Demarinuoret

Pohjoismaiden Demarinuoret: Vetoomus emopuolueille - puolustakaa ydinaseista vapaata, hiilineutraalia pohjoismaista mallia!

Jaa
Pohjoismaiden Demarinuoret vetoavat puolueidensa puheenjohtajiin Sanna Mariniin, Magdalena Anderssoniin, Mette Fredrikseniin sekä Jonas Gahr Støreen SAMAKin vuosikokouksen alla Helsingissä 28.2.2023. Nuorisojärjestöt vaativat puolueidensa johtoa muun muassa sitoutumaan siihen, että Pohjoismaat pidättäytyvät ydinaseiden kehittämisestä, testaamisesta, tuotannosta, hankinnasta, omistamisesta ja varastoinnista.

Aina Tanskan tasangoista Ruotsin mäntymetsiin ja Norjan vuonoilta halki Suomen tuhansien järvien, Pohjoismaissa on valtavasti kaunista luontoa.  Meille nuorille sosialidemokraateille maissamme on kuitenkin jotakin vielä kauniimpaa. Vapaus ja tasa-arvo ovat Pohjoismaiden todellinen kauneus. 

Maailmassa ei ole toista aluetta, jossa tasa-arvotyö olisi yhtä pitkällä, jossa köyhät tai sairaat saisivat samanlaista hoitoa, jossa ympäristöä arvostetaan yhtä paljon kuin täällä. Panostukset koulutukseen, terveyteen ja hyvinvointiin ovat tuottaneet tulosta. Pohjoismaat ovat yksiä maailman rikkaimmista maista. Näin ei ole aina ollut. Työväenliike taisteli lujasti vuosikymmeniä mahdollistaakseen tämän päivän yhteiskuntaamme määrittäneet uudistukset.

Viime vuosina autoritääriset voimat ovat kuitenkin hyökänneet vapauksiamme ja elämäntapaamme vastaan. Taloudellinen ja sosiaalinen kestävyys on uhattuna kun varaus jakautuu epätasa-arvoisesti ja rikkaimmat haalivat vuosi vuodelta enemmän. Samaan aikaan ilmastonmuutos aiheuttaa vaarallisia sään ääri-ilmiöitä, kuten metsäpaloja ja myrskyjä.

Huominen, jonka nykyiset ja menneet päättäjät jättävät nuorille, on huonompi kuin mitä heille annettiin. Tämä on seurausta politiikan epäonnistumisesta 70-luvulta lähtien. 

Maitamme muovannut ja perustan pohjoismaiselle kilpailukyvylle luonut politiikka ei ole rakettitiedettä. Vahva sopimusyhteiskunta, vahvat taloudelliset turvaverkot, yhdenvertainen ja saavutettava laadukas koulutus, toimiva terveydenhuolto sekä ikäihmisten ja yhteiskunnan heikommassa asemassa olevien mukana pitäminen, ovat pohjoismaisen mallin kulmakiviä.

Emme voi enää pitää näitä itsestäänselvyytenä. Meidän on oltava valmiita taistelemaan puolustaaksemme vapautta ja pohjoismaista hyvinvointivaltiota. Mitä jää jäljelle, jos hyväosaisimmat eivät enää välitä muista? Jos Pohjoismaista rakentuu jälleen vahvasti polarisoitunut luokkayhteiskunta, jonka kaltainen malli on valloillaan esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Venäjällä? 

Me nuoret sosialidemokraatit sitoudumme pohjoismaiden yhteiseen hyvinvointiin. Hyökkäys yhtä vastaan on hyökkäys kaikkia vastaan. Pohjoismaita hitsaa paljon vahvempi asia kuin liittoutumat yksin ovat – me jaamme yhteiset arvot ja kulttuurin.

Nyt on oikea aika investoida Pohjoismaiden ja nuoren sukupolven tulevaisuuteen. On aika panostaa yhteiseen turvallisuuteen ja puolustukseen, satsata vihreään siirtymään ja hyvinvointiin. Yhteiskunnan heikentäminen tai leikkaukset esimerkiksi koulutukseen tai sosiaali- ja terveyspalveluihin eivät ole ratkaisu epävarmuuden aikaan tai käsillä olevaan inflaatioon. Ratkaisu on vahva hyvinvointivaltio.

Sanna, Magdalena, Mette ja Jonas,
Pohjoismaiden työväenliikkeen johdon kokoontuessa Helsinkiin, kehotamme teitä puolueidemme johtajina huomioimaan maidenne sosialidemokraattisten nuorten yhteisen vetoomuksen:

  1. Pohjoismaat pidättäytyvät ydinaseiden kehittämisestä, testaamisesta, tuotannosta, hankinnasta, omistamisesta ja varastoinnista.
  2. Kehitetään yhteinen ilmasto-ohjelma ja suunnitelma investoinneista, joilla Pohjoismaiden alueesta tehdään hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä.
  3. Luodaan yhteinen rahasto, joka tukee pohjoismaista kansalaisyhteiskuntaa ja mahdollistaa sen, että nuoret tapaavat toisiaan ja oppivat toisiltaan. Yhteistoiminnalla vahvistetaan resilienssiä ääriliikkeitä ja autoritaarisia arvoja vastaan.

Pinja Perholehto, Suomen Sosialidemokraattiset Nuoret
Lisa Nåbo, Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund
Astrid Hoem, Arbeidernes ungdomsfylking
Katrine Evelyn Jensen, Danmarks Socialdemokratiske UngdomYhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Demarinuoret
Demarinuoret
Siltasaarenkatu 18-20 C 6 krs.
00530 Helsinki

http://www.demarinuoret.fi

Demarinuoret - Sosialidemokraattiset Nuoret ry on poliittinen nuorisojärjestö, joka on perustettu vuonna 1906. Demarinuoret toimii kansallisesti ja kansainvälisesti.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Demarinuoret

Demarinuoret: SDP:n 18–29-vuotiaat ehdokkaat keräsivät eniten ääniä nuorista ehdokkaista – moni läpimenijä Demarinuorten entistä johtoa4.4.2023 15:54:42 EEST | Tiedote

Eduskuntaan valittiin yhteensä seitsemän alle 30-vuotiasta nuorta. Näistä paikoista SDP sai kolme. Eduskuntaan valittiin Helsingistä kaupunginvaltuutettuna tunnettu Elisa Gebhard (29), Uudeltamaalta Demarinuorten puheenjohtajana ja Hyvinkään kaupunginvaltuuston puheenjohtajana kokemusta kerännyt Pinja Perholehto (26) ja Järvenpään kaupunginhallitusta puheenjohtava Eemeli Peltonen (28).

Demarinuorten Perholehto: Somekiusaajat kuriin seuraavalla vaalikaudella24.3.2023 11:14:58 EET | Tiedote

2020-lukua ja tulevaisuutta leimaa uusi vitsaus: kiusaaminen ja vihapuhe sosiaalisessa mediassa. Demarinuorten puheenjohtaja Pinja Perholehto vaatii seuraavalla vaalikaudella toteutettavaksi laajaa toimenpideohjelmaa somehäiriköinnin laittamiseksi kuriin. Yhtenä konkreettisena avauksena Demarinuoret esittää selvitystä siitä, voiko sosiaalisen median alustoille rekisteröityviltä henkilöiltä vaatia tunnistautumista Suomessa tai koko EU-alueella.

Demarinuorten Perholehto: Nuorisorikollisuudelle oma erikoissyyttäjä3.2.2023 07:34:00 EET | Tiedote

Hallitus esittää 2.2.2023 julkaistussa lisätalousarviossa 19 miljoonan euron rahoitusta nuorisorikollisuuden ehkäisyyn ja torjuntaan. Demarinuorten puheenjohtaja Pinja Perholehto kiittää tärkeään ilmiöön tarttumisesta ja kehottaa jatkamaan rakentavalla linjalla. Perholehto esittää, että seuraavalla hallituskaudella tulisi muun muassa asettaa nuorisorikollisuudesta vastaava erikoissyyttäjä sekä kehittää nuorten rikollisten tukea ja jälkihoitoa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme