkisen arvion mukaan yli 16-vuotiaille saadaan tarjottua ensimmäinen rokotusannos heinäkuun loppuun mennessä.

Kainuun Soten kuntayhtymänjohtaja Maire Ahopelto kertoi Kainuussa voimassa olevista suosituksista. Maskin käyttöä suositellaan jatkettavaksi ja voimassa on etätyösuositus. Ulkomaan matkailussa olisi pidättäydyttävä vain välttämättömään, kotimaan matkailussa on noudatettava hygieniaohjetta, kuten harrastustoiminnassa ja yksityistilaisuuksissakin.

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontuu seuraavan kerran tiistaina 24.08.2021 klo 10.00.

Lisätietoja:

Terttu Savolainen, ylijohtaja Pohjois-Suomen aluehallintovirasto

050 583 9912, terttu.savolainen@avi.fi

Tom Tallberg, vt. johtaja Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, tom.tallberg@avi.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Valoisasta koronatilanteesta huolimatta Länsi- ja Sisä-Suomen valmiustoimikunta muistuttaa riskeistä etenkin massakokoontumisiin ja rajaliikenteeseen liittyen18.6.2021 10:47:29 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen valmiustoimikunta kokoontui 17.6. kokoukseen puheenjohtajansa aluehallintoviraston ylijohtaja Marko Pukkisen johdolla. Tilannekuvan ja muiden ajankohtaisten signaalien tarkastelun lisäksi Turvallisuuskomitean erikoistutkija Jouni Pousi kertoi valmiustoimikunnalle komitean ajankohtaisista kuulumisista ja yhteiskunnan turvallisuusstrategian päivitystyöstä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme