HSY

Polttopuiden hankinta helpottuu ja päästöt vähenevät – Kuivaa asiaa -hanke paneutuu oikeaoppiseen ja tehokkaaseen polttopuun käyttöön

Jaa

TTS Työtehoseuran, HSY:n ja Turun kaupungin yhteisessä Kuivaa asiaa- hankkeessa kehitetään asukkaille uusia polttopuupalveluita ja annetaan vinkkejä oikeaoppiseen säilytykseen ja polttoon. Tavoitteena on tehostaa polttopuun käyttöä ja vähentää poltosta aiheutuvia hiukkaspäästöjä ja parantaa siten pientaloalueiden ilmanlaatua.

Kuva: HSY/Jenni-Justiina Niemi
Kuva: HSY/Jenni-Justiina Niemi

- Kehitämme uudessa hankkeessa palveluita, jotka vastaavat nykyistä paremmin polttopuun käyttäjien tarpeita ja tehostavat puun käyttöä, kertoo hankkeen projektipäällikkö Minna Kuusela Työtehoseurasta.

Uudet palvelut yksinkertaistavat polttopuun matkaa tuottajilta asukkaille, helpottavat puuenergian käyttöä, tukevat nuohoojia ja muita neuvonta-alan yrittäjiä sekä vähentävät puunkäytön ympäristö- ja terveyshaittoja. Tällainen palvelu voisi esimerkiksi olla polttopuuautomaatti kauppojen yhteydessä, Laita tulisija päälle -mobiilipalvelu sekä nuohoojien käyttöön tarkoitettu Klapi-trainer -koulutusmateriaali. Kun palvelut vastaavat paremmin käyttäjien tarpeita, samalla polttopuutoimittajien, nuohoojien ja tulisijayrittäjien liiketoiminnan edellytykset paranevat.

Hiukkaspäästöt kuriin

- Lisäksi neuvomme ja muistutamme oikeaoppisista puunpoltto- ja säilytystavoista. Kun puuta polttaa tehokkaasti ja mahdollisimman puhtaasti, puunpoltosta aiheutuvat hiukkaspäästöt vähenevät, Kuusela jatkaa.

Puunpoltosta aiheutuvat hiukkaspitoisuudet voivat nousta korkeiksi tiiviisti rakennetuilla omakotitaloalueilla erityisesti talvisaikaan. Altistuminen pienhiukkasille omalla asuinalueella lisää esimerkiksi astma- ja sydänoireita ja pitkällä aikavälillä myös kuolleisuutta.

- Noin 40 prosenttia Suomen pienhiukkaspäästöistä on peräisin tulisijojen käytöstä eli lisälämmityksestä ja kiukaista Suomen ympäristökeskuksen arvion mukaan. Pääkaupunkiseudulla on todettu, että tiiviisti rakennetuilla omakotitaloalueilla jopa 60 prosenttia ilmassa olevista pienhiukkasista voi olla talvisin peräisin puunpoltosta, ilmansuojeluasiantuntija Outi Väkevä Helsingin seudun ympäristöpalveluista sanoo.

Puut sisälle 1–2 vuorokautta ennen käyttöä

Oikeaoppiseen puun käyttöön liittyy oleellisesti polttopuiden säilytys. Hankkeessa nostetaankin esiin usein unohdettu puiden lyhytaikainen säilytys sisällä.

- Esimerkiksi sisustuslehtien kuvissa polttopuut ovat tavallisesti esillä avoimesti takan vieressä. Tällöin puista voi päästä sieni-itiöitä ilmaan, mikä puolestaan heikentää huoneilman laatua. Suosittelemme kuitenkin syttymisen helpottamiseksi tuomaan puut sisälle 1–2 vuorokautta ennen käyttöä, jotta niiden pinta ehtii lämmetä ja kuivua, ilmansuojeluasiantuntija Petra Sainisto Turun kaupungilta kertoo.

Työpajat tarjoavat tietoa puunpoltosta ja -säilytyksestä

Hankkeessa toimitaan pääkaupunkiseudulla ja Turussa, joissa järjestetään muun muassa työpajoja ja tapahtumia asukkaille yhdessä paikallisten omakotiyhdistysten kanssa. Työpajat käynnistyvät lämmityskaudella 2018–2019. Työpajoissa opitaan säilyttämään ja käyttämään polttopuita taitavasti ja energiatehokkaasti. Työpajoihin osallistuvat pääsevät myös osallistumaan hankkeen tuotekehitykseen.

Kuivaa asiaa -hanke on esillä myös Vantaan Myyrmäen OmaKoti-messuilla 26.–28.10.2018.

Hanke alkoi elokuussa ja jatkuu vuoden 2020 loppuun asti. Hanketta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto ESR.

Lisätietoa:

  • hankkeen projektipäällikkö Minna Kuusela, TTS, puh. 044 714 3695, minna.kuusela(at)tts.fi
  • ilmansuojeluasiantuntija Outi Väkevä, HSY, puh. 045 635 7698, outi.vakeva(at)hsy.fi
  • ilmansuojeluasiantuntija Petra Sainisto, Turun kaupunki, puh. 040 652 6055, petra.sainisto(at)turku.fi
Tietoa hankkeen toteuttajista:

TTS Työtehoseuralla on laaja kokemus asumisen, rakentamisen ja biotalouden ratkaisuista, tutkimuksesta ja koulutuksesta.

HSY vastaa pääkaupunkiseudun ilmanlaadun seurannasta. HSY on muun muassa arvioinut puunpolton päästöjä ja vaikutuksia pientaloalueiden ilmanlaatuun.

Turun kaupunki on yksi vuonna 1988 perustetun Turun seudun ilmansuojelun yhteistyöryhmän perustajajäsenistä ja on vastannut siitä lähtien alueen ilmanlaadun seurannasta.

Kuvat

Kuva: HSY/Jenni-Justiina Niemi
Kuva: HSY/Jenni-Justiina Niemi
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY on kuntayhtymä, joka tuottaa vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. HSY auttaa asukkaita toimimaan paremman ympäristön puolesta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSY

Pakojätehuone, sähköpyöriä sekä hanavesiasema – HSY tukee Suomen EU-puheenjohtajakauden tavoitteita tarjoamalla avajaistapahtumassa konkreettisia työkaluja ilmastonmuutoksen torjuntaan3.7.2019 09:54:26 EESTTiedote

Jätteiden lajittelu, pyöräily ja hanaveden juonti – kuka tahansa voi helposti vaikuttaa ilmastonmuutokseen ja kestävään kehitykseen. Avajaisissa paikalla olevilta HSY:n ympäristöasiantuntijoilta voi kysyä lajitteluvinkkejä ja neuvoja ympäristöystävälliseen elämäntapaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme