Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Pohjoismaiset kaupungit haluavat parantaa älypuhelimien vastuullisuutta ja kiertotaloutta

Jaa

Helsingin kaupunki haastaa markkinat yhdessä muiden pohjoismaisten kaupunkien kanssa tavoittelemaan reiluja ja kiertotalouden mukaisia älypuhelimia vuoteen 2025 mennessä. Tahdonilmaisun ovat julkaisseet Helsingin, Malmön, Oslon ja Kööpenhaminan kaupungit.

Kuva: Marja Väänänen, Helsingin kaupungin aineistopankki.
Kuva: Marja Väänänen, Helsingin kaupungin aineistopankki.

Tahdonilmaisulla kaupungit tavoittelevat muun muassa:

• Vuoteen 2025 mennessä hyödynnämme yhdenmukaisia kriteereitä ja ehtoja, jotka edistävät oikeudenmukaisia ja turvallisia työoloja sekä ympäristön kestävyyttä koko toimitusketjussa, mukaan lukien älypuhelimien ja niiden komponenttien raaka-aineiden louhinta-, valmistus- ja toimitusvaiheet sekä korjaus-, uudelleenkäyttö-, kierrätys- ja hävittämisvaiheet.
• Vuoteen 2025 mennessä hankimme käytettyjä laitteita niiden täyttäessä täysimääräisesti tarpeemme määrän, laadun ja turvallisuuden osalta.
• Vuoteen 2025 mennessä pystymme soveltamaan sertifiointia ja työntekijälähtöistä seurantaa edistääksemme kiertotaloutta ja vastuullisuutta. Hyödynnämme säännöllistä vuoropuhelua varmistaaksemme toimintamme jatkuvan parantamisen.

Pohjoismainen markkinafoorumi toi alan toimijat yhteen

Tahdonilmaisu laadittiin osana Make ICT Fair-hanketta. Sen sisältöä kehitettiin yhteistyössä tuotetoimittajien ja jälleenmyyjien sekä alan järjestöjen kanssa erityisesti 25.11.2020 järjestetyssä pohjoismaisessa markkinafoorumissa. Malmön kaupunginjohtajan Katrin Stjernfeldt Jammehin avaama markkinoita osallistava tapahtuma alleviivasi yhteistyön tärkeyttä julkilausuman tavoitteiden saavuttamisessa.

Uuden hankintastrategian tavoitteet heti käytäntöön

Merkittävänä julkisena hankkijana Helsinki näkee osallistumisensa aloitteeseen tärkeänä. Kaupungin tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä ja osana tätä tavoitetta Helsinki tähtää myös kiertotalouden voimakkaaseen edistämiseen.

”Helsingin vastikään uusittu hankintastrategia painottaa voimakkaammin vastuullisuutta ja vaikuttavuutta. Tavoitteidemme tulee näkyä nykyistä vahvemmin myös kaupungin mobiililaitteiden hankinnassa. Helsinki tuleekin kehittämään tahdonilmauksessa esiin nostettuja asioita tulevissa kilpailutuksissaan. Lisäksi haluamme tarkastella kaupungin omia käytäntöjä koskien laitteiden käyttöä ja käytöstä poistoa”, kertoo hankintajohtaja Jorma Lamminmäki.

Lähde mukaan edistämään vastuullisia älypuhelinhankintoja

Tahdonilmaisu on avoin julkisille toimijoille, jotka jakavat saman kunnianhimon tason osallistujien kanssa. Julkisten hankkijoiden synnyttämä yhteinen kysyntä ja tavoitteet auttavat edistämään oikeudenmukaisia ja turvallisia olosuhteita älypuhelinten toimitusketjujen työntekijöille sekä luomaan markkinat kiertotalousratkaisuille.

Tahdonilmaisua tukevat ICLEI – Local Governments for Sustainability, Electronics Watch ja Procura+ European Sustainable Procurement Network.

Lue lisää:

Pohjoismainen tahdonilmaisu, Nordic Joint Statement

Helsingin kaupungin hankintastrategia 2020

Hiilineutraali Helsinki 2035 –toimenpideohjelma – Ilmastovahti

Helsingin kaupungin kierto- ja jakamistalouden tiekartta - Kiertotalousvahti

Tämä tiedote julkaistaan mahdollisimman pian Hel.fi-sivustolla käännösversiona ruotsiksi ja englanniksi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jorma Lamminmäki, Helsingin kaupunginkanslia, hankintajohtaja, p. 040 3340440, jorma.lamminmaki@hel.fi

Vastuullisten hankintojen kehittäminen:
Satu Turula, Ympäristönsuojelu ja ohjaus -yksikkö, ympäristösuunnittelija, p. 09 310 21710, satu.turula@hel.fi

Älypuhelinhankintojen vastuullisuuden kehittäminen:
Reetta Huomo, Ympäristönsuojelu ja ohjaus -yksikkö, projektikordinaattori, p. 09 310 23600, reetta.huomo@hel.fi

Tahdonilmaisuun liittyminen:
Josefine Hintz, josefine.hintz@iclei.org

Kuvat

Kuva: Marja Väänänen, Helsingin kaupungin aineistopankki.
Kuva: Marja Väänänen, Helsingin kaupungin aineistopankki.
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Koronakriisi ravistelee kiinteistösijoitus- ja vuokramarkkinoita2.3.2021 12:50:24 EETTiedote

Vuosi 2020 alkoi ja päättyi kiinteistösijoitusmarkkinoilla vilkkaana, mutta keväällä puhjennut koronapandemia hiljensi kaupankäynnin muutamaksi kuukaudeksi lähes kokonaan. Poikkeusolojen tyhjentämät toimistot ja kauppakeskukset vaikuttivat myös toimitilavuokramarkkinoihin – uusia vuokrasopimuksia alkoi selvästi aiempia vuosia vähemmän. Toimisto- ja liiketilojen vuokrien ja käyttöasteiden näkymät ovat pääosin negatiiviset vielä koronakriisin jälkeenkin. Tiedot selviävät tuoreesta Helsingin kaupunginkanslian ja KTI Kiinteistötieto Oy:n julkaisusta Toimitilamarkkinat Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla 2020/2021.

Vaikuttavampia työllisyyspalveluja paikallisista lähtökohdista1.3.2021 07:35:00 EETTiedote

Suomen työllisyyspalveluissa eletään monella tapaa jännittäviä aikoja. Tänään maaliskuun 1. päivä alkaa työllisyyden kuntakokeilu, jossa suuri osa TE-toimiston asiakkaista siirtyy kokeilukuntien työllisyyspalvelujen piiriin. Kokeilulla etsitään keinoja tehostaa työnhakijoiden pääsyä töihin, koulutukseen ja muihin palveluihin. Lisäksi tavoitteena on päästä paremmin kiinni pitkäaikaistyöttömyyden syihin. TE-toimisto ilmoittaa kuntakokeiluun siirtyville asiakkaille siirrosta henkilökohtaisesti, eikä siirtyminen edellytä asiakkaalta toimenpiteitä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme