Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry

Poliittisilta päättäjiltä vahva tuki ammattijärjestöjen työlle

Jaa
Poliittiset päättäjät osoittivat tukensa ammattijärjestöjen asemalle OAJ:n tuoreessa kyselytutkimuksessa. Vastaajat kannattivat vahvasti muun muassa yleissitovia työehtosopimuksia.

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n teettämässä kyselyssä kartoitettiin poliittisten päättäjien kantoja keskeisiin työmarkkinakysymyksiin. Tulokset osoittavat päättäjien tukevan sopimusten yleissitovuutta ja ammattijärjestöjen asemaa.

Jopa 73 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että myös tulevaisuudessa on tärkeää määritellä palkansaajien työehtojen vähimmäistaso yleissitovilla työehtosopimuksilla. Kaikkien työnantajien on noudatettava sopimuksen määräyksiä riippumatta siitä, kuuluuko työnantaja työnantajaliittoon tai kuuluvatko hänen työntekijänsä ammattiliittoon. Työehtosopimusten yleissitovuus perustuu lainsäädäntöön.

Valtaosa päättäjistä haluaa lisätä paikallista sopimista, mutta sen toivotaan tapahtuvan nykyisen järjestelmän puitteissa ja luottamusmiehen toteuttamana (72 %). Myös luottamusmiesten asemaa halutaan vahvistaa (67 %).

– Toimivan paikallisen sopimisen edellytys on neuvotteluosapuolten tasapuolinen asema. Luottamusmiehen asemaa pitää vahvistaa, vaatii OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos.

Nykytilanteessa luottamusmies joutuu usein neuvottelemaan perustyönsä ohella.

– Luottamusmiehelle tulee varata neuvotteluihin riittävästi työaikaa, ja osaamista pitää tukea, listaa Lindroos esimerkkejä tasapuolisuutta lisäävistä toimenpiteistä.

Kyselytutkimuksen vastaukset osoittavat, että nykyisellä työ- ja virkaehtosopimusjärjestelmällä ja ammattijärjestöjen tekemällä työllä on päättäjien tuki.

– Työmarkkinoiden toimivuus on perustunut sopimiseen ja näin tulee olla jatkossakin. Kyselyn tulos vahvistaa sen, että hyvä ja toimiva vuoropuhelu työmarkkinatoimijoiden ja poliittisten päättäjien kesken luo pohjaa toimivalle työelämälle, sanoo OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto.

Lisätietoa kyselyn tuloksista antaa OAJ:n ekonomisti Mika Väisänen
mika.vaisanen@oaj.fi, p. 040 740 4918.

OAJ:n tilaama ja Aula Researchin toteuttama päättäjäkysely kohdennettiin muun muassa puolueiden ja eduskuntaryhmien puheenjohtajistolle sekä työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan / sivistysvaliokunnan jäsenille. Kyselytutkimuksen otos kerättiin 20.12.2022–30.1.2023.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry
Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry
PL 20
00520 Helsinki

http://www.oaj.fi

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ on maailman ainoa työmarkkinajärjestö, joka valvoo koulutus-, kasvatus- ja tutkimusalan ammattilaisten etuja aina varhaiskasvatuksesta aikuiskoulutukseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry

EMBARGO 25.5. klo 7.00 Sasin päiväkoti Vuoden päiväkodiksi 2023 – ”Olemme saaneet rakentaa omanlaistamme pedagogiikkaa ja päiväkotia”25.5.2023 07:00:00 EEST | Tiedote

Sasin päiväkoti Hämeenkyröstä on voittanut Vuoden koulu, oppilaitos tai päiväkoti -kilpailun 2023. Päiväkodissa viihtyvät niin lapset kuin työntekijät. – Kisaan tuli runsaasti loistavia ehdotuksia erilaisista kouluista, oppilaitoksista ja päiväkodeista ja vertailu oli vaikeaa, OAJ:n erityisasiantuntija Katja Järvinen kiittelee aktiivisuutta. Kunniamaininnan sai Kappelimäen koulu Laitilasta.

Jättenedskärningar för utbildningen planeras i regeringsförhandlingarna – kan leda till att 100 läroanstalter stängs23.5.2023 14:25:09 EEST | Tiedote

Enligt uppgifter i offentligheten planerar regeringsförhandlarna, utgående från förslag från finansministeriet, nedskärningar på upp till 50 procent i finansieringen för den fria bildningen. Detta skulle få drastiska följder bland annat för sysselsättningen, det kontinuerliga lärandet, befolkningens välmående och den regionala jämlikheten. Som en följd av nedskärningarna skulle många läroanstalter få sätta lapp på luckan, konstaterar 14 aktörer i ett gemensamt ställningstagande.

Hallitusneuvotteluissa suunnitellaan jättileikkauksia koulutukseen – voisi johtaa yli 100 oppilaitoksen lakkauttamiseen23.5.2023 13:48:37 EEST | Tiedote

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan hallitusneuvottelijat suunnittelevat valtiovarainministeriön esityksen pohjalta jopa 50 prosentin leikkausta vapaan sivistystyön rahoituksesta. Tällä olisi rajuja seurauksia muun muassa työllisyydelle, jatkuvalle oppimiselle, kansan hyvinvoinnille ja alueelliselle tasa-arvolle. Leikkausten seurauksena moni oppilaitos joutuisi panemaan lapun luukulle, todetaan 14 tahon yhteisessä kannanotossa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme