HUS

Polikliniken för funktionella tillstånd inledde sin verksamhet vid HUS

Jaa

Polikliniken öppnade i maj 2019. Förutom patientvård bedriver man forskning samt utvecklar behandlingen av funktionella tillstånd.

Funktionella tillstånd omfattar en mängd olika former av sjukdomar och syndrom. Vid polikliniken vårdas till en början patienter som redan undersökts noggrant på HUS andra enheter, men för vilka man inte hittat exakta orsaker till sjukdomen med de undersökningsmetoder som finns för närvarande.

Utgångspunkten för poliklinikens verksamhet är att även om man inte hittat en exakt orsak till symtomen så får patienten vård genom att man försöker kontrollera eller minska symtomen. Poliklinikens personal består av en läkare, sjukskötare, psykolog och socialarbetare.

"Till stöd för vårt lilla team har vi HUS styrgrupp för funktionella tillstånd, som har sammanträtt inom HUS redan från och med början av 2018. Sakkunniga inom olika specialiteter deltar i poliklinikens samarbetsmöte varje vecka. Under mötena görs individuella planer för patienternas vård och rehabilitering", berättar avdelningsöverläkare Helena Liira.

Finska vårdrekommendationer behövs

I Finland finns ännu inte enhetliga rekommendationer för behandling av funktionella tillstånd. Social- och hälsovårdsministeriet har arbetat med ett utlåtande om behandling av funktionella tillstånd, men inte publicerat ett slutligt utlåtande. Utöver det har man påbörjat sammanställandet av rekommendationer för behandling av kroniskt trötthetssyndrom.

"I väntan på de finländska vårdrekommendationerna utnyttjar vi utländska vårdrekommendationer och forskningsbaserad kunskap om effekten av behandling av funktionella tillstånd. Vår poliklinik är inte knuten till någon utländsk enhet och vi förhåller oss nyfiket och öppet till nya behandlingsmetoder", berättar Liira.

Forskning viktig del av poliklinikens verksamhet

Den vetenskapliga insikten om orsakerna till funktionella tillstånd utvecklas hela tiden och experterna som deltar i verksamheten vid polikliniken följer ständigt med aktuell forskning. Man kommer också att bedriva egen forskning.

"HUS verksamhet grundar sig på trygga behandlingar med visad effekt. Vi kan ge experimentella behandlingar enbart under klinisk prövning. Som universitetssjukhus är forskning en viktig del av vår verksamhet och vi kommer också att bedriva egen forskning kring behandlingar av funktionella tillstånd och deras effekter", säger Liira.

Polikliniken har också i uppdrag att utveckla behandlingen av funktionella tillstånd. Polikliniken har som mål att öka kunskapen om funktionella tillstånd och utveckla behandlingen av dem genom att skapa ett landsomfattande nätverk och utbilda personal inom hälso- och sjukvården.

Yhteyshenkilöt

Helena Liira, avdelningsöverläkare, Polikliniken för funktionella tillstånd, HUS, tel. 050 513 0448

Linkit

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

På HUS Helsingfors universitetssjukhus vårdas årligen över en halv miljon patienter. Våra 25 000 proffs arbetar för alla patienters bästa. Vi har ansvaret för den specialiserade sjukvården för invånarna i våra 24 medlemskommuner. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar koncentrerats riksomfattande till HUS.

HUS är Finlands största aktör inom hälso- och sjukvårdsbranschen och den näst största arbetsgivaren i landet. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme