Amnesty International

Poliisi on syyllistynyt ihmisoikeusloukkauksiin rasisminvastaisissa mielenosoituksissa Yhdysvalloissa

Jaa

Yhdysvaltojen poliisiviranomaiset ovat käyttäneet liiallista voimaa rauhanomaisissa rasisminvastaisissa Black Lives Matter -mielenosoituksissa ja syyllistyneet ihmisoikeusloukkauksiin. Uusi raportti kertoo poliisiväkivallasta 125 erillisessä tilanteessa 40 eri osavaltiossa ja Washingtonissa.

Amnesty Internationalin Yhdysvaltojen osaston kattava The World is Watching: Mass Violations by US Police of Black Lives Matter Protestors’ Rights -raportti kertoo poliisien tekemistä ihmisoikeusloukkauksista touko- ja kesäkuun 2020 Black Lives Matter -mielenosoituksissa. Loukkaukset ovat kohdistuneet mielenosoittajiin, lääkintähenkilökuntaan, toimittajiin ja ihmisoikeustarkkailijoihin. 

Raportti kertoo viranomaisten käyttäneen liiallista voimaa 125 erillisessä tapauksessa aikavälillä 26.5–5.6.2020. Voimaa on käytetty pääasiassa rauhanomaisissa mielenosoituksissa, eikä niinkään vastauksena väkivaltaan tai muuhun uhkaan. Poliisi on käyttänyt fyysistä väkivaltaa, kyynelkaasua, pippurisumutetta ja esimerkiksi kumiluoteja.

Amnesty dokumentoi kuusi tapausta, joissa poliisi käytti pamppua sekä 13 tapausta, joissa poliisi ampunut mielenosoittajia muun muassa kumiluodeilla.  

Suurin ongelma on kuitenkin ollut tarpeeton kyynelkaasun ja pippurisumutteen käyttö, joita käytettiin lukuisissa tapauksissa mieltään rauhassa osoittaneiden hajaannuttamiseksi. Kyynelkaasua käytettiin peräti 89 kertaa kaikkiaan 34 osavaltiossa. Pippurisumutetta käytettiin lainvastaisesti 21 tapauksessa 15 osavaltiossa ja Washington D.C.:ssä. 

Koronapandemian aikana kyynelkaasun käyttäminen on erityisen vastuutonta. Kyynelkaasu ja pippurisumute vaikeuttavat hengittämistä, saavat yskimään ja haukkomaan henkeä, ja näin samalla lisäävät riskiä viruksen leviämisestä esimerkiksi ilmassa olevien hiukkasten kautta. 

Amnesty vaatii poliisiviranomaisia, hallintoa ja kongressia parantamaan toimintatapoja mielenosoitusten hallinnassa. Viranomaiset täytyy saattaa vastuuseen mielenosoittajiin kohdistuneita ihmisoikeusloukkauksista. Oikeus osoittaa rauhassa mieltä tulisi taata lailla ja viranomaisten toimintatavoilla. 

Black Lives Matter -mielenosoitukset saivat alkunsa poliisin tapettua George Floydin. Mielenosoitukset ovat kasvaneet Yhdysvaltojen historian suurimmaksi kansalaisliikkeeksi. 

Raporttiin on haastateltu 50 mielenosoittajaa, toimittajaa, lääkintähenkilökunnan jäsentä tai ihmisoikeustarkkailijaa. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Amnesty International
Amnesty International
Hietaniemenkatu 7 A
00100 Helsinki

https://www.amnesty.fi/

Amnesty International on maailman suurin ihmisoikeusjärjestö. Me teemme ihmisoikeudet tunnetuiksi, tutkimme vakavia ihmisoikeusloukkauksia ja kampanjoimme niitä vastaan kaikkialla maailmassa. Toimintamme perustuu yksittäisten ihmisten tuelle. Amnestyn Suomen osasto perustettiin vuonna 1967.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Amnesty International

Mielenosoittajia on kidutettu ja käytetty seksuaalisesti hyväksi Iranissa2.9.2020 02:01:00 EESTTiedote

Vangittuja mielenosoittajia on kidutettu muun muassa hakkaamalla, ruoskimalla, antamalla sähköiskuja, vesikiduttamalla, harjoittamalla seksuaalista väkivaltaa sekä psykologisin keinoin kuten valeteloituksilla. Sadat ovat joutuneet vastaamaan perättömiin syytteisiin epäreiluissa oikeudenkäynneissä. Ihmisille on langetettu kuolemantuomioita kidutuksella saatujen tunnustusten perusteella.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme