Pohjois-Suomen hallinto-oikeus: poikkeuslupa Kuhmon karhunmetsästykseen oli lainmukainen

Jaa

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus hylkäsi kaksi valitusta, jotka kohdistuivat 18 karhun tappamiseen Kuhmon kaupungin alueella myönnettyyn poikkeuslupaan. Poikkeusluvan oli myöntänyt Suomen riistakeskus 13.7.2022 tekemällään päätöksellä. Hallinto-oikeus piti päätöstä luontodirektiivin tulkintavaikutus huomioon otettunakin metsästyslain mukaisena.

Karhu kuuluu luontodirektiivin nojalla tiukasti suojeltuihin lajeihin. Tiukasta suojelusta voidaan poiketa vain luontodirektiivissä ja metsästyslaissa säädetyin perustein. Riistakeskuksen päätöksen mukaan poikkeusluvan päämääränä oli kestävän käytön periaatteen mukaisesti tapahtuva adaptiivinen karhukannan hallinta suomalainen karhunmetsästyskulttuuri säilyttäen ja saalis haltuun ottaen.

Hallinto-oikeus kiinnitti riistakeskuksen päätöksen lainmukaisuutta arvioidessaan huomiota ensinnäkin siihen, että karhun suojelun taso on suotuisa. Direktiivillä ei pyritä toteuttamaan tällaisen tason säilyttämistä pitemmälle meneviä luonnonsuojelullisia päämääriä.

Direktiivin tarkoitukseen kuuluu myös se, että direktiivin ensisijaista tavoitetta toteutettaessa otetaan huomioon taloudelliset, sosiaaliset ja sivistykselliset vaatimukset sekä alueelliset ja paikalliset erityispiirteet. Hallinto-oikeus katsoi, että karhukannan runsastuessa on perusteltua kiinnittää huomiota karhuista aiheutuvien haittojen ehkäisemiseen. Karhu on Suomessa arvostettu ja tärkeä riistaeläin, ja karhunmetsästyksellä on täällä pitkät perinteet. Poikkeuslupahakemuksessa oli hallinto-oikeuden mukaan uskottavasti esitetty, että karhunmetsästyksellä on myös aluetaloudellista merkitystä.

Valituksenlaisen päätöksen voimassaoloaika oli päättynyt 31.10.2022. Päätös oli ollut valitusta käsiteltäessä 12.10.2022 saakka hallinto-oikeuden asettamassa täytäntöönpanokiellossa.

Hallinto-oikeuden päätös syntyi äänestyksen jälkeen (2-1-1). Kaksi hallinto-oikeudessa vähemmistöön jäänyttä jäsentä katsoivat keskenään eri perustein, että riistakeskuksen olisi tullut hylätä poikkeuslupahakemus metsästyslain vastaisena.

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot: Hallinto-oikeustuomari Minna Manninen p. 050 3810 635

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on Oulussa sijaitseva alueellinen hallinto-oikeus, jonka tuomiopiiriin kuuluvat Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Lapin maakunnat. Hallinto-oikeus käsittelee ja ratkaisee eri viranomaisten päätöksistä tehtyjä valituksia ja hallintoriita-asioita. Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen on lisäksi keskitetty muutoksenhaut niistä tukiasioista, jotka koskevat porotaloutta ja luontaiselinkeinoja sekä eräitä kolttalain nojalla ratkaistavia asioita. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.