Naantalin kaupunki

Poissaoloseurannan kautta tuetaan oppilaiden kouluarkeen kiinnittymistä

Jaa

Naantalin, Kaarinan, Maskun, Mynämäen, Nousiaisen ja Paimion alueella vakiinnutetaan alueellista poissaolojen seurannan ja koululäsnäolon vahvistamisen mallia. Toimintamallin vakiinnuttamiseen pyritään kuudessa kunnassa tiiviillä yhteistyöllä, näkökulmamuutoksella sekä kehittämällä tekniikkaa opettajien ja huoltajien yhteisen työn tueksi.

Toiminta on osa Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa Sitouttavan kouluyhteisötyön hanketta, jonka tarkoituksena on tukea oppilaiden poissaolojen ennaltaehkäisyä ja niihin varhaisesti puuttumista sekä myönteistä kouluun kiinnittymistä. Toiminnan avulla ehkäistään perusopetusikäisten oppilaiden koulupudokkuutta ja syrjäytymistä.

Korona-aika on lisännyt osaltaan koulupoissaoloja.

– Säännöllisen koulunkäynnin ja oppilaiden koululäsnäolon tukeminen on tärkeämpää kuin koskaan: koronan myötä oppilaiden on täytynyt jäädä ymmärrettävästi kotiin hyvin matalalla kynnyksellä. On olennaisen tärkeää tukea oppilaita kiinnittymään takaisin säännölliseen kouluarkeen ja tunnistaa ne, jotka mahdollisesti tarvitsevat tähän tukea, toteaa alueellinen hankekoordinaattori Teea Laiho Naantalin kaupungilta.

Koululäsnäoloa tuetaan aidolla vuoropuhelulla ja systemaattisella poissaolojen seurannalla

Koulun myönteisellä toimintakulttuurilla on olennainen merkitys oppilaan koulunkiinnittymisen näkökulmasta.

– Arjen kohtaamisilla ja myönteisellä vuorovaikutuksella tuetaan oppilaan koulun kiinnittymistä. Oppilaan tullessa kouluun poissaolon jälkeen lähtökohtana tulisi olla, “Kiva kun tulit!” kuin välitön vaatimus poissaolon syystä. Poissaolojen syitä kyllä selvitetään oppilaan kanssa kahden kesken keskustellen, huoltajiin yhteyttä ottaen ja tarvittaessa monialaisen asiantuntijaryhmän kanssa, Laiho tiivistää.

Alueellisesti oppilaiden poissaoloihin puututaan jo varhaisessa vaiheessa, ennen kuin ongelmat ehtivät kasaantumaan. Käytössä on 50 h -toimintamalli, jossa poissaoloista keskustellaan 50 poissaolotunnin täyttyessä. Opettaja keskustelee oppilaan kanssa kuulumisia kysellen ja kuunnellen sekä on yhteydessä huoltajaan. Laiho kertoo, että tarkoituksena on viestiä välittämistä ja halu kuulla, miltä oppilaan koulunkäynti huoltajan näkökulmasta näyttää.

– Haluamme tukea aitoa vuoropuhelua kodin ja koulun välillä ja tehdä huoltajillekin kynnyksen ottaa yhteyttä mahdollisimman matalaksi. Poissaolojen varhainen havaitseminen ja oppilaan ja perheen tukeminen mahdollisissa koulunkäynnin haasteissa ovat säännöllisen koulunkäynnin ensimmäinen tuki. Tarvittaessa koulusta saa monialaista tukea: opettajien, kuraattorien, kouluterveydenhoitajien ja koulupsykologien rinnalla yhteistyöalueella toimivat lasten ja nuorten erikoissairaanhoidon lääkärit, Laiho kertoo.

Mielipiteitä on kysytty myös oppilailta. Kuudesta kunnasta 5–9. luokkalaista yhteensä 2 596 vastasi viime syksynä tehtyyn kyselyyn. 73 % vastaajista tunnisti alueellisen poissaolojen seurantatavan eli 50 h toimintamallin. 53 % oppilaista toivoi, että koulussa poissaoloista voisi keskustella kahden kesken opettajan kanssa ja 15 % toivoi voivansa valita koulusta aikuisen, jonka kanssa keskustella. Vapaissa vastauksissa tärkeänä pidettiin keskustelua, jossa ei syyllistetä oppilasta, vaan kuunnellaan, mitä oppilas itse kertoo tilanteestaan.

Poissaolokooste seurannan apuna

Tekniikkaa on kehitetty pilotin aikana helpottamaan poissaolojen seurantaa: nyt huoltajat ja opettajat saavat automaattisesti tiedon 50 poissaolotunnin täyttymisestä. Aiemmin kansallisella tasolla ei ole ollut yhtenäistä mallia poissaolojen seurantaan ja tilastointiin, ja sitä kehitetään nyt Sitouttavan kouluyhteistyön piloteissa.

– Poissaolojen seuranta on opettajien perustyötä, ja automaatiolla pyritään helpottamaan tätä tehtävää. Yhtenäinen poissaolojen seuranta ja tilastointi tuo myös tietojohtamiseen uusia mahdollisuuksia, Laiho toteaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Teea Laiho
hankekoordinaattori, Sitouttava kouluyhteisötyö
040 686 4170
teea.laiho@naantali.fi

Tietoja julkaisijasta

Naantalin kaupunki
Naantalin kaupunki
PL 43
21101 Naantali

02 4345 111http://www.naantali.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Naantalin kaupunki

Naantalin uusi yhteisötaiteilija toteuttaa kulttuuritoimintaa lasten ja nuorten kanssa1.4.2022 14:45:52 EEST | Tiedote

Naantalin kaupungin kulttuuripalvelut on saanut vahvistusta uudesta yhteisötaiteilijasta, kun taiteen maisteri ja kuvataideopettaja Heidi Häyry aloitti tehtävässä maaliskuun alussa. Yhteisötaitelijan tehtävänä on suunnitella, koordinoida ja toteuttaa naantalilaisille lapsille ja nuorille suunnattuja taidehankkeita ja -projekteja kahden vuoden ajan. Häyry tulee toimimaan tiiviissä yhteistyössä naantalilaisten koulujen ja päiväkotien kanssa. Tarkoituksena on järjestää toimintaa koulu- ja hoitopäivien aikana, jotta mahdollisimman moni lapsi ja nuori pääsee osallistumaan yhteisötaiteen tekemiseen. Erilaista kulttuuri- ja taidetoimintaa on järjestetty kouluissa ja varhaiskasvatuksessa aiemminkin, mutta yhteisötaiteilijan myötä toimintaan avautuu uusia mahdollisuuksia. – Projektit voivat olla lyhyitä tai pidempiä prosesseja, riippuen yhteisöistä ja heidän mahdollisuuksistaan ja tarpeistaan. Itseäni inspiroi yhteisöllisyyden vahvistaminen niin yksilöiden kesken kuin suuremmassa mittakaavassa

Naantalin kesän ravintolatarjontaa laajennetaan Vanhankaupungin rannassa – kaksi myyntipaikkaa hakuun18.3.2022 14:05:39 EET | Tiedote

Naantalin kaupunki on avannut tänään haun kahden myyntipaikan vuokraamiseksi Siltapuistonaukiolta Naantalin Vanhankaupungin rannassa. Ensisijaisena tarkoituksena on, että myyntipaikkojen toiminta täydentäisi Naantalin Vanhankaupungin rannan muita ravintolapalveluita. Siltapuistonaukio sijaitsee Vanhassakaupungissa Fleminginkadulla, Tuulensuojan edustalla.Myyntipaikat vuokrataan kesäksi ajalle 1.6.–2.10.2022. Valitulle yrittäjälle tai yrittäjille tarjotaan lisäksi mahdollisuus yhden vuoden jatkokauteen 1.10.2023 asti. – Uusi Siltapuistonaukio sijaitsee keskeisellä paikalla Naantalin Vanhankaupungin rannassa. Uskomme, että ensi kesänä Asuntomessujen myötä Naantalin ravintolapalveluille tulee olemaan selvästi keskimääräistä enemmän kysyntää. Siltapuistonaukion myyntipaikoilla haluamme varmistaa, että ruokatarjontaa on kesällä tarjolla sekä asukkaille että matkailijoille riittävästi. Uudet myyntipaikat tarjoavat myös yrittäjille uusia mahdollisuuksia omien palveluiden ja tuotteiden myymise

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme