Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Pohjoismaiden pääkaupungit ovat arvoliberaaleja, Helsingissä vihreiden kannatus korkein

Jaa

Pohjoismaiden pääkaupungeissa on paljon yhtäläisyyksiä viime parlamenttivaalien tulosten perusteella. Pääkaupungit näyttäytyvät arvoliberaalimpina kuin muu maa keskimäärin. Sen sijaan sosiaalikonservatiivisten ja oikeistopopulististen puolueiden kannatus oli pääkaupungeissa alempi. Tiedot selviävät tuoreesta Vuoden 2019 eduskuntavaalit Helsingissä -julkaisusta.

Eduskunnan täysistuntosali. Kuva: Hanne Salonen / Eduskunta
Eduskunnan täysistuntosali. Kuva: Hanne Salonen / Eduskunta

Ensimmäistä kertaa tehdyssä Pohjoismaiden (pl. Islanti) pääkaupunkien äänestystulosten vertailussa ilmeni myös eroja kaupunkien välillä. Vihreiden tai ympäristöpuolueiden kannatus oli selvästi korkein Helsingissä ja Kööpenhaminassa. Helsingissä vihreiden kannatus oli 23,5 prosenttia, ja Kööpenhaminassa ympäristöpuolueiksi luokiteltavien kahden puolueen yhteenlaskettu kannatus oli lähellä 20 prosenttia. Tukholmassa ja Oslossa vastaavien puolueiden ääni­saalis jäi selvästi alle kymmenen prosentin.

Helsinkiläiset äänestivät aktiivisemmin kuin vuoden 2015 eduskuntavaaleissa

Helsingissä äänestysprosentti viime kevään eduskuntavaaleissa oli 71,9, kun vuoden 2015 vaaleissa se oli 69,4. Myös ennakkoon äänestettiin edellisiä eduskuntavaaleja ahkerammin. Äänestysaktiivisuus kasvoi lähes kaikilla Helsingin äänestysalueilla. Ennakkoon äänestäneiden osuus kasvoi kaikilla Helsingin äänestysalueilla.

Ensimmäistä kertaa historiansa aikana vihreät (Vihreä liitto), joka on perustettu 1987, nousi Helsingin vaalipiirin suurimmaksi puolueeksi eduskuntavaaleissa. Aiemmissa vaaleissa suurimman puolueen asema on kuulunut kokoomukselle.

Peruspiiritasoisella (34 peruspiiriä) poliittisella kartalla suurimpia puolueita ovat kokoomus (14 peruspiiriä), vihreät (13 peruspiiriä), sosiaalidemokraatit (kuusi peruspiiriä) ja perussuomalaiset (Jakomäen peruspiiri). Merkillepantavaa on vihreiden kannatuksen kasvu läntisen suurpiirin peruspiireissä, jossa vihreät ovat suurin puolue Munkkiniemen peruspiiriä lukuun ottamatta. Aiemmissa vaaleissa kokoomus on ollut läntisen suurpiirin suurin puolue.

Linkki julkaisuun: Vuoden 2019 eduskuntavaalit Helsingissä

Lisätiedot

Pohjoismainen vertailu:
erikoistutkija Pasi Saukkonen, 09 310 36405, pasi.saukkonen@hel.fi

Helsingin tiedot:
tietopalvelusihteeri Ilkka Niemi, 09 310 36537, ilkka.j.niemi@hel.fi

Tiedotteen lähetti:

Johanna Snellman
viestintäasiantuntija
kaupunginkanslia, viestintä
puh. 040 843 0915
johanna.snellman@hel.fi 

Avainsanat

Kuvat

Eduskunnan täysistuntosali. Kuva: Hanne Salonen / Eduskunta
Eduskunnan täysistuntosali. Kuva: Hanne Salonen / Eduskunta
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Pormestarin kyselytunti helsinkiläisille tiistaina 9. kesäkuuta kello 16.30–17.302.6.2020 14:39:50 EESTTiedote

Koronakevät on vaatinut paljon asukkailta ja kaupungin työntekijöiltä, eikä tilanne ole edelleenkään ohi, vaikka tartuntatilastot näyttävätkin paremmilta. Helsinkiläisille suunnatulla Pormestarin kyselytunnilla keskustellaan koronaviruksen aiheuttamasta tilanteesta sekä siitä, miten kriisi on vaikuttanut arkeemme ja toimintaamme. Mitkä asiat sinua askarruttavat? Pormestari Jan Vapaavuori ja sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestari Sanna Vesikansa vastaavat kysymyksiin suorassa lähetyksessä tiistaina 9. kesäkuuta kello 16.30–17.30.

Helsingin luonnonsuojeluohjelma eteni ripeästi vuonna 20191.6.2020 17:46:26 EESTTiedote

Vuoden 2019 lopussa Helsingissä oli luonnonsuojelualueita 2,2 prosenttia maa-alasta ja 0,95 prosenttia merialueesta. Uusia luonnonsuojelualueita perustettiin kolme: Maununnevan laajennus ja Korkeasaarenluoto sekä Kallahden matalikko, joka on Helsingin ainoa vedenalainen luonnonsuojelualue. Tiedot käyvät ilmi Helsingin kaupungin ympäristöraportista 2019, jota kaupunginhallitus käsitteli 1.6. kokouksessaan.

Maria 01:n startup-keskittymä laajenee – sairaala-alueen kulttuurihistoriallisesti arvokasta rakennuskantaa suojellaan29.5.2020 15:30:00 EESTTiedote

Maria 01:n kasvuyrityskampuksen laajennusta suunnitellaan. Alueen tarkistettu asemakaavaehdotus on Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan käsiteltävänä 2. kesäkuuta. Marian startup-keskittymästä on suunniteltu koko Pohjois-Euroopan mittakaavassa merkittävää kasvuyrityskampusta. Kaavaratkaisun myötä kantakaupunkiin syntyy uusi, kaikilla kulkumuodoilla saavutettavissa oleva ja tiivis yritysalue.

Pormestarin info koronavirustilanteesta 28. toukokuuta kello 17 – katso suora lähetys Helsinki-kanavalla28.5.2020 10:48:58 EESTTiedote

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kertoo kaupunkilaisille ja kaupungin työntekijöille koronavirustilanteeseen liittyvistä päätöksistä ja ajankohtaisista asioista tänään 28. toukokuuta kello 17 alkaen. Lisäksi lähetyksessä julkistetaan Helsinki-päivän runsas ja monipuolinen ohjelma, joka on tänä vuonna koettavissa muun muassa Helsinki-kanavalla ja sosiaalisessa mediassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme