ProCom - Viestinnän ammattilaiset ry

Poikkeusaika on nostanut viestinnän arvostusta yhteiskunnassa – viestintäammattilaiset antavat hyvän arvosanan hallituksen koronaviestinnälle

Jaa

ProCom – Viestinnän ammattilaiset ry toteutti jäsenten ja keskeisten sidosryhmiensä parissa Luottamus ja maine -tutkimuksen helmi-maaliskuussa 2021. Samalla kysyttiin viestijöiden näkemyksiä koronakriisin vaikutuksista yhteiskunnalliseen viestintään ja viestintätyöhön organisaatioissa.

Viestintäammattilaiset ovat varsin tyytyväisiä Suomen hallituksen ja viranomaisten viestintään koronakriisin aikana. Peräti 73 % viestijöistä kokee, että Suomen hallitus on onnistunut koronakriisin aikaisessa viestinnässä erittäin tai melko hyvin. Viranomaisviestinnän onnistumista hyväksi tai melko hyväksi arvioi 66 % viestijöistä.

Viestintä tulee näkyväksi kriiseissä

Jopa 85 % kyselyyn vastanneista viestijöistä on täysin tai jokseenkin samaa mieltä siitä, että viestinnän painoarvo omassa organisaatiossa on lisääntynyt koronakriisin aikana.

– Viestinnän arvo tulee näkyväksi poikkeustilassa, ProComin toimitusjohtaja, FT Elina Melgin toteaa. Kriisit pakottavat organisaatioita, poliittisia toimijoita ja viranomaisia tarkastelemaan omia prosessejaan ja arvojaan. Moni yhteiskunnallinen kehitys on vauhdittunut tai alkanut juuri kriisien jälkeen.

Etätyö auttaa jaksamaan

Viestintätyön määrä organisaatioissa on lisääntynyt merkittävästi koronakriisin aikana. Jopa 86 % viestijöistä kokee, että koronakriisi on lisännyt heidän organisaationsa sisäisen viestinnän määrää. Yli puolet viestijöistä (62 %) kokee myös ulkoisen viestintätyön lisääntyneen omassa organisaatiossaan.  

Lisääntyneestä työmäärästä huolimatta viestijät vaikuttavat tämän kyselytutkimuksen perusteella kuitenkin jaksavan työssään melko hyvin. 85 % johtavista viestijöistä sanoo jaksavansa työssään tällä hetkellä hyvin tai melko hyvin. Muiden viestijöiden vastaava luku on 87 %. Työssä jaksamista edistävät vastaajien mukaan esimerkiksi merkityksellinen työ ja etätyön tuoma joustavuus.

Johtavien viestijöiden työtyytyväisyys heikentynyt

Lisääntyneellä työmäärällä on ollut vaikutusta viestijöiden työmotivaatioon ja työtyytyväisyyteen. Työhönsä tyytyväisiä viestintäjohtajia on Suomessa nyt 35 %-yksikköä vähemmän kuin ennen koronakriisiä.

– Vaikuttaa siltä, että korona-ajan viestintä on kuormittanut erityisesti viestintäjohtoa. Aiemmissa vastaavissa kyselytutkimuksissa juuri johtavat viestijät ovat sekä jaksaneet paremmin että olleet muita viestijöitä motivoituneempia alastaan, Melgin toteaa.

– Olisi tärkeää kiittää ja palkita viestintätyötä tekeviä. Viestintä on aineetonta pääomaa, jota on vaikea mitata ja osoittaa. Koronan aikana viestinnän arvo on tullut näkyville, mutta toivottavasti arvo muistetaan myös, kun niin sanotut normaaliolot palaavat.

LUOTTAMUS & MAINE: Kyselytutkimuksen mukaan jäsenten luottamus ProComiin on erinomaisella tasolla. ProComin katsotaan toimivan avoimesti ja läpinäkyvästi sekä edistävän jäsentensä ammatillista kehittymistä ja viestinnän asemaa yhteiskunnassa. Sidosryhmätuki on korkealla tasolla muihin vastaaviin sidosryhmätutkimuksiin verrattuna.

Tutkimukseen osallistui yhteensä 342 viestijää, joista 216 oli johtavia viestijöitä, kuten viestintäjohtajia ja -päälliköitä, ja 126 muita jäseniä, kuten viestintäasiantuntijoita. Tiedonkeruu toteutettiin sähköisellä kyselylomakkeella 6.2.–7.3.2021.

Yhteyshenkilöt

ProComin toimitusjohtaja Elina Melgin
puh. 09 135 7775

T-Median tutkimusjohtaja Sari Maunula
puh. 050 409 1543

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ProCom - Viestinnän ammattilaiset ry
ProCom - Viestinnän ammattilaiset ry
Kasarmikatu 23 A 5, 2. krs.
00130 HELSINKI

+358 (0)9 135 7775http://www.procom.fi

ProCom – Viestinnän ammattilaiset ry on viestinnän ammattilaisten järjestö, joka toimii jäsentensä osaamisen kehittäjänä, yhteistyöfoorumina ja alan vaikuttajana. Jäseninä on lähes 3 000 viestinnän parissa työskentelevää ammattilaista – tiedottajia, viestintäpäälliköitä, viestintäjohtajia, viestintäalan yrittäjiä, konsultteja ja opiskelijoita.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ProCom - Viestinnän ammattilaiset ry

Luottamuksen rakentaminen ja ylläpitäminen on viestintäammattilaisen tärkein tehtävä Pohjoismaissa8.9.2021 13:29:29 EEST | Tiedote

Yhteispohjoismainen verkosto The Nordic Alliance for Communication & Management (NORA) on julkaissut yhteistyössä European Communication Monitorin (ECM) kanssa Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa toteutetun viestintäalan kyselytutkimuksen tulokset. Viestintäalan ECM-tutkimuksia on tehty 2007 alkaen eri puolilla maailmaa, mutta ensimmäistä kertaa sellainen ilmestyy Pohjoismaista.

Kutsu medialle: Vastuullinen viestintä – kirjan julkistamistilaisuus 8.6.20214.6.2021 08:31:41 EEST | Kutsu

ProCom – Viestinnän ammattilaiset ry:n julkaisemassa viestintätutkimusta popularisoivassa ProComma Academic -kirjasarjassa on ilmestynyt vuoden 2021 teos teemalla Vastuullinen viestintä. Kirja julkistetaan Vastuullisuuden aamupäivä -webinaarissa 8.6.2021 kello 9–11. Vastuullisuusviestinnän nykytilasta ja tulevaisuudesta ovat keskustelemassa kirjan kirjoittajat, organisaatioviestinnän apulaisprofessori Kirsi Eräranta, tutkijatohtori Visa Penttilä, vastuullisuusviestinnän tutkija Meri Frig, tutkijatohtori Niina Uusitalo sekä vastuullisuusviestinnän tutkijatohtori Laura Olkkonen.

Kia Haring Global Alliancen hallitukseen Pohjoismaiden viestintäjärjestöjen mandaatilla4.5.2021 12:19:36 EEST | Tiedote

Maailmanlaajuinen viestintäjärjestöjen kattojärjestö Global Alliance for Public Relations and Communication Management (GA) on valinnut hallitukseensa TietoEVRYn viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Kia Haringin. Hän edustaa GA:ssa sekä ProCom – Viestinnän ammattilaiset ry:tä, jonka hallituksen jäsen hän on, sekä Norjan (Kommunikasjonsforeningen) ja Ruotsin (Sveriges Kommunikatörer) sisarliittoja. Kyseessä on globaali järjestö, johon kuuluu yli 300 000 viestintäammattilaista noin 120 maasta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme