Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Poikkipolkuja ekologiaan -näyttely johdattaa biotaiteen keinoin syvempiin kysymyksiin ekosysteemistä

Jaa
Annantalon galleriassa avautuu elokuussa kansainvälisesti tunnettujen biotaiteilijoiden näyttely Poikkipolkuja ekologiaan. Ympäristökriisi on herättänyt tarpeen tutkia ja miettiä elinympäristöämme myös taiteen kautta. Annantalon erityisesti lapsille ja nuorille suunnattu näyttely antaa mahdollisuuksia kohdata monimutkaisia ja vaikeitakin aiheita osana vastuullista poikkitaiteellista ja -tieteellistä kulttuurikasvatusta.
Cecilia Jonsson: 
Tides, 2017.  Video. 
Tanskalainen Vattimeren suojelualue.
Cecilia Jonsson: Tides, 2017. Video. Tanskalainen Vattimeren suojelualue.

Brandon Ballengée, Cecilia Jonsson, Julia Lohmann, Soichiro Mihara, Leena Saarinen, Antti Tenetz

Poikkipolkuja ekologiaan -näyttely esittelee teoksia, jotka yhdistävät taiteellisia havaintoja erilaisista ilmiöistä ja etsivät faktojen runoutta taiteen, tieteen ja muotoilun kautta. Teoksiensa kautta taiteilijat kommunikoivat näitä havaintoja ja faktoja eri tavoin ja tuovat esille näkymätöntä.

Teokset katsovat erilaisia luonnon ja ihmisyyden ilmiöitä käyttäen materiaalina ja lähtökohtana mm. merilevää, keinoälyä avaruudessa, lintujen ääniä, meriveden happamuustasoa, radioaktiivisuutta tai mutatoituneita sammakoita. Tutkimuskohteet johtavat syvempiin kysymyksiin kuin niiden estetisointi: mitä on yhteiselo erilaisissa ekosysteemeissä, millaisia tapoja ihmisellä on suhtautua ympäristöönsä, jonka osana hän on. Entä miten teosten kautta voi hahmottaa muuttuvaa maailmaa? Tieteen, taiteen, muotoilun ja teknologian avulla näitä kysymyksiä voidaan tuoda esille. 

Brandon Ballengée tuo näkyväksi heikentyvää ympäristöä mutatoituneiden sammakoiden kautta, joita hän kerää kenttätutkimuksessaan. Cecilia Jonssonin teos taas havainnollistaa meren happamuutta jättiläismäisellä mittalaitteella. Julia Lohmann keskittyy työssään merilevään materiaalina ja mitä tämä materiaali kertoo merien tilasta sekä siitä, mitä voitaisiin tehdä merien happamoitumisen pysäyttämiseksi. Soichiro Miharan teoksessa puolestaan voi kuulla radioaktiivisen säteilyn, joka hänen kotimaassaan tuli varsin tärkeäksi Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen. Leena Saarinen pyrkii tuomaan lähemmäksi ihmisten ja lintujen kieltä luomalla linnunlaululle aakkoset. Antti Tenetzin työssä taas tutkitaan keinoälyn ja biologian mahdollisuuksia avaruuden näkökulmasta. Kaikki teokset, lukuun ottamatta Leena Saarisen teosta, ovat ensimmäistä kertaa esillä Suomessa.

Näyttely on toteutettu yhteistyössä Annantalon taidekeskuksen ja Biotaiteen seuran kanssa. Biotaiteen seura edistää taiteen ja tieteen välisiä taiteellisia projekteja tarkoituksenaan herättää biotieteisiin, bioteknologiaan ja bioetiikkaan liittyvää keskustelua. Seura toimii myös kansainvälisissä taiteilijoiden ja tutkijoiden verkostoissa sekä luo ja kehittää taiteilijoiden työskentelyedellytyksiä niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Lasten omassa taidekeskuksessa avautuva näyttely avaa keskustelua tulevaisuudesta, ekosysteemeistä ja ihmisen osasta niissä.

Näyttelyn kuraattorit: Erich Berger, Mari Keski-Korsu ja Anna Puhakka 

Lämpimästi tervetuloa Poikkipolkuja ekologiaan -näyttelyn avajaisiin Annantalon galleriaan keskiviikkona 19.8.2020 klo 17–19. Avajaisissa on paikalla myös osa näyttelyn taiteilijoista.

Poikkipolkuja ekologiaan
Annantalon galleria
20.8.2020 – 30.1.2021

Annantalo
Annankatu 30 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tuottaja ja kuraattori
Anna Puhakka
040 334 5227, anna.puhakka@hel.fi
Helsingin kaupunki, kulttuuri ja vapaa-aika
Annantalon taidekeskus


Viestintäsuunnittelija
Terhi Honkio
040 169 9706, terhi.honkio@hel.fi
Helsingin kaupunki, kulttuuri- ja vapaa-aika
viestintä- ja markkinointipalvelut

Kuvat

Cecilia Jonsson: 
Tides, 2017.  Video. 
Tanskalainen Vattimeren suojelualue.
Cecilia Jonsson: Tides, 2017. Video. Tanskalainen Vattimeren suojelualue.
Lataa
Soichiro Mihara:  
Bell, 2013. Installaatio.
Soichiro Mihara: Bell, 2013. Installaatio.
Lataa
Brandon Ballengée: 
DFNL13 Aoide, 2020. Giclée Fine Art tuloste Hahnemühle paperille.  
Puhdistettu ja värjätty eurooppalainen ruskosammakko (Rana temporaria) kerätty Nieuwstadtissa. Alankomaat.
Brandon Ballengée: DFNL13 Aoide, 2020. Giclée Fine Art tuloste Hahnemühle paperille. Puhdistettu ja värjätty eurooppalainen ruskosammakko (Rana temporaria) kerätty Nieuwstadtissa. Alankomaat.
Lataa
Julia Lohmann: yksityiskohta Department of Seaweed, 2019. Kuva: Mikko Raskinen.
Julia Lohmann: yksityiskohta Department of Seaweed, 2019. Kuva: Mikko Raskinen.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala



https://www.hel.fi/fi/kulttuuri-ja-vapaa-aika

Annantalo on lasten, nuorten ja perheiden taidekeskus Helsingissä. Annantalossa annetaan taideopetusta, pidetään näyttelyitä ja järjestetään esityksiä, tapahtumia ja työpajoja. Annantalo on tapahtumapaikka myös lastenkulttuuria edistäville seminaareille ja koulutuksille.

Annantalo, Annankatu 30, 00100 Helsinki 
Postiosoite: PL 10417, 00099 Helsingin kaupunki
www.annantalo.fi
Annantalo Facebookissa
Annantalo Instagramissa
Annantalo Twitterissä

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye