Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Poissaolot luovat haasteita myymälöiden henkilöstön saatavuuteen tulevina viikkoina

Jaa

Päivittäistavarahuollon yhteistoimintaverkosto kokoontui vuoden 2022 ensimmäiseen verkkokokoukseen 21.1.2022 ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla. Tällä hetkellä sairastumiset ja karanteenit vaikeuttavat henkilöstön riittävyyttä päivittäistavaraverkostossa.¬ Yleiskatsauksessaan ylijohtaja Savolainen kertoi vaikeutuvasta Kainuun ja vaikeasta Pohjois-Pohjanmaan koronavirustilanteesta.

”Epidemia jatkuu ja koettelee henkistä kestävyyttä ja kriisinsietokykyä, mutta toivottavasti viruksen teho heikkenee edelleen. Virusmuunnos omikron valtaa alaa ja leviää kulovalkean tavoin, mutta rokotuskattavuuden parantuessa taudin vakavaa muotoa on voitu torjua,” ylijohtaja Savolainen totesi.

Tavaraa riittää ja palvelut voitu turvata

Tällä hetkellä sairastumiset vaikeuttavat henkilöstön riittävyyttä päivittäistavaraverkostossa. Tautitilanteen odotetaan heikentyvän edelleen tulevina viikkoina. Tavaran saatavuus on varmistettu, eikä puutteita kauppojen hyllyillä ole odotettavissa. Myös ruokahuolto on toiminut häiriöittä kaikissa palveluissa.

Valmiusasiamies Ville Anttila Huoltovarmuuskeskuksesta kertoi ajankohtaisista alueellisen huoltovarmuuden ylläpitämiseen liittyvistä asioista. Anttila toimii ohjelmapäällikkönä vasta käynnistetyssä Alue 2030 -ohjelmassa, jonka tavoitteena on pitkäjänteisesti parantaa alueellista huoltovarmuutta kehittämisprojektein.

Anttilan mukaan huoltovarmuuden kannalta kriittisten toimintojen tilanne on jatkumassa haastavana tulevina viikkoina useilla toimialoilla lisääntyvien henkilöstön karanteenien ja sairastumisten vuoksi. Toiminnan jatkuvuuteen on kiinnitetty huomiota kaikilla toimialoilla ja tehty varmistavia toimenpiteitä jo kahden vuoden ajan.  Omikron virusmuunnoksesta huolimatta pääosa palveluista on pystytty tuottamaan lähes normaalisti.

Virusta on Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla laajasti

Aluehallintoviraston toimialueen koronavirustilanteen esitti aluehallintoylilääkäri Pasi Eskola. Virusta on Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla laajasti ja tartunnan voi saada mistä tahansa.

Rokotteet toimivat edelleen hyvin ja ne suojaavat tehokkaasti vakavalta tautimuodolta.

Pohjois-Pohjanmaalla sairaaloissa ja perusterveydenhuollossa kuormitusta on edelleen selvästi. Kainuussa taudin leviäminen on tällä hetkellä voimakasta, ja sairauspoissaolot vaikuttavat palvelujen tuotantoon.

Edelleenkin on tärkeää muistaa suositukset maskien käytöstä ja pitää huolta etäisyyksien ja virusturvallisuuden säilyttämisestä asioinnissa.

Hyvä varautuminen turvaa palvelut

Alueelliset kaupan edustajat kertoivat näkemyksensä ajantasaisesta vähittäistavarayhtiöiden alueellisesta tilanteesta ja toimenpiteistä.

TE-palvelut, ELY-keskusten ja TE-toimistojen edustajat esittivät kommenttipuheenvuorot työvoimatilanteesta. Kuntien edustajat kertoivat mm. palveluiden ruokahuollon toiminnasta, joka on ongelmatonta.

Seuraavan kerran päivittäistavarahuollon yhteistoimintaverkosto kokoontuu pe 4.3.2022 kello 9.

Mikä on päivittäistavarahuollon yhteistoimintaverkosto?

Päivittäistavarahuollon yhteistoimintaverkosto on Pohjois-Suomen aluehallintoviraston koolle kutsuma tiedon jakamisen ja keskustelun avoin verkosto alan toimijoille.

Osallistujia ovat Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, Osuuskauppa Arina, Osuuskauppa Maakunta, Koillismaan Osuuskauppa, Osuuskauppa KPO, Kesko Oyj, Kokkolan Halpa-Halli Oy, Tokmanni Group Oyj, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto, Kainuun ELY-keskus, Kainuun TE-toimisto, Oulun kaupunki, Kajaanin kaupunki, Kainuun maakunta, Ylivieskan kaupunki ja Naturpolis Oy.

Lisätietoja:

ylijohtaja Terttu Savolainen, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, p. 0295 017 551, terttu.savolainen@avi.fi

Ylitarkastaja, Joni Kinnunen, huoltovarmuus ja varautuminen Pohjois- ja Itä-Suomen sekä Lapin aluehallintovirastot p. 040 567 5745

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Regionförvaltningsverket rekommenderar strängare villkor än vad lagen kräver för införsel av rescuehundar från den inre marknaden - betydligt större rabiesrisk på grund av kriget i Ukraina19.5.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

På grund av kriget i Ukraina har många ukrainska hemlösa hundar förts till ett EU-grannland. Hundarna har kunnat id-märkas med dessa länders mikrochip. Det här gör det svårare att på ett tillförlitligt sätt säkerställa hundens ursprung. Rabiesläget i Ukraina är dåligt, och hemlösa hundar är förknippade med en stor rabiesrisk. När man inte med säkerhet känner till en rescuehunds ursprung finns det en ökad risk för rabiesspridning vid införsel av dessa hundar.

Aluehallintovirasto suosittelee lakia tiukempia vaatimuksia rescuekoirien sisämarkkinatuontiin – rabiesriski merkittävästi kasvanut Ukrainan sodan vuoksi19.5.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

Ukrainan sodan vuoksi ukrainalaisia kulkukoiria on tuotu runsaasti EU-alueella oleviin naapurimaihin, ja koirat on voitu tunnistusmerkitä näiden maiden mikrosiruilla. Toiminta vaikeuttaa koiran alkuperän luotettavaa varmistamista. Ukrainassa rabiestilanne on huono, ja kulkukoirissa rabiesriski on suuri. Kun rescuekoiran alkuperä ei ole luotettavasti tiedossa, niiden maahantuonti aiheuttaa kohonneen riskin rabieksen leviämiselle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme