Aluehallintovirasto

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston alueen rajanylityspaikoilla käyttöön pakollinen terveystarkastus

Jaa

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on 1.4.2021 tehnyt päätöksen maahantulijoiden pakollisesta terveystarkastuksesta alueensa rajanylityspaikoilla. Määräys on voimassa 2.4.2021 - 31.5.2021.

Päätöksen myötä jokaisen rajanylityspaikan kautta maahan tulevan matkustajaliikenteen henkilön täytyy osallistua välittömästi maahantulon jälkeen terveystarkastukseen, jonka osana voidaan ottaa koronavirustesti.

Terveystarkastuksessa henkilö voi esittää todistuksen negatiivisesta koronavirustestistä, joka on tehty enintään kolme vuorokautta ennen maahantuloa. Tällöin häneltä ei lähtökohtaisesti oteta koronavirustestiä välittömästi maahantulon jälkeen. Vastaavalla tavalla toimitaan myös silloin, jos henkilö esittää luotettavan todistuksen sairastetusta koronavirustaudista, josta on alle puoli vuotta aikaa.

Päätös koskee lentoliikenteen ja maarajan rajanylityspaikkojen kautta riskimaista Suomeen saapuvia henkilöitä. Tämä tarkoittaa Oulun, Kajaanin ja Kuusamon lentoasemia sekä Kuusamon Kortesalmen ja Kuhmon Vartiuksen ylityspaikkoja.

Määräys pakollisesta osallistumisesta terveystarkastukseen ei koske Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksen mukaisesti tavaraliikenteen kuljetus- ja logistiikkahenkilöstöä. Tämä poikkeus on annettu huoltovarmuuden ja tuonnin sujuvuuden varmistamiseksi. Määräys ei myöskään koske vuonna 2008 ja sen jälkeen syntyneitä lapsia.

"Vaapaehtoisuuteen perustuvat terveystarkastukset rajanylityspaikoilla ovat toimineet hyvin jo aiemmin. Käytännössä koronatestaukset ovat jo olleet kattavia massatestauksia erityisesti Kuhmon Vartiuksessa, jossa testataan - hyvään paikalliseen toimintamalliin perustuen - myös raskaan liikenteen kuljettajia. Käytännössä määräys muuttaa tilannetta hyvin vähän juuri tällä hetkellä. Pakollisen terveystarkastuksen käyttöönotto on kuitenkin välttämätöntä erityisesti virusvarianttien leviämisen ehkäisemiseksi. Päätöksellä myös ennakoidaan mahdollista matkustajamäärien kasvua. Päätös on osa kansallista toimintamallia rajanylityspaikkojen terveysturvallisuustoimista,” kommentoi aluehallintoylilääkäri Pasi Eskola.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on aikaisemmin antanut tartuntatautilain 15. pykälän nojalla määräyksen siitä, että alueen kuntien pitää järjestää kaikille alueellaan sijaitsevien rajanylityspaikkojen kautta maahan tuleville henkilöille terveystarkastus koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on 30.3.2021 antamallaan ohjauskirjeellä (VN/9047/2021) edellyttänyt kaikkia toimivaltaisia viranomaisia käyttämään kaikkia tartuntatautilain mahdollistamia toimivaltuuksiaan epidemian leviämisen estämiseksi. STM on kirjeessään ohjannut, että nykyisessä epidemiatilanteessa on välttämätöntä, että aluehallintovirastot tekevät Suomeen saapuvia matkustajia koskevat tartuntatautilain 16 §:n mukaiset päätökset Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suositukset huomioon ottaen. Tällä päätöksellä Pohjois-Suomen aluehallintovirasto panee täytäntöön Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä sosiaali- ja terveysministeriön ohjausta ja kansallista toimintamallia.

Nyt annettavalla tartuntatautilain 16. pykälän mukaisella määräyksellä pyritään torjumaan erityisesti muuntovirusten leviämistä Suomeen ja ennakoidaan myös mahdollista matkustajamäärien kasvua.

 

Lisää tietoa

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston päätös pdf 318kB (avi.fi) 

Sosiaali- ja terveysministeriön 30.3.2021 aluehallintovirastoille ja kunnille lähettämä ohjauskirje

Pakollinen terveystarkastus maahan saapuessa - esimerkki toimintamallista (muistio) (stm.fi)

Sosiaali- ja terveysministeriön liite 30.3.2021 ohjauskirjeeseen: Esimerkki toimintamallista maahan saavuttaessa (kaavio) (stm.fi)

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) suositus rajalla tehtäviin testauksiin uusien helposti tarttuvien SARS_CoV_2_muunnosten leviämisen estämiseksi pdf 47kB  (thl.fi) 

Aluehallintoviraston koronaneuvonta (ma–pe klo 8–11.30 ja 12.30–16): p. 0295 016 666, koronainfo@avi.fi

Yhteyshenkilöt

Median yhteydenotot

johtaja Maria Siurua, p. 0295 017 546 

aluehallintoylilääkäri Pasi Eskola p. 0295 017 573

ylijohtaja Terttu Savolainen, p. 0295 017 551

etunimi.sukunimi@avi.fi, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Suojaamaton nielu aiheutti vakavan työtapaturman – yhtiö, tuotantojohtaja ja työnjohtaja tuomittiin maksamaan sakkoja ja vahingonkorvausta23.4.2021 14:46:05 EEST | Tiedote

Pirkanmaan käräjäoikeus on 13.4.2021 tuominnut muovipakkausten valmistamiseen erikoistuneen yri-tyksen 30 00 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta. Yrityksen tuotantojohtaja tuomittiin työtur-vallisuusrikoksesta 30 päiväsakon ja työnjohtaja 10 päiväsakon sakkorangaistuksiin. Lisäksi vastaajat tuomittiin yhteisvastuullisesti maksamaan noin 47 000 euron vahingonkorvaukset vammantuottamukses-ta.

Kommunerna med gränsövergångar i västra och inre Finland måste fortfarande ordna hälsokontroller för dem som reser in i landet23.4.2021 12:31:00 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland har med ett beslut som fattades idag den 23 april med stöd av lagen om smittsamma sjukdomar ålagt kommunerna och samkommunerna inom sitt område att fortsättningsvis ordna hälsokontroller för alla personer som reser in i Finland via gränsövergångarna i kommunerna i syfte att förhindra spridningen av den allmänfarliga smittsamma sjukdomen covid-19. Beslutet är i kraft under tiden 1.5–31.5.2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme