Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Pohjois-Suomen valmiustoimikunta: viranomaiset varautuneet hyvin erilaisiin häiriötilanteisiin

Jaa

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui tiistaina 26.4. ja sai tilannekatsauksen pakolaisten maahantulosta, huoltovarmuudesta ja koronatilanteesta.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on muuttanut Euroopan turvallisuustilannetta. Eri hallinnonalat valmistautuvat erilaisiin häiriötilanteisiin, esimerkiksi sähkön riittävyyden varmistamiseksi tehdään paljon työtä. Myös informaatiovaikuttamiseen varaudutaan.

”Viranomaiset ovat varautuneet myös erilaisiin vaikuttamisyrityksiin. Suomen kaltainen demokraattinen yhteiskunta kestää hyvin monenlaisia mielipiteitä ja keskustelua”, totesi valmiustoimikunnan puheenjohtaja, Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Terttu Savolainen.

Poliisi muistutti, että kaikkia ihmisiä on kansalaisuuteen katsomatta kohdeltava yhdenvertaisesti ja Suomessa ei ole tilaa vihapuheelle. Kansalaisia kehotetaankin ilmoittamaan polisiille kaikista havaitsemistaan viharikoksista.

Pakolaisia lähes kaikissa alueen kunnissa

Sotaa pakenevia ukrainalaisia on saapunut lähes kaikkiin Pohjois-Suomen ja Kainuun kuntiin. Alueella vastaanottokeskuksia on Kajaanissa, Oulussa, Raahessa ja Siikajoen Ruukissa.

”Näiden vastaanottokeskusten kapasiteetista on käytössä liki 80 prosenttia eikä meillä ole suunnitteilla nostaa tätä kapasiteettia”, kertoi Pohjoisen alueen suunnittelija Eeva Flinkmann Maahanmuuttovirastosta.

Suomen Punaisesta Rististä kerrottiin, että ukrainalaisten hätä herättänyt ihmisissä halun auttaa ja järjestön toimintaa hakeutuvien vapaaehtoisten määrä on kasvanut tuntuvasti.

Koronapotilaiden määrä sairaalahoidossa laskenut

Koronaa esiintyy alueella vielä paljon, mutta terveydenhuoltopalvelut voidaan edelleen järjestää normaalisti. Vs. johtajaylilääkäri Terhi Nevala Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä kertoi, että OYS erityisvastuualueella sairaalahoidon kuormitus on korkeampaa muuhun Suomeen verrattuna. mutta vuodepotilaiden määrä on kääntynyt laskuun. Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä vuodeosastohoitoa vaativien potilaiden määrä on kääntynyt laskuun.

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston aluehallintoylilääkäri Pasi Hirvikoski kertoi, että hoitohenkilökunnan työtaistelun myötä Pohjois-Suomen aluehallintovirastoon on tullut toistaiseksi kymmenittäin epäkohtailmoituksia.


Lisätietoja:

Ylijohtaja Terttu Savolainen, p. 0295 017 551, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto
Johtaja Petteri Koskinen, p. 0295 017 544, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto
etunimi.sukunimi@avi.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Regionförvaltningsverket rekommenderar strängare villkor än vad lagen kräver för införsel av rescuehundar från den inre marknaden - betydligt större rabiesrisk på grund av kriget i Ukraina19.5.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

På grund av kriget i Ukraina har många ukrainska hemlösa hundar förts till ett EU-grannland. Hundarna har kunnat id-märkas med dessa länders mikrochip. Det här gör det svårare att på ett tillförlitligt sätt säkerställa hundens ursprung. Rabiesläget i Ukraina är dåligt, och hemlösa hundar är förknippade med en stor rabiesrisk. När man inte med säkerhet känner till en rescuehunds ursprung finns det en ökad risk för rabiesspridning vid införsel av dessa hundar.

Aluehallintovirasto suosittelee lakia tiukempia vaatimuksia rescuekoirien sisämarkkinatuontiin – rabiesriski merkittävästi kasvanut Ukrainan sodan vuoksi19.5.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

Ukrainan sodan vuoksi ukrainalaisia kulkukoiria on tuotu runsaasti EU-alueella oleviin naapurimaihin, ja koirat on voitu tunnistusmerkitä näiden maiden mikrosiruilla. Toiminta vaikeuttaa koiran alkuperän luotettavaa varmistamista. Ukrainassa rabiestilanne on huono, ja kulkukoirissa rabiesriski on suuri. Kun rescuekoiran alkuperä ei ole luotettavasti tiedossa, niiden maahantuonti aiheuttaa kohonneen riskin rabieksen leviämiselle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme