Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Pohjoismaiden pääkaupungit ovat arvoliberaaleja, Helsingissä vihreiden kannatus korkein

Jaa

Pohjoismaiden pääkaupungeissa on paljon yhtäläisyyksiä viime parlamenttivaalien tulosten perusteella. Pääkaupungit näyttäytyvät arvoliberaalimpina kuin muu maa keskimäärin. Sen sijaan sosiaalikonservatiivisten ja oikeistopopulististen puolueiden kannatus oli pääkaupungeissa alempi. Tiedot selviävät tuoreesta Vuoden 2019 eduskuntavaalit Helsingissä -julkaisusta.

Eduskunnan täysistuntosali. Kuva: Hanne Salonen / Eduskunta
Eduskunnan täysistuntosali. Kuva: Hanne Salonen / Eduskunta

Ensimmäistä kertaa tehdyssä Pohjoismaiden (pl. Islanti) pääkaupunkien äänestystulosten vertailussa ilmeni myös eroja kaupunkien välillä. Vihreiden tai ympäristöpuolueiden kannatus oli selvästi korkein Helsingissä ja Kööpenhaminassa. Helsingissä vihreiden kannatus oli 23,5 prosenttia, ja Kööpenhaminassa ympäristöpuolueiksi luokiteltavien kahden puolueen yhteenlaskettu kannatus oli lähellä 20 prosenttia. Tukholmassa ja Oslossa vastaavien puolueiden ääni­saalis jäi selvästi alle kymmenen prosentin.

Helsinkiläiset äänestivät aktiivisemmin kuin vuoden 2015 eduskuntavaaleissa

Helsingissä äänestysprosentti viime kevään eduskuntavaaleissa oli 71,9, kun vuoden 2015 vaaleissa se oli 69,4. Myös ennakkoon äänestettiin edellisiä eduskuntavaaleja ahkerammin. Äänestysaktiivisuus kasvoi lähes kaikilla Helsingin äänestysalueilla. Ennakkoon äänestäneiden osuus kasvoi kaikilla Helsingin äänestysalueilla.

Ensimmäistä kertaa historiansa aikana vihreät (Vihreä liitto), joka on perustettu 1987, nousi Helsingin vaalipiirin suurimmaksi puolueeksi eduskuntavaaleissa. Aiemmissa vaaleissa suurimman puolueen asema on kuulunut kokoomukselle.

Peruspiiritasoisella (34 peruspiiriä) poliittisella kartalla suurimpia puolueita ovat kokoomus (14 peruspiiriä), vihreät (13 peruspiiriä), sosiaalidemokraatit (kuusi peruspiiriä) ja perussuomalaiset (Jakomäen peruspiiri). Merkillepantavaa on vihreiden kannatuksen kasvu läntisen suurpiirin peruspiireissä, jossa vihreät ovat suurin puolue Munkkiniemen peruspiiriä lukuun ottamatta. Aiemmissa vaaleissa kokoomus on ollut läntisen suurpiirin suurin puolue.

Linkki julkaisuun: Vuoden 2019 eduskuntavaalit Helsingissä

Lisätiedot

Pohjoismainen vertailu:
erikoistutkija Pasi Saukkonen, 09 310 36405, pasi.saukkonen@hel.fi

Helsingin tiedot:
tietopalvelusihteeri Ilkka Niemi, 09 310 36537, ilkka.j.niemi@hel.fi

Tiedotteen lähetti:

Johanna Snellman
viestintäasiantuntija
kaupunginkanslia, viestintä
puh. 040 843 0915
johanna.snellman@hel.fi 

Avainsanat

Kuvat

Eduskunnan täysistuntosali. Kuva: Hanne Salonen / Eduskunta
Eduskunnan täysistuntosali. Kuva: Hanne Salonen / Eduskunta
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme