Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Pohjois-Suomen valmiustoimikunta tilannekuvan ja riskiarvioiden äärellä

Jaa
Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui 28.3.2023 käsittelemään juuri valmistuneet alueelliset riskiarviot ja kokoamaan alustusten pohjalta ajankohtaisen tilannekuvakatsauksen.

Valmiustoimikunnan puheenjohtaja, ylijohtaja Terttu Savolainen totesi, että vuoden 2023 yksi painopiste on kuntien varautumistyön ja valmiuden tukeminen. Sen rinnalla suunnitellaan ja uudistetaan alueellisen varautumisen prosesseja nyt kun hyvinvointialueet ja siitä johtuvat muutokset toimintaympäristössämme ovat tapahtuneet.

”Erityisen tärkeä on rakentaa hyvät yhteistyöverkostot, hyvinvointialueiden, kuntien ja aluehallintovirastojen kesken”, hän korosti.

Puheenjohtaja kertoi, että Pohjois-Pohjanmaalla on pohdinnassa yhden maakunnallisen valmiusfoorumin perustaminen nykyisten alueellisten valmius- ja turvallisuusfoorumien sijaan. Alueellinen valmiustoimikunta ja maakunnalliset valmiusfoorumit ovat alueellisen varautumisen yksi kokonaisuus ja nämä tukevat toistensa työtä. Valmiustoimikunnan tehtävänä on luoda tiekartta maakunnallisille valmiusfoorumeille ja luoda edellytykset yhtenäiselle varautumiselle.

Ylijohtaja kiitti yhteistyötahoja ja Oulun kaupunkia erinomaisesta yhteistyöstä ja panoksesta Pohjoisen turvallisuusfoorumin onnistumisesta 17. helmikuuta 2023.

Savolainen kertoi lopuksi aluehallintovirastojen ylijohtajien kanssa helmikuussa julkaistusta aluehallintovirastojen tulevaisuuskatsauksesta, josta jo aiemmin on viestitetty valmiustoimikunnalle ja julkisuuteen.

”Katsauksessa on tuotu esiin, että Suomen eri alueiden ominaispiirteet tuntevilla aluehallintovirastoilla on merkittävä rooli varautumisessa nyt ja tulevaisuudessa”, puheenjohtaja totesi.

Kainuun ELY-keskuksen ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen edustajat esittivät ajankohtaiset elinkeino-, liikenne- ja ympäristötilannekatsaukset.

Keskustelun alueellisesta strategisesta tilannekuvasta alusti Pohjois-Suomen aluehallintoviraston johtaja Petteri Koskinen.

Koskinen kertoi, että maanpuolustuskoulutusta on tänä keväänä järjestetty alueellisen maanpuolustuksen jatkokurssi sekä kriisiviestinnän maanpuolustuskurssi PAPU-harjoituksen yhteydessä 2.3.2023. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto järjestää 30.3.2023 yhteisen webinaarin Pohjoinen23-valmiusharjoituksesta, jossa ovat syksyllä mukana kaikki alueemme kunnat ja eri tahot laajasti.

Kesäkuussa järjestetään alueellisen maanpuolustuskurssin peruskurssi Rokualla.

Valmiustoimikuntaan kuuluvat viranomaiset ja sidosryhmät kertoivat maakunnallisten varautumis- ja turvallisuusrakenteiden ajankohtaisen tilanteen ja näkymät lähitulevaisuuteen. Sidosryhmäverkostot toimivat totutusti, esimerkiksi kuntajohtajien verkosto kokoontui tänään ja myös sivistysjohtajien verkosto ja päivittäistavarahuollon verkosto toimivat tiiviisti.

Alueelliset riskiarviot valmistuneet

Alueellinen riskiarviointi käynnistettiin viime vuoden kesäkuussa ja varsinainen työ aloitettiin elokuun lopussa. Keskeisessä vastuussa ovat olleet pelastuslaitokset ja aluehallintovirasto. Valmiustoimikunta kuuli alueellisten riskiarvioiden esittelyn ja käsitteli niiden julkaisusuunnitelman ja keskusteli riskiarvioiden jalkauttamisesta toimijoiden käyttöön.

Riskienhallintapäällikkö Saku Hämäläinen esitteli tuoreen Kainuun alueellisen riskiarvion. Pohjois-Pohjanmaan osalta alueellisen riskiarvion esitteli Pohjois-Pohjanmaan pelastuslaitoksen riskienhallintapäällikkö Tomi Honkakunnas.

Ajankohtaisiksi alueellisiksi riski-ilmiöiksi voi luokitella, esimerkiksi sähköhäiriöt sekä erilaiset inhimillisistä tekijöistä ja ilmastohäiriöistä aiheutuvat riskit.

Kansallinen ja alueelliset riskiarviot ovat pohjana eri toimijoiden ja yhteisöjen omien riskiarvioiden laadinnassa.

Alueellisista riskiarvioista julkaistaan erillinen tiedote Pohjois-Suomen aluehallintoviraston toimesta 30.3.2023.

Seuraavan kokouksen Pohjois-Suomen valmiustoimikunta pitää 23.5.2023 klo 10–12 Teemana toukokuussa on alueellinen huoltovarmuus ja elinkeinoelämä.

Lisätietoja:

Ylijohtaja Terttu Savolainen, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, p. 0295 017 551, terttu.savolainen@avi.fi

Johtaja Petteri Koskinen, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, p. 0295 017 544 petteri.koskinen@avi.fi

Pohjois-Suomi

Turvallisuus ja varautuminen

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Ändringarna i diskrimineringslagen träder i kraft 1.6.2023 – vad förändras gällande arbetslivet?7.6.2023 07:59:52 EEST | Tiedote

Syftet med diskrimineringslagen som trädde i kraft 2015 är att främja likabehandling och förebygga diskriminering. Den delreform av lagen som träder i kraft den 1 juni 2023 förtydligar arbetsgivarens skyldigheter i fråga om främjandet av likabehandling och likabehandlingsplaneringen. Bestämmelserna preciseras också i fråga om trakasserier som kränker människovärdet och rimliga anpassningar av arbetstagare med funktionsnedsättning. Rättsskyddet för personer som upplevt diskriminering förbättras när främjandet av likabehandling och förbudet mot diskriminering i fortsättningen övervakas av både regionförvaltningsverkens ansvarsområden för arbetarskyddet, dvs. arbetarskyddsmyndigheterna, och diskrimineringsombudsmannen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme