Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry

Poliittisilta päättäjiltä vahva tuki ammattijärjestöjen työlle

Jaa
Poliittiset päättäjät osoittivat tukensa ammattijärjestöjen asemalle OAJ:n tuoreessa kyselytutkimuksessa. Vastaajat kannattivat vahvasti muun muassa yleissitovia työehtosopimuksia.

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n teettämässä kyselyssä kartoitettiin poliittisten päättäjien kantoja keskeisiin työmarkkinakysymyksiin. Tulokset osoittavat päättäjien tukevan sopimusten yleissitovuutta ja ammattijärjestöjen asemaa.

Jopa 73 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että myös tulevaisuudessa on tärkeää määritellä palkansaajien työehtojen vähimmäistaso yleissitovilla työehtosopimuksilla. Kaikkien työnantajien on noudatettava sopimuksen määräyksiä riippumatta siitä, kuuluuko työnantaja työnantajaliittoon tai kuuluvatko hänen työntekijänsä ammattiliittoon. Työehtosopimusten yleissitovuus perustuu lainsäädäntöön.

Valtaosa päättäjistä haluaa lisätä paikallista sopimista, mutta sen toivotaan tapahtuvan nykyisen järjestelmän puitteissa ja luottamusmiehen toteuttamana (72 %). Myös luottamusmiesten asemaa halutaan vahvistaa (67 %).

– Toimivan paikallisen sopimisen edellytys on neuvotteluosapuolten tasapuolinen asema. Luottamusmiehen asemaa pitää vahvistaa, vaatii OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos.

Nykytilanteessa luottamusmies joutuu usein neuvottelemaan perustyönsä ohella.

– Luottamusmiehelle tulee varata neuvotteluihin riittävästi työaikaa, ja osaamista pitää tukea, listaa Lindroos esimerkkejä tasapuolisuutta lisäävistä toimenpiteistä.

Kyselytutkimuksen vastaukset osoittavat, että nykyisellä työ- ja virkaehtosopimusjärjestelmällä ja ammattijärjestöjen tekemällä työllä on päättäjien tuki.

– Työmarkkinoiden toimivuus on perustunut sopimiseen ja näin tulee olla jatkossakin. Kyselyn tulos vahvistaa sen, että hyvä ja toimiva vuoropuhelu työmarkkinatoimijoiden ja poliittisten päättäjien kesken luo pohjaa toimivalle työelämälle, sanoo OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto.

Lisätietoa kyselyn tuloksista antaa OAJ:n ekonomisti Mika Väisänen
mika.vaisanen@oaj.fi, p. 040 740 4918.

OAJ:n tilaama ja Aula Researchin toteuttama päättäjäkysely kohdennettiin muun muassa puolueiden ja eduskuntaryhmien puheenjohtajistolle sekä työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan / sivistysvaliokunnan jäsenille. Kyselytutkimuksen otos kerättiin 20.12.2022–30.1.2023.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry
Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry
PL 20
00520 Helsinki

http://www.oaj.fi

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ on maailman ainoa työmarkkinajärjestö, joka valvoo koulutus-, kasvatus- ja tutkimusalan ammattilaisten etuja aina varhaiskasvatuksesta aikuiskoulutukseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry

Hajautunut työmarkkinajärjestelmä edellyttää ratkaisuja25.3.2023 06:00:00 EET | Tiedote

Kuluva sopimuskierros on viimeistään osoittanut työmarkkinajärjestelmän uudistustarpeen. Hajautunut työmarkkinajärjestelmä tarvitsee ratkaisuja, jotka vastaavat muuttuneeseen toimintaympäristöön. Erityisesti sovittelujärjestelmä ja työriitalaki on aikoinaan säädetty aivan toisenlaiseen toimintaympäristöön. Yhteisen työmarkkinamallin puuttuminen ja sovittelujärjestelmän ongelmat ovat omiaan aiheuttamaan yhä lisääntyviä työmarkkinahäiriöitä. – Epävakaa tilanne tulee Suomelle kalliiksi ja nakertaa työmarkkinatoiminnan luottamusta ja uskottavuutta, sanoo OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto.

Stödet måste nå fram – OAJ föreslår en radikal reform av stödet för lärande14.3.2023 07:30:00 EET | Tiedote

Problemen med stödet för lärande inom den grundläggande utbildningen, det så kallade trestegsstödet, har diskuterats mycket på sistone. Också flera partier har tagit upp reformbehovet av stödet i sina valprogram. OAJ föreslår en ny modell där administrativa beslut inte längre ska tas om stödnivån, utan om vilken stödform som ska ges till eleven. OAJ anser att det viktigaste sättet för att ta itu med sjunkande läranderesultat är att förstärka stödet.

”Tuki perille, ei vain paperille” – OAJ ehdottaa oppimisen tukeen radikaalia uudistusta14.3.2023 07:30:00 EET | Tiedote

Oppimisen tuen ongelmat perusopetuksessa ovat viime aikoina puhuttaneet paljon, ja eri puolueet ovat nostaneet tuen uudistamistarvetta esiin vaaliohjelmissaan. OAJ ehdottaa uutta mallia, jossa hallinnollisia päätöksiä ei tehtäisi enää tuen portaista vaan siitä, millaista tukea oppilas saa. Oppimisen tuen vahvistamista pidetään OAJ:ssä tärkeimpänä keinona puuttua laskeviin oppimistuloksiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme