Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Pohjois-Suomen valmiustoimikunta mukana POHJOINEN21 -harjoituksessa

Jaa

Pohjois-Suomen valmiustoimikunta osallistui 9.9.2021 vuosisuunnitelmansa mukaiseen valmiusharjoitukseen POHJOINEN21 puheenjohtaja, ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla. POHJOINEN21 on Lapin ja Pohjois-Suomen aluehallintovirastojen yhteistyönä toteutettu valmiusharjoitus.

Syyskuun ensimmäisellä viikolla käyty ”työpöytäharjoitus” keskittyi väestönsuojelun perusteella tarvittavien väestönsiirtojen suunnitelmien testaukseen.

Tavoitteena on varmistaa ja kehittää, miten hyvät valmiudet Kainuun, Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan viranomaisilla on siirtää väestö ripeästi turvaan vaaralliselta alueelta.

Puheenjohtaja Savolaisen mukaan alueellinen valmiustoimikunta on perinteisesti mukana valmiusharjoituksissa pitäen kokouksen, jossa käsitellään tilannekuvaa ja harjoitusta. Tämä on hyvä tapa rakentaa ja sovittaa yhteen alueellista valmiutta ja varautumista.

”Lapin kanssa harjoitukset ovat samaan aikaan ja siten meillä on sama tilannekehys. Saamme yhtäaikaisen mahdollisuuden suunnitelmien tarkistamiseen, päivittämiseen tai jopa oppimaan kokonaan uusia tapoja tekemiseen”, ylijohtaja totesi.

Harjoitus on sovitettu yhteen samalla viikolla järjestettävän puolustusvoimien paikallispuolustusharjoitus PAPU2/21 kanssa.

”Teemme oikeaa asiaa, kun me suunnittelemme yhdessä ja kun harjoittelemme yhdessä,” totesi Kainuun prikaatin apuleiskomentaja eversti Mika Seppä.

Pohjois-Suomen alueellisen valmiustoimikunnan harjoittelussa on mukana 39 kuntaa, kolme pelastuslaitosta, neljä sote-kuntayhtymää, puolustusvoimat, rajavartiolaitos, Ely-keskus sekä lisäksi kuntien kautta eri toimijoita.

Elinkeinoelämän osuus varautumisessa, valmiudessa ja harjoittelussa on erittäin suuri.

Tämän lisäksi rakennuspoolin aluetoimikunnalla on ollut oma valmiusharjoituksensa, jossa mukana oli poolin jäsenyritykset ja useita yhteistyötahoja.

Kainuun alueella taas Elinkeinoelämän alueellisen varautumisyhteistyön toimikunta (ELVAR) osallistuu POHJOINEN21-harjoitukseen. Erityisenä esimerkkinä on ollut elinkeinoelämän ja yritysten vapaaehtoinen osallistuminen harjoitukseen. Juuri elinkeinoelämä ja yritykset ovat välttämättömiä toimijoita alueelliseen varautumisen ja huoltovarmuuden onnistumiseksi.

”Avin osalta harjoitus painottuu väestön evakuointien suunnittelun ja järjestelyiden edistämiseen ja yhteensovittamiseen. Avin tehtävänähän on alueella yhteensovittaa varautumista ja tukea kuntia ja viranomaisia varautumisessa ja yhteistoiminnassa,” ylijohtaja Savolainen kertoi.

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontuu seuraavan kerran 21.9.2021.

Lisätietoja

Terttu Savolainen, ylijohtaja Pohjois-Suomen aluehallintovirasto

050 583 9912, terttu.savolainen@avi.fi

Johtaja Petteri Koskinen, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, petteri.koskinen@avi.fi

Pelastusylitarkastaja Tom Tallberg, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, tom.tallberg@avi.fi

Liite 1

Valmiustoimikuntaan osallistuvat tahot

Jokilaaksojen pelastuslaitos

Kainuun ELY-keskus

Kainuun käräjäoikeus

Kainuun liitto / Kainuun valmiusfoorumi

Kainuun pelastuslaitos

Kainuun prikaati

Kainuun rajavartiosto

Kainuun sote -kuntayhtymä

Kajaanin kaupunki

KELA Pohjois-Suomen vakuutuspiiri

Kuusamon kaupunki

Länsi-Suomen merivartiosto

Maahanmuuttovirasto

MTK Pohjois-Suomi

Oulu-Koillismaan pelastusliikelaitos

Oulun hiippakunnan tuomiokapituli

Oulun Kauppakamari

Oulun kaupunki

Oulun käräjäoikeus

Oulun poliisilaitos

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Pohjois-Pohjanmaan liitto

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri

Pohjois-Pohjanmaan yrittäjät

Pohjois-Pohjanman TE-toimisto

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto

P-S Elvar toimikunta

Raahen kaupunki / Jokilaaksojen turvallisuusfoorumi

SPR Oulun piiri

Suojelupoliisi

Yle Pohjois-Suomi

Ylivieskan kaupunki

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Kauppakeskuksissa rokotuksista myönteistä palautetta – asioinnissa maskin käyttöä hyvä jatkaa24.9.2021 10:44:09 EEST | Tiedote

Pohjois-Suomen päivittäistavarahuollon yhteistoimintaverkosto kokoontui 24.9.2021 ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla 8. kokoukseen korona-aikana. Savolainen totesi, että rokotukset ovat helpottaneet epidemian tilannetta ja asiointi on helpottunut. Ilman ajanvarausta tarjotut rokotukset kauppakeskuksissa ovat olleet erittäin onnistuneita. Pop up -rokotuspisteitä on myös esimerkiksi oppilaitoksissa ja kuntien rokotuspisteissä.

Sammankomstbegränsningarna i Nyland fortsätts inte i oktober - de sista sammankomstbegränsningarna i Finland upphör i slutet av september24.9.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Enligt den senaste lägesbedömningen förlänger Regionförvaltningsverket i Södra Finland inte sammankomstbegränsningarna i Nyland i oktober. Det nuvarande beslutet är i kraft till och med den 30 september och efter det finns det inte längre något område i Finland där regionförvaltningsverkets sammankomstbegränsningar är i kraft. De allmänna hygienkraven i lagen om smittsamma sjukdomar förpliktar emellertid fortsättningsvis en stor del av aktörerna som svarar för användningen av olika utrymmen att säkerställa kundernas och deltagarnas hälsosäkerhet. Dessutom begränsas restaurangverksamhet regionalt genom statsrådets förordning.

Uudenmaan kokoontumisrajoituksia ei olla jatkamassa lokakuussa - Suomen viimeiset kokoontumisrajoitukset päättymässä syyskuun lopussa24.9.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto ei uusimman tilannearvion perusteella jatka Uudenmaan kokoontumisrajoituksia lokakuussa. Nykyinen päätös on voimassa 30.9. asti, minkä jälkeen millään alueella Suomessa ei ole enää voimassa aluehallintoviraston määräämiä kokoontumisrajoituksia. Tartuntatautilain yleiset hygieniavaatimukset velvoittavat kuitenkin edelleen suurta osaa erilaisten tilojen käytöstä vastaavia toimijoita varmistamaan asiakkaiden ja osallistujien terveysturvallisuuden. Lisäksi ravintolatoimintaa rajoitetaan alueellisesti valtioneuvoston asetuksella.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme