Poliittisesta poeettiseen – uutuuskirjan esseissä tutkitaan palkitun mediataiteilija Maija Blåfieldin elokuvia

Maija Blåfieldin tapa kehystää aiheensa anekdootein tuo elokuviin kulttuuriantropologisen ulottuvuuden: tällaisiksikin tarinoiksi tämä jaettu todellisuutemme jäsentyy. Maailmaan mahtuu niin kaivon pohjalle iäiseen yksinäisyyteen eksynyt ankerias kuin kertomus jäljettömiin kuolevan kielen viimeisestä vitsinkertojasta.
Maija Blåfield on palkittu mediataiteen valtionpalkinnolla 2014, ja vuonna 2017 hän oli ehdolla Ars Fennica -palkinnon saajaksi. Hänen teoksiaan on esitetty taidemuseokontekstin lisäksi lukuisissa kotimaisissa ja kansainvälisissä elokuvatapahtumissa, kuten Visions du Réel -festivaalilla Sveitsissä sekä Toronton Hot Docs -festivaalilla, joka on Pohjois-Amerikan tärkein dokumentaarisen elokuvan areena. The Fantastic (2020) on voittanut pääpalkinnon muun muassa Aesthetica Short Film Festivalilla Isossa-Britanniassa sekä Tampereen elokuvajuhlien kotimaisessa kilpailussa. Tässä esseekokoelmassa käsiteltävät elokuvat Maailmaa pelastamassa (2005), Kulta-aika (2015), Tuhoutumisesta ja säilyttämisestä (2018) sekä The Fantastic ovat esillä Maija Blåfieldin retrospektiivisessä näyttelyssä Helsingin Taidehallissa kevättalvella 2023.
Tämän kirjan esseet ovat monista eri näkökulmista lähestyvien kirjoittajien keskustelua: Kulttuuripolitiikan tutkijat Karina Horsti ja Miia Huttunen kirjoittavat fantastisen rajoista. Liberalismikriittinen kirjailija ja podcastaaja Pontus Purokuru pureutuu Blåfieldin elokuvien poliittisiin mandaatteihin. Ympäristöfilosofi Ville Lähde luotaa maailman pelastamisen yksinäisyyttä. Arkkitehti, rap-artisti ja esseisti Helmi Kajaste pohtii niin rakennusten kuin ihmisten suhdetta kosteuteen. Kirjailija ja psykologi Marisha Rasi-Koskinen kirjoittaa kertomisen vallasta ja muistamisen häilyvyydestä. Yhdessä esseet tarjoavat myös monia tyylilajeja dokumentaarisesta elokuvataiteesta kirjoittamiseen sekä vaihtuvia näkökulmia tutkimuksellisesta tunnustukselliseen, poliittisesta poeettiseen. Esseet innostavat lukijoitansa sekä Maija Blåfieldin elokuvien katsojia etsimään oma katselukulmansa teoksiin ja parhaassa tapauksessa näkemään todellisuus uudessa, yllättävässä ja ihmeellisessä valossa.
Teoksen lopussa olevassa taiteilijahaastattelussa Maija Blåfield kertoo elokuviensa syntyprosesseista, työskentelytavoistaan sekä kertomusetiikastaan toden ja fiktion, mahdollisten mahdottomuuksien välissä luovivana tarinankertojana.
Mahdollisia mahdottomuuksia | Possible Impossibilities
Esseitä Maija Blåfieldin elokuvista | Essays on Maija Blåfield's Films
Toimittanut Tytti Rantanen
Kirjoittajat: Karina Horsti, Miia Huttunen, Ville Lähde, Tytti Rantanen, Pontus Purokuru, Helmi Kajaste, Marisha Rasi-Koskinen
kielet: suomi ja englanti
168 sivua
Parvs, 2023
Maija Blåfieldin näyttely Tarinoita tienpientareelta on avoinna Helsingin Taidehallissa 21.1.–5.3.2023. Näyttelyn pressitilaisuus järjestetään Taidehallissa (Nervanderinkatu 3) pe 20.1.2023 klo 10. Ilmoittautumiset tilaisuuteen: lotta.nelimarkka@taidehalli.fi
Kirjan julkistustilaisuus ja siihen liittyvä keskustelutilaisuus järjestetään Taidehallissa to 2.2.2023 klo 18.30. Tilaisuudessa on paikalla kirjoittajia keskustelemassa todesta ja tarinoista kirjoittamisesta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hanna KarppanenkustantajaKustannusosakeyhtiö Parvs
Puh:+358 40 684 9188hanna.karppanen@parvs.fiKuvat













Linkit
Tietoja julkaisijasta
Kustannusosakeyhtiö Parvs on taidekirjoihin ja arkkitehtuurijulkaisuihin erikoistunut helsinkiläinen kustantamo, joka on perustettu vuonna 2006.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Parvs
Vapaa Taidekoulu – Taidemaalauksen opetusta 90 vuotta23.4.2025 11:29:08 EEST | Tiedote
Vapaa Taidekoulu perustettiin vuonna 1935 Maire Gullichsenin aloitteesta. Tänä vuonna 90 vuotta täyttävä Vapaa Taidekoulu on ainutlaatuinen ilmiö suomalaisessa taidehistoriassa ja merkittävä vaikuttaja Suomen taide-elämässä. Nyt julkaistava historiateos valottaa koulun rikasta historiaa ja mielenkiintoisia vaiheita.
Parvs-kustantamon ja Serlachiuksen taidekirjat vuonna 202510.4.2025 12:59:46 EEST | Tiedote
Parvs-taidekirjakustantamon ja Serlachiuksen taidemuseon tiivis julkaisuyhteistyö on jatkunut jo lähes vuosikymmenen, ja sen tuloksena syntyneitä taidekirjoja on vuosina 2016–2025 ilmestynyt yhteensä jo yli 60. Tänä vuonna Parvs ja Serlachius julkaisevat yhdessä kahdeksan uutta teosta. Serlachiuksen monipuoliseen ja kunnianhimoiseen julkaisuohjelmaan kuuluu museon näyttelyitä dokumentoivia julkaisuja, Gösta Serlachiuksen taidesäätiön kokoelman teoksia esitteleviä julkaisuja, historiateoksia sekä vertaisarvioitua taidehistoriallista tutkimusta.
Esseekirja käsittelee sisällissodan unohdettuja naiskohtaloita Johanna Lecklinin taiteen kautta19.3.2025 10:12:18 EET | Tiedote
Kuvataiteilija ja tutkija Johanna Lecklin on viime vuosina tarkastellut teoksissaan tarinoita ja tarinankertomista – ja etenkin kertomuksia ja kuvia vuoden 1918 tapahtumista Suomessa. Nyt julkaistava esseekokoelma avaa Lecklinin taiteen kautta keskustelua historian tulkinnasta ja tarkastelee sitä, miten taiteessa voi lähestyä päivänpolttavia aiheita, jotka kumpuavat historiasta.
Edvard Richter -kirjallisuuspalkinto taidekriitikko Timo Valjakalle13.12.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Suomen Taideyhdistys on myöntänyt tämän vuoden Edvard Richter -kirjallisuuspalkinnon taidekriitikko Timo Valjakalle kirjasta Taiteen matkassa – Kirjoituksia taiteesta ja sen tekijöistä (Parvs 2024). Palkinto myönnetään ansiokkaasta kuvataidekirjasta tai -kirjoituksesta, ja palkintosumma on 10 000 euroa.
Uutuuskirja suomalaistuneen brittitaiteilijan Oliver Whiteheadin monipuolisesta tuotannosta3.12.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Oliver Whitehead – Future Tense esittelee monialaisen brittitaiteilijan Oliver Whiteheadin (s. 1947) tuotantoa ja sen teemoja. Englannista Suomeen vuonna 1971 asettunut Whitehead työskentelee monipuolisesti maalauksen, piirustusten, grafiikan, valokuvan, kuvanveiston, liikkuvan kuvan ja lavarunouden parissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme