Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Pohjois-Suomen valmiustoimikunta päivitti koronatilanteen ja kuuli riskiarviot laajamittaisesta maahanmuutosta

Jaa

Pohjois-Suomen alueellisen valmiustoimikunnan mielestä olisi tärkeää löytää oikeat ja tehokkaat toimenpiteet sairaaloiden ja terveydenhuollon kuormituksen kasvun pysäyttämiseksi. Omikron -virusmuunnoksen leviämisen hidastamiseksi tarvitaan nyt rajoilla toimenpiteitä ilmeisen paljon, mutta toisaalta yhteiskunta halutaan pitää avoimena ja toimintakykyisenä. Lisäksi valmiustoimikunta kuuli pyytämänsä katsaukset laajamittaisen maahantulon tilanteesta ja riskeistä.

Valmiustoimikunnan puheenjohtaja, ylijohtaja Terttu Savolainen ja vs. sairaanhoitopiirin johtaja Juha Korpelainen korostavat, että jokaisen tulisi pohtia nyt haluaako kohdata tämän viruksen rokotettuna vai rokottamattomana. 

Lisäksi valmiustoimikunta muistutti, että pitkittyvä koronakriisi lisää työpaikoilla psykososiaalista kuormittavuutta. Kaikkien tulisi pohtia miten sotehenkilöstön työssäjaksamista voidaan tukea.

”Tehohoidon kapasiteettia on jouduttu koronapotilaiden paineen vuoksi muutamaan tarvetta vastaavaksi kohdentamalla uudelleen muiden potilaiden hoitoa. Koronapassin käytön lisääminen vauhditti ilahduttavasti myös rokotekattavuuden nousua Pohjois-Pohjanmaalla. Tauti jyllää ja tarttuu erityisesti lasten ja nuorten keskuudessa, mutta sairaalaan joutuu kaiken ikäisiä, erityisesti keski-ikäisiä rokottamattomia," Korpelainen kertoi.

Rajoillemme määrätyillä aluehallintoviraston tuoreilla määräyksillä pyritään hidastamaan uuden omikron virusmuunnoksen leviämistä maahamme.  Virusmuunnoksesta pitää saada enemmän tietoa, että välttämättömät toimet voidaan arvioida ja kohdentaa oikeasuhtaisesti.

Kainuussa koronaviruksen ilmaantuminen on Kainuun soten johtaja Maire Ahopellon katsauksen mukaan pääosin vähäistä, eikä kokoontumisrajoituksia ole. Myös Kainuussa ilmenee viikoittain koronatartuntoja. Maskisuositus on voimassa ja myös kainuulaisia kehotetaan ottamaan koronarokote.

Kainuun sote pitää tärkeänä, että Helsingistä ei päästettäisi rajoitusten alaisista maista tulevia henkilöitä jatkolennoille muualle Suomeen ilman Helsinki-Vantaan lentokentällä toteutettuja koronatestejä. Kuusamoon ja Kajaanin kentille mahdollisesti saapuvien suorien ulkomaanlentojen osalta viranomaiset pystyvät toimimaan normaalisti.

Valmiustoimikunta kuuli alueellisten valmiusfoorumeiden Oulun ja Kuusamon kaupunkien sekä muiden viranomaisten katsaukset. Johtaja Petteri Koskinen esitteli alueellinen tilannekuvan marraskuun osalta, joka täydentää valtioneuvoston tilannekuvaa.

Laajamittaisen maahantulon suunnitelmat ja riskit päivitettävänä

Pohjois-Suomen valmiustoimikunnaan pyytämän katsauksen laajamittaisen maahantulon tilanteesta ja riskeistä kertoi sisäministeriön erityisasiantuntija Mari Helenius.

Ihmisten muuttoliikkeen ja maahantulijoiden vastaanottopaineen avulla mahdollisesti tapahtuvaan hybridivaikuttamiseen valmistautumista helpottaisi, että yhteistyö Euroopan maiden välillä toimisi aikaisempaa systemaattisemmin.

Tarvittavia lakimuutoksia pohditaan ja selvitetään parhaillaan eri ministeriöissä.

Maahanmuuttoviraston ylitarkastaja Satu Isokoski kertoi kommenttipuheenvuorossaan yhteistyöstä eri toimijoiden kanssa ja suunnitelmista kuntien ja muiden viranomaisten kanssa. Uhka-arvioita ja tilannearvioita päivitetään suunnitelmallisesti.

Lisätietoja:

Terttu Savolainen, ylijohtaja Pohjois-Suomen aluehallintovirasto 050 583 9912, terttu.savolainen@avi.fi

Petteri Koskinen, johtaja Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, petteri.koskinen@avi.fi

Linkki UKK-vastauksiin:

Lue vastauksia yleisiin kysymyksiin koronasta aluehallintoviraston verkkosivuilta, UKK - Koronavirus COVID-19, http://www.avi.fi/web/avi/usein-kysytyt-kysymykset

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Informaatiovaikuttamiseen vastaaminen vaatii kriisinkestävyyttä vahvistavia tekoja ja viestintää - Itä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui12.8.2022 15:31:41 EEST | Tiedote

Informaatiovaikuttamisen tavoitteena on heikentää turvallisuuden tunnetta sekä aiheuttaa epävarmuutta ja pelkoa. Suojautumiseen tarvitaan henkistä kriisinkestävyyttä vahvistavia tekoja ja vahvaa viestintää. Itä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui luomaan yhteistä tilannekuvaa alueeltaan. Kokouksen pääteemana oli informaatiovaikuttaminen ja siihen vastaaminen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme