VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Poikkeusmenettelyt valtion taloudenpidossa olivat perusteltuja korona-aikana – normaalimenettelyihin tulisi palata ripeästi

Jaa

Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) mukaan valtion elvytys- ja tukitoimet ovat olleet tärkeä talouden turvaaja ja huoltovarmuus on toiminut poikkeusoloissa. Koronatilanteen perusteella myönnetyt yritystuet sen sijaan eivät kohdentuneet erityisen hyvin. VTV on julkaissut vuosikertomuksensa, joka kokoaa yhteen keskeisimmät huomiot valtiontaloudesta ja -hallinnosta.

Poikkeukselliset menettelyt valtion taloudenpidossa ovat olleet perusteltuja, mutta VTV katsoo, että menokehysten noudattamiseen tulisi palata täysimääräisesti ja myös kehysjärjestelmää tulisi kehittää. Esimerkiksi lisätalousarviot tulisi sisällyttää kehyssäännön piiriin ja myös valtion tulojen huomioimista kehystarkastelussa arvioida.

Yritystuet kohdentuivat epätasaisesti

VTV:n tarkastuksen mukaan koronan perusteella myönnetyt tuet eivät kohdentuneet yritysten talousvaikeuksien kannalta erityisen hyvin. Tarkastus julkaistaan kokonaisuudessaan 28. lokakuuta. Varsinkin talouskriisin alussa kehittämistukien tarvetta ei avustuspäätöksiä valmisteltaessa arvioitu asianmukaisesti eikä hakijoita kohdeltu tasapuolisesti. Yritysten kustannustukea ehdittiin valmistella pidempään ja se kohdentui paremmin.

”Yritystukien poikkeusjärjestelyistä tulisi luopua talousnäkymien parantuessa pandemiatilanteesta huolimatta. Myös muiden yritystukien tarkoituksenmukaisuus kaipaa enemmän kriittistä tarkastelua”, VTV:n pääjohtajan sijainen Matti Okko toteaa.

Samat riskit ja epäkohdat toistuvat uudistuksesta toiseen

Vuosikertomusjaksolla VTV on tarkastanut useita laajoja hallinnollisia uudistuksia, joiden onnistumista hankaloittavat kiire ja toimeenpanon vaikea hallinta. Myös tietojärjestelmien uudistamiseen liittyy usein ongelmia. Toisinaan uudistusta käynnistettäessä ei ole tarpeeksi selkeää käsitystä niistä ongelmista, joihin uudistuksella pyritään puuttumaan.

 

Valtiontalouden tarkastusvirasto antaa vuosittain syyskuussa kertomuksen toiminnastaan eduskunnalle. Vuosikertomuksen pohjalta tarkastusvaliokunta voi esittää havaintoja valtiontalouden hoidosta eduskunnan kannanottoa varten.

Tutustu julkaisuun: Valtiontalouden tarkastusviraston vuosikertomus 2021

Tarkastus ”Koronaepidemian johdosta myönnetyt suorat yritystuet – Tukien kohdentuminen ja hallinnointi epidemian alkuvaiheessa” julkaistaan 28.10.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
Porkkalankatu 1, PL 1119
00101 Helsinki

09 4321http://www.vtv.fi

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) on eduskunnan yhteydessä toimiva ylin kansallinen tarkastusviranomainen, joka tarkastaa valtion taloudenhoitoa ja omaisuuden hallintaa sekä valvoo puolue- ja vaalirahoitusta. Tarkastustyöllä virasto varmistaa, että valtion varoja käytetään eduskunnan päättämiin kohteisiin lakia noudattaen ja järkevästi.

Statens revisionsverk (VTV) finns i anknytning till riksdagen och är den högsta externa revisorn, som reviderar skötseln av statsfinanser, övervakar finanspoltiken och utövar tillsyn över parti- och valfinansieringen. Med oberoende revisionsarbetet säkerställer verket att statens medel används för av riksdagen beslutade ändamål på ett lagenligt och ändamålsenligt sätt och att finanspolitiken utövas på ett hållbart sätt.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Undantagsförfarandena i skötseln av statsfinanserna var motiverade under coronatiden – de normala förfarandena bör återupptas snabbt22.9.2021 10:20:00 EEST | Tiedote

Enligt Statens revisionsverk har statens stimulans- och stödåtgärder varit viktiga för att trygga ekonomin, och försörjningsberedskapen har fungerat under undantagsförhållandena. Inriktningen av företagsstöden, som beviljades till följd av coronasituationen, fungerade däremot inte särskilt väl. Revisionsverket har publicerat sin årsberättelse som sammanställer de mest väsentliga observationerna om statsekonomin och statsförvaltningen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme