AluehallintovirastoAluehallintovirasto

Pohjois-Suomen valmiustoimikunta - kansalaiset, yhteisöt ja kunnat hyväksyvät laajasti tiukentuneet suositukset ja määräykset

Jaa

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta pohti 1.12.2020 pitämässään kokouksessa koronapandemian edellyttämiä alueellisia toimia puheenjohtaja, ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla. Pohjois-Pohjanmaalla on siirrytty korkeimpaan tartuntataudin leviämisen vaarallisuusluokkaan, eli leviämisvaiheeseen. Kainuussa on tehty päätös siirtymisestä perustasolta kiihtymisvaiheen toimenpiteisiin. Koko Pohjois-Suomen alueella on otettu käyttöön tiukat epidemiatilanteen mukaiset toimenpiteet. Uusi epidemian pesäke on syntynyt Jokilaaksojen alueelle Oulun eteläpuoleiselle alueelle, jossa tautitilanne on vakava.

Katse kiinnittyy suureen, ruotsalaisen taidemaalari Georg Paulin maalaamaan öljymaalaukseen Lukuhetki vuodelta 1884. Teos on Oulun Lääninhallitustalon Valkoisessa salissa sijoitettuna Ateneumin, kansallisgallerian kokelmista.
Katse kiinnittyy suureen, ruotsalaisen taidemaalari Georg Paulin maalaamaan öljymaalaukseen Lukuhetki vuodelta 1884. Teos on Oulun Lääninhallitustalon Valkoisessa salissa sijoitettuna Ateneumin, kansallisgallerian kokelmista.

Pandemian torjunnassa on määräyksiä ja suosituksia jouduttu kiristämään koko Suomessa, koska virusta on ilmaantunut kaikkialla maassamme. Käytössä ovat myös tartuntatautilain mukaiset ennakolliset toimet viruksen leviämisen estämiseksi niihin kuntiin ja alueille, jossa virusta ei ole mahdollisesti vielä havaittu.

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta totesi, että kansalaiset, yhteisöt ja kunnat hyväksyvät laajasti tiukentuneet suositukset ja määräykset viruksen leviämisen pysäyttämiseksi. Viranomaisten toimintakyky on säilynyt kauttaaltaan hyvänä.

Ajantasainen tieto Pohjois-Pohjanmaan tautitilanteesta päivittyy oyskorona.fi -sivulle ja Kainuussa osoite on  Sote.kainuu.fi >koronainfo. Viestintään ja tiedottamiseen on panostettu entistäkin päättäväisemmin.

Tallenteet 1.12. alueellisesta tiedotustilaisuudesta laajassa jakelussa

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto järjesti yhdessä alueellisen koronakoordinaatioryhmän kanssa tiedotustilaisuuden 1.12.2020 medialle, kunta- ja sotejohdolle ja yleisölle. Info lähetettiin Oulun lääninhallitustalosta suorana LIVE-striimauksena aluehallintoviraston YouTube-kanavassa ja myös Yle.fi, Kaleva.fi ja Iltalehti.fi sekä monet kunnat jakoivat tilaisuuden omissa kanavissaan. Tiedotustilaisuuden tallenne on katsottavissa useissa kanavissa ja se on jaettu Pohjois-Suomen kriisiviestijöiden kautta kaikkien yhteisöjen käytettäväksi.

Tiedotustilaisuudessa kerrottiin koronaepidemiaan liittyvistä yleisötilaisuuksia ja kokoontumisia koskevista rajoituspäätöksistä.  Suorassa lähetyksessä käytiin läpi ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla pandemiatilanne alueella ja kunnissa, alueelliset suositukset ja määräykset ja niiden toimeenpano kunnissa. Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun koronakoordinaatioryhmien puheenjohtajat esittivät katsauksensa. Johtajaylilääkäri Juha Korpelainen Pohjois-Pohjamaan sairaanhoitopiiristä ja hallintoylilääkäri Olli-Pekka Koukkari Kainuun sotesta, sekä tartuntataudeista vastaava aluehallintoylilääkäri Pasi Hirvikoski Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta vastasivat median kysymyksiin.

Kouluissa valmius kohdata poikkeuksellinen tilanne on parantunut

Opetus- ja kulttuuritoimen johtaja Veijo Kosola esitti valmiustoimikunnalle koosteen sivistystoimen johtajien verkostossa saatuihin tietoihin ja Turun yliopiston psykologian professori Christina Salmivallin tutkimuksiin nojautuen.

Valmius kohdata poikkeuksellinen tilanne on parantunut kouluissa ja oppilaitoksissa nyt merkittävästi verrattuna kevääseen. Havaitut tartunnat ja altistukset kuormittavat eri henkilöitä merkittävästi.

Kosolan mukaan valitettava havainto on, että osa oppilaista on jäänyt turhaankin pois koulusta, ja mikä huolestuttavinta, osa huoltajista on hyväksynyt tämän menettelyn. Koulujen keinovalikoima näissä rajoittuu lastensuojeluilmoituksen tekemiseen.

Tutkimuksen mukaan osa oppilaista on kokenut, että etäopetuksen järjestelyt olivat heppoiset keväällä. Hyvää on ollut se, että tietoyhteyksiä on opittu käyttämään. Johtopäätöksenä on linjattu, että laajaan etäopetukseen siirtymisen kynnys on pidettävä korkealla.

Psykologian professori Salmivallin aineiston mukaan noin 10 prosenttia vastanneista yläkoulun oppilaista ilmoitti, ettei ole ystäviä. Toisaalta positiivista on, että kokemukset koulukiusaamisesta ovat vähentyneet.

Kontaktien vähentämien on nyt jokaisen kansalaisen asia

Tartunnat Pohjois-Pohjanmaan alueella ovat lyhyen ajan sisällä kolminkertaistuneet. Rajoituksia ja suosituksia on noudatettava. Tiukkojen toimenpiteiden tarkoituksena saada painettua virustilanne alas ja palautettua Pohjois-Suomi vähintään perustasolle. Vain onnistumalla tässä voidaan välttää vielä kovemmat rajoitustoimet.

”Kontaktien vähentämien on nyt jokaisen kansalaisen asia”, tähdentää ylijohtaja Terttu Savolainen.

Tärkeää on mennä testiin matalalla kynnyksellä jo pienienkin oireiden ilmaantuessa. Kuka tahansa voi kiihtymis- ja leviämisvaiheessa saada tartunnan ja altistaa muita. Testauskapasiteetti riittää ja sitä on lisätty, kun myös yksityisen terveydenhuollon resurssia käytettävissä. Testiin pääsee hyvin ja tulokset saadaan nopeasti.

Ylijohtaja Savolainen kiitti lopuksi eri viranomaisia, jotka ovat mukana valmiustoimikunnan työssä.

 ”Olemme tehneet hyvää yhteistyötä.  Yhteistyöllä tauti voitetaan”, hän kannusti.

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontuu  seuraavan kerran 8.12.2020

www.avi.fi

Lisätietoja

Terttu Savolainen, Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja

terttu.savolainen@avi.fi, puhelin 0295 017 551

Pohjois-Suomi
Alkoholi ja anniskelu
Eläimet ja koe-eläintoiminta
Opetus ja kulttuuri
Sosiaali- ja terveyspalvelut
Yhtiö- ja yhdistysasiat
Työsuojelu 

https://youtu.be/70BOaA5mT_A
Tiedotustilaisuus alkaa kohdasta 41:15. Tervetuloa katsomaan tallenne Pohjois-Suomen aluehallintoviraston tiedotustilaisuudesta 1.12.2020, jossa kerrotaan koronaepidemiaan liittyvistä yleisötilaisuuksia ja kokoontumisia koskevista rajoituspäätöksistä. Tilaisuudessa käydään läpi pandemiatilanne alueella ja kunnissa, alueelliset suositukset ja määräykset, ja niiden toimeenpano kunnissa. Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun koronakoordinaatioryhmien puheenjohtajat esittävät myös omat katsauksensa. Tilaisuuden avaa ja puhetta johtaa Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Terttu Savolainen . Mukana ovat tartuntataudeista vastaava aluehallintoylilääkäri Pasi Hirvikoski Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta, koronakoordinaatioryhmän puheenjohtaja, johtajaylilääkäri, Juha Korpelainen, Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä, sekä hallintoylilääkäri Olli-Pekka Koukkari, Kainuun soteseta. Tässä jaettava linkki Youtube striimaukseen. Tiedotustilaisuus alkaa kohdasta 41:15.
Siirry videokanavalle

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Viestintä

Aluehallintoviraston viestintä palvelee toimittajia arkisin klo 9 - 16. Oheinen numero ohjaa vaihteeseen.

Puh:0295 016 000viestinta@avi.fi

Kuvat

Katse kiinnittyy suureen, ruotsalaisen taidemaalari Georg Paulin maalaamaan öljymaalaukseen Lukuhetki vuodelta 1884. Teos on Oulun Lääninhallitustalon Valkoisessa salissa sijoitettuna Ateneumin, kansallisgallerian kokelmista.
Katse kiinnittyy suureen, ruotsalaisen taidemaalari Georg Paulin maalaamaan öljymaalaukseen Lukuhetki vuodelta 1884. Teos on Oulun Lääninhallitustalon Valkoisessa salissa sijoitettuna Ateneumin, kansallisgallerian kokelmista.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Nya kontaktuppgifter för Regionförvaltningsverket i Södra Finland 18.1.202118.1.2021 10:00:00 EETTiedote

Brevhanteringen koncentreras till Regionförvaltningsverket i Södra Finlands huvudkontor i Tavastehus. Samtidigt ändras regionförvaltningsverkets post- och besöksadress. Våra nya adresser Från och med den 18 januari 2021 är Regionförvaltningsverket i Södra Finlands nya postadress PB 1, 13035 AVI. huvudkontorets nya besöksadress är Wähäjärvenkatu 6, Tavastehus. Ansvarsområdet för arbetarskyddet använder postadressen PB 110, 00521 Helsingfors till slutet av februari. Från och med den 1 mars 2021 har ansvarsområdet för arbetarskyddet en ny postadress som är PB 7, 13035 AVI. Besöksadresserna för kontoren i Kouvola och Helsingfors ändras inte. Behandlingen av ärendet försnabbas om du beaktar följande då handlingarna skickas: Adressera brevet bara till regionförvaltningsverket (post som kommer på en tjänstemans namn fördröjer ärendehanteringen). Skicka brevet till regionförvaltningsverkets PB-adress (inte till besöksadresserna). Ange i början av dokumentet regionförvaltningsverkets diarienumm

Etelä-Suomen aluehallintoviraston uudet yhteystiedot 18.1.202118.1.2021 10:00:00 EETTiedote

Kirjepostin käsittely keskittyy Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätoimipaikkaan Hämeenlinnaan. Samalla muuttuvat aluehallintoviraston posti- ja käyntiosoite. Uudet osoitteemme 18.1.2021 alkaen Etelä-Suomen aluehallintoviraston uusi postiosoite on PL 1, 13035 AVI päätoimipaikan uusi käyntiosoite on Wähäjärvenkatu 6, Hämeenlinna Työsuojelun vastuualueen postiosoite PL 110, 00521 Helsinki on käytössä helmikuun loppuun saakka. 1.3.2021 alkaen työsuojelun vastuualueen uusi postiosoite on PL 7, 13035 AVI. Kouvolan sekä Helsingin toimipaikkojen käyntiosoitteet eivät muutu. Asian käsittely sujuu nopeammin, kun asiakirjoja lähettäessäsi huomioit seuraavat seikat: Osoita kirje vain aluehallintovirastolle (virkamiehen nimellä tuleva posti aiheuttaa viivettä asian käsittelyyn). Lähetä kirje aluehallintoviraston PL-osoitteeseen (ei käyntiosoitteisiin). Mainitse asiakirjan alussa aluehallintoviraston diaarinumero, joka on selvitys-, lausunto- yms. pyynnössä. Kun olet lähettämässä kirjepostia alue

Året 2021 inleds i väntan på vaccinet (Västra och Inre Finland)15.1.2021 14:58:49 EETTiedote

I årets första beredskapskommitté sammanställde myndigheterna en gemensam helhetsuppfattning om corona-störningssituationen. Smittläget varierar i landskapen och varje vecka. Därför kan olika tjänster, till exempel idrottsanläggningar eller bibliotek, hålla öppet på olika sätt i kommunerna. Regionförvaltningverkets nya sammankomstbegränsningsbeslut publicerades 14.1.2021 och den träder ikraft måndagen 18.1.2021.

Vuoden 2021 alku sujuu rokotetta odottavissa tunnelmissa (Länsi- ja Sisä-Suomi)15.1.2021 14:43:32 EETTiedote

Viranomaiset kokosivat vuoden ensimmäisessä valmiustoimikunnassa yhteistä kokonaiskäsitystä korona-häiriötilanteesta. Tautitilanne vaihtelee maakunnittain ja viikoittain, joten myös eri palvelut, kuten liikuntapaikat tai kirjastot voivat olla kunnissa eri tavoin avoinna tai suljettuina. Aluehallintoviraston uusi kokoontumisrajoituspäätös julkaistiin 14.1.2021 ja sen voimassaolo alkaa maanantaina 18.1.2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme