Pohjois-Suomen ESR-hankkeilla tukea korona-ajan haasteisiin (Kainuu, Lappi, Pohjois-Pohjanmaa)
ESR-hankkeilla vertaistukea ja etäpalveluita korona-arkeen
Koronapandemian aiheuttamat haasteet ihmisille ja elinkeinoelämälle heijastuvat myös hanketoimintaan: poikkeuksellinen aika näkyy rahoitettujen hankkeiden painotuksissa. ESR-rahoitusta on suunnattu monipuolisesti koulutukseen, työllisyyteen ja heikoimmassa asemassa olevien henkilöiden osallisuutta ja kuntoutumista tukevien toimintamuotojen kehittämiseen. Palvelujen saatavuutta parannetaan kehittämällä etäpalveluja ja hyödyntämällä digitalisaatiota, esimerkiksi vertaistukiryhmiä tai kuntouttavaa toimintaa voidaan toteuttaa etäyhteyksillä. Hankkeissa voidaan tukea asiakkaiden valmiuksia käyttää etäpalveluita, mutta myös ammattilaisten valmiuksia tarjota niitä.
Vuoden aikana rahoitettujen hankkeiden koulutuksiin ja muihin kehittämistoimiin Pohjois-Suomessa tavoitellaan noin 27 000 osallistujaa. Osallistujista noin 6700 on työtöntä ja noin 2100 työelämän ulkopuolella olevaa henkilöä.
Korona on tuonut haasteita myös yrityksille ja rahoitettujen hankkeiden osallistujiksi tavoitellaankin merkittävää määrää yrityksiä: Pohjois-Pohjanmaalle 2236, Lappiin 1520, Kainuuseen 103 ja ylimaakunnallisiin hankkeisiin 382 yritystä. Yrityksiin kohdistuvissa hankkeissa toteutetaan erityisesti muutoskyvykkyyden, tuottavuuden ja työhyvinvoinnin kehittämistä. Jokaisessa hankkeessa on omat erityiset painotuksensa, mutta konkreettisia toimenpiteitä ja koulutusta on järjestetty mm. yritysten muutosjohtamiseen ja toiminnan kehittämiseen digitaalisesti. Tukea yrittäjien työhyvinvointiin ja henkiseen jaksamiseen haastavassa tilanteessa on pidetty tärkeänä, erityisesti vertaistuki on koettu arvokkaaksi.
Korona-aika haastaa toimijoita toteuttamaan asioita uudella tavalla. Se lisää tarvetta etä- ja digitaalisiin palveluihin ja niiden kehittämiseen. Kehittämistyö myös ESR:n tuella on tärkeää, koska uudenlaisilla toimintatavoilla voidaan mahdollistaa toiminnan toteuttamista korona-aikana ja parantaa palvelujen saatavuutta myös tulevaisuudessa koronapandemian jälkeen.
EAKR-ympäristöhankkeissa painottuu ilmastonmuutos
Vuosi 2020 on ollut vilkkaan toiminnan aikaa myös EAKR-ympäristöhankkeiden osalta. Pohjois-Suomeen on rahoitettu yhteensä 22 EAKR -ympäristöpainotteista kehittämishanketta vuoden aikana. Hankkeista kohdentuu Kainuuseen 7, Lappiin 6 ja Pohjois-Pohjanmaalle 4 . Lisäksi on rahoitettu 5 ylimaakunnallista hanketta.
Hankkeissa painottuu ilmastonmuutos ja sen hillintään liittyvät kiertotaloutta ja uusiutuvan energian käyttöä edistävät teemat. Myös luonnontuotealaan sekä metsiin ja metsätalouden ympäristövaikutuksiin liittyvä TKI-toiminta oli keskeistä. Ylimaakunnallisista hankkeista laajimpana ja merkittävimpänä käynnistyi koko Oulujoen vesistöalueen kattava vesistövisiohanke. Sen tavoitteena on yhteensovittaa vesienhoidon, vesivoiman, kalatalouden, alueiden käytön ja elinkeinoelämän tavoitteita muuttuvissa ilmasto-olosuhteissa sekä laatia niitä tukeva konkreettinen toimintasuunnitelma ja toimintamalli suunnitelman toteutuksen seurantaan.
Hankerahoitus tiivistetysti
Euroopan sosiaalirahaston (ESR) tehtävänä on lisätä työllisyyttä ja kehittää osaamista. Sen tuella voidaan parantaa työhyvinvointia, tuottavuutta ja yritysten muutoskykyä. Tehtävänä on myös heikoimmassa asemassa olevien henkilöiden osallisuuden edistäminen ja syrjäytymisen ehkäisy.
Rahoitettujen ESR-hankkeiden keskeisiä teemoja Pohjois-Suomessa v. 2020
- Yrittäjien työhyvinvoinnin ja henkisen jaksamisen tukeminen poikkeusaikana
- Yritysten muutosvalmiuksien kehittäminen
- Etäpalvelujen kehittäminen ja digitalisaation hyödyntäminen
- Heikoimmassa asemassa olevien henkilöiden osallisuuden ja kuntoutumisen edistäminen
- Työllisyyden parantaminen
ESR-hankkeiden määrät Pohjois-Suomessa v. 2020
- Pohjois-Pohjanmaa 73 hanketta
- Lappi 61 hanketta
- Kainuu 9 hanketta
- Ylimaakunnalliset hankkeet 17
EAKR-ympäristöpainotteiset hankkeet
Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) ympäristöpainotteiset hankkeet ovat ympäristöön ja luonnonvarojen kestävään hyödyntämiseen liittyviä yleishyödyllisiä kehittämishankkeita, joissa voidaan toteuttaa erilaisia pilotointeja ja demonstraatioita. Erityisenä painotuksena ovat bio- ja kiertotaloutta sekä siirtymää vähähiiliseen talouteen ja yhteiskuntaan edistävät hankkeet.
EAKR -ympäristöhankkeiden määrät Pohjois-Suomessa v. 2020
- Kainuu 7 hanketta
- Lappi 6 hanketta
- Pohjois-Pohjanmaa 4 hanketta
- Ylimaakunnalliset hankkeet 5
ESR- ja EAKR-hankkeiden toteuttajia mm:
- Kunnat, kuntayhtymät
- Yrittäjä- ja kansalaisjärjestöt
- Säätiöt
- Koulutusorganisaatiot
- Tutkimuslaitokset
Lisätietoja hankkeista ja niihin osallistumisesta saa hankkeiden toteuttajilta sekä
EURA2014-tietopalvelusta osoitteesta https://www.eura2014.fi/rrtiepa/index.php.
Lisätietoja ESR-hankkeiden rahoituksesta: rahoituspäällikkö Riitta Ilola, p. 0295 038 224
Lisätietoja EAKR-hankkeiden rahoituksesta rahoitusyksikön päällikkö Eija Virtasalo, p. 0295 037 150
sähköposti: etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Avainsanat
Liitteet
Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset
Varsinais-Suomen ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisen lausunnon Norsk e-Fuel AS:n suunnitteleman sähköisen lentopolttoaineen tuotantolaitoksen YVA-ohjelmasta, Rauma (Varsinais-Suomi, Satakunta)2.7.2025 15:33:51 EEST | Tiedote
Varsinais-Suomen ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisen lausunnon Norsk e-Fuel AS:n Raumalle suunnitteleman sähköisen lentopolttoaineen tuotantolaitoshankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta eli YVA-ohjelmasta.
Ansökan om ersättning för sälskador öppen till utgången av augusti1.7.2025 10:00:00 EEST | Pressmeddelande
Jord- och skogsbruksministeriet har öppnat ett tidsbundet ansökningsförfarande för ersättning för sälskador inom Europeiska havs-, fiskeri- och vattenbruksfonden. Ansökningstiden pågår till den 31 augusti 2025. Ersättningar kan sökas för skador som sälar orsakat under 2024. Ansökningarna behandlas av NTM-centralen i Lappland och NTM-centralen i Egentliga Finland.
Määräaikainen hyljekorvaushaku on auki elokuun loppuun1.7.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Maa- ja metsätalousministeriö on avannut Euroopan meri-, kalatalous- ja vesiviljelyrahaston hyljekorvausten hakumenettelyn. Haku päättyy 31.8.2025. Korvauksia voi hakea hylkeiden aiheuttamista vahingoista vuodelta 2024. Hakemukset käsittelee Lapin ja Varsinais-Suomen ELY-keskukset.
Försöksprogrammet för återvinning av näringsämnen fortsätter ända till år 202726.6.2025 11:00:00 EEST | Pressmeddelande
Riksdagen har vid plenum 19.6.2025 godkänt ombudgetering av anslaget som har beviljats för forsknings-, utvecklings- och innovationsprojekt i försöksprogrammet för återvinning av nä-ringsämnen.
Ravinteiden kierrätyksen kokeiluohjelma jatkuu vuoteen 2027 saakka26.6.2025 11:00:00 EEST | Tiedote
Eduskunta on hyväksynyt täysistunnossaan 19.6.2025 Ravinteiden kierrätyksen kokeiluohjel-malle TKI-hankkeisiin myönnetyn määrärahan uudelleenbudjetoinnin
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme