Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Pohjois-Suomen valmiustoimikunta päivitti koronatilanteen ja kuuli riskiarviot laajamittaisesta maahanmuutosta

Jaa

Pohjois-Suomen alueellisen valmiustoimikunnan mielestä olisi tärkeää löytää oikeat ja tehokkaat toimenpiteet sairaaloiden ja terveydenhuollon kuormituksen kasvun pysäyttämiseksi. Omikron -virusmuunnoksen leviämisen hidastamiseksi tarvitaan nyt rajoilla toimenpiteitä ilmeisen paljon, mutta toisaalta yhteiskunta halutaan pitää avoimena ja toimintakykyisenä. Lisäksi valmiustoimikunta kuuli pyytämänsä katsaukset laajamittaisen maahantulon tilanteesta ja riskeistä.

Valmiustoimikunnan puheenjohtaja, ylijohtaja Terttu Savolainen ja vs. sairaanhoitopiirin johtaja Juha Korpelainen korostavat, että jokaisen tulisi pohtia nyt haluaako kohdata tämän viruksen rokotettuna vai rokottamattomana. 

Lisäksi valmiustoimikunta muistutti, että pitkittyvä koronakriisi lisää työpaikoilla psykososiaalista kuormittavuutta. Kaikkien tulisi pohtia miten sotehenkilöstön työssäjaksamista voidaan tukea.

”Tehohoidon kapasiteettia on jouduttu koronapotilaiden paineen vuoksi muutamaan tarvetta vastaavaksi kohdentamalla uudelleen muiden potilaiden hoitoa. Koronapassin käytön lisääminen vauhditti ilahduttavasti myös rokotekattavuuden nousua Pohjois-Pohjanmaalla. Tauti jyllää ja tarttuu erityisesti lasten ja nuorten keskuudessa, mutta sairaalaan joutuu kaiken ikäisiä, erityisesti keski-ikäisiä rokottamattomia," Korpelainen kertoi.

Rajoillemme määrätyillä aluehallintoviraston tuoreilla määräyksillä pyritään hidastamaan uuden omikron virusmuunnoksen leviämistä maahamme.  Virusmuunnoksesta pitää saada enemmän tietoa, että välttämättömät toimet voidaan arvioida ja kohdentaa oikeasuhtaisesti.

Kainuussa koronaviruksen ilmaantuminen on Kainuun soten johtaja Maire Ahopellon katsauksen mukaan pääosin vähäistä, eikä kokoontumisrajoituksia ole. Myös Kainuussa ilmenee viikoittain koronatartuntoja. Maskisuositus on voimassa ja myös kainuulaisia kehotetaan ottamaan koronarokote.

Kainuun sote pitää tärkeänä, että Helsingistä ei päästettäisi rajoitusten alaisista maista tulevia henkilöitä jatkolennoille muualle Suomeen ilman Helsinki-Vantaan lentokentällä toteutettuja koronatestejä. Kuusamoon ja Kajaanin kentille mahdollisesti saapuvien suorien ulkomaanlentojen osalta viranomaiset pystyvät toimimaan normaalisti.

Valmiustoimikunta kuuli alueellisten valmiusfoorumeiden Oulun ja Kuusamon kaupunkien sekä muiden viranomaisten katsaukset. Johtaja Petteri Koskinen esitteli alueellinen tilannekuvan marraskuun osalta, joka täydentää valtioneuvoston tilannekuvaa.

Laajamittaisen maahantulon suunnitelmat ja riskit päivitettävänä

Pohjois-Suomen valmiustoimikunnaan pyytämän katsauksen laajamittaisen maahantulon tilanteesta ja riskeistä kertoi sisäministeriön erityisasiantuntija Mari Helenius.

Ihmisten muuttoliikkeen ja maahantulijoiden vastaanottopaineen avulla mahdollisesti tapahtuvaan hybridivaikuttamiseen valmistautumista helpottaisi, että yhteistyö Euroopan maiden välillä toimisi aikaisempaa systemaattisemmin.

Tarvittavia lakimuutoksia pohditaan ja selvitetään parhaillaan eri ministeriöissä.

Maahanmuuttoviraston ylitarkastaja Satu Isokoski kertoi kommenttipuheenvuorossaan yhteistyöstä eri toimijoiden kanssa ja suunnitelmista kuntien ja muiden viranomaisten kanssa. Uhka-arvioita ja tilannearvioita päivitetään suunnitelmallisesti.

Lisätietoja:

Terttu Savolainen, ylijohtaja Pohjois-Suomen aluehallintovirasto 050 583 9912, terttu.savolainen@avi.fi

Petteri Koskinen, johtaja Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, petteri.koskinen@avi.fi

Linkki UKK-vastauksiin:

Lue vastauksia yleisiin kysymyksiin koronasta aluehallintoviraston verkkosivuilta, UKK - Koronavirus COVID-19, http://www.avi.fi/web/avi/usein-kysytyt-kysymykset

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Pohjois-Pohjanmaalla yleisötilaisuudet avataan -edellytyksenä laajat terveysturvallisuustoimet helmikuun loppuun28.1.2022 17:42:02 EET | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on tänään määrännyt asiakas- ja yleisötilojen käytön rajoituksesta Pohjois-Pohjanmaan maakunnan kuntien alueella ajalla 1.2.-28.2.2022. Määräys velvoittaa laajasti eri toimijoita toimimaan covid-19-epidemian leviämisen estämiseksi. Lähikontaktien aiheuttaman tartuntariskin estämiseksi on tehtävä kirjallinen suunnitelma, joka on pidettävä nähtävillä. Näillä edellytyksillä yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset ovat mahdollisia.

Avsevärd lindring av begränsningarna för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster och stängningen av utrymmen i Egentliga Finland och Satakunta28.1.2022 15:10:00 EET | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland meddelar inte något nytt beslut om tillfällig stängning av utrymmen för kunder och deltagare eller väntsalar från och med 29 januari 2022. Det nu meddelade beslutet gäller offentliga tillställningar och allmänna sammankomster inomhus. I dem får i fortsättningen delta högst femtio (50) procent av det största deltagarantalet som får tas in i utrymmet. Beslutet är i kraft i Egentliga Finland och Satakunta 29.1 - 15.2.2022.

Yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia sekä tilojen sulkemista koskevat rajoitukset kevenevät merkittävästi Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa28.1.2022 15:10:00 EET | Tiedote

Lounais-Suomen aluehallintovirasto ei 29.1.2022 alkaen anna uutta asiakas-, osallistuja- ja odotustilojen väliaikaista sulkemista koskevaa päätöstä. Nyt annettu päätös koskee yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia sisätiloissa. Niihin voi jatkossa osallistua korkeintaan viisikymmentä (50) prosenttia suurimmasta osallistujamäärästä, joka tilaan on sallittua ottaa. Päätös on voimassa Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa 29.1.-15.2.2022.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on kumoamassa tilasulun ja lieventämässä sisätilojen kokoontumisrajoitusta Uudellamaalla – myös Kymenlaakson rajoituksia kevennetään28.1.2022 14:54:53 EET | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto valmistelee Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueelle päätöksiä, joilla kevennetään koronarajoituksia. Tilojen sulkupäätös kumotaan kokonaan, ja sisätiloissa voi jatkossa järjestää enintään 50 hengen yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, jos osallistujilla on määritelty istumapaikka. Lisäksi aluehallintovirasto valmistelee päätöksiä, joilla kevennetään Kymenlaakson alueen rajoituksia.

Begränsningen av sammankomster lindras och beslutet som gäller användning av utrymmen förlängs inom Vasa sjukvårdsdistrikt – behovet av förlängd stängning av utrymmen bedöms nästa vecka28.1.2022 13:37:06 EET | Tiedote

Regionförvaltningsverket ålägger fortfarande aktörer som ansvarar för olika utrymmen för kunder och allmänheten att ordna användningen av utrymmena på så sätt att man kan förhindra risk för coronasmitta till följd av närkontakter. Samtidigt lindras begränsningarna av sammankomster i området. Besluten är i kraft inom kommunerna i Vasa sjukvårdsdistrikt under tiden 1.2 - 28.2.2022.

Kokoontumisrajoitus kevenee ja tilojen käyttöä koskeva määräys jatkuu Vaasan sairaanhoitopiirin alueella – tilojen sulkupäätöksen jatkoa arvioidaan ensi viikolla28.1.2022 13:33:18 EET | Tiedote

Aluehallintovirasto määrää edelleen asiakas- ja yleisötiloista vastaavat toimijat järjestämään tilojen käyttö siten, että lähikontaktin aiheuttamaa koronatartunnan riskiä voidaan ehkäistä. Samalla alueen kokoontumisrajoitus kevenee. Päätökset ovat voimassa Vaasan sairaanhoitopiirin kuntien alueella 1.2. – 28.2.2022.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme