POP Pankkikeskus osk

POP Pankin kansalaissuhdanne-ennuste: Suomen vienti ja tuonti yltävät työvoittoon, ensi vuonna talouden kasvu kääntyy laskuun

Jaa
POP Pankin tuoreen kansalaissuhdanne-ennusteen mukaan Suomen talous kasvaa tänä vuonna 1,8 prosenttia ennen kaikkea hyvän alkuvuoden ansiosta. Korkojen nousu ja epävarmuuden lisääntyminen ajavat kuitenkin koko euroaluetta taantumaan. Ensi vuonna Suomen talous supistuu 0,8 prosenttia. Riski huonommastakin talouskehityksestä on merkittävä sen mukaan esimerkiksi, miten Ukrainan tilanne kehittyy.
POP Pankin kansalaissuhdanne-ennusteen tiivistelmä vuosille 2022 ja 2023
POP Pankin kansalaissuhdanne-ennusteen tiivistelmä vuosille 2022 ja 2023

”Viime vuonna tähän aikaan ennusteissa lähdettiin siitä, että koronan kanssa oli niin sanotusti opittu elämään. Nyt jo kymmenisen kuukautta kestänyt Ukrainan sotatilanne ja sen eri vaiheet ovat tuoneet uudenlaisen epävarmuusnäkökulman ennusteisiin. Taantuma näyttää tässä vaiheessa todennäköiselle niin meidän kuin monen muun markkinan osalta. Näkemyksemme mukaan hintakehityksen maltillistuminen hidastaa inflaatiovauhdin ensi vuonna kolmeen prosenttiin. Kuitenkin hintakehitykseen pitää liittää sama varoitus kuin talouskasvuunkin. Sotatilanne Ukrainassa voi muuttaa tilanteen merkittävästi arvioitua huonommaksi”, toteaa Timo Hulkko, POP Asuntoluottopankin toimitusjohtaja.

”Kotitalouksien malttia koetellaan ruuan ja energian hintojen sekä korkojen kohotessa. Ensi vuonna kuluttajahintojen ja inflaation kehityksen arvioidaan olevan tähän vuoteen verrattuna maltillista. Bensalitra on kuluvaa vuotta halvempaa, vaikkei vieläkään vuoden 2019 tasoa. 12 kuukauden Euriborin vuosikeskiarvo jäänee alle kolmeen prosenttiin. Esimerkiksi negatiivisen korkotason aikaan ensiasunnon hankkineilla voi olla totuttelemista uuteen, sinänsä realistisempaan korkotilanteeseen.”

Vienti, tuonti ja investoinnit hiipumassa, kansalliset linjanvedot tukevat toiminnan ennakoitavuutta

Talous on kasvanut tänä vuonna kaikilla mantereilla erityyppisistä haasteista huolimatta. Suomen vienti kasvaa kaksi prosenttia, erityisen hyvä tilanne on ollut kone- ja laiteviennissä. Tuonnin vuosikasvu on ollut vielä nopeampaa koronashokista toivuttaessa. Ensi vuonna viennin arvioidaan laskevan 2,5 prosenttia ja tuonnin kolme prosenttia.

Yritykset ovat investoineet jälleen korona-ajan jälkeen muun muassa tuotantokapasiteettiinsa. Rahoituskustannusten nousu ja kasvava epävarmuus kääntävät kuitenkin tuotannollisetkin investoinnit laskuun ensi vuoden aikana.

”Koronan jälkeinen toipuminen vauhditti taloutta odotetusti alkuvuodesta, mutta Venäjään Ukrainan hyökkäyssodan vuoksi kohdistetut EU-pakotteet toivat pian uudentyyppisiä haasteita vieden monelta yritykseltä tärkeän markkinasegmentin, tyrehdyttäen raaka-aine- sekä rajakaupan ja katkaisten Venäjän maakaasutoimitukset Suomelle. Siksi viennin ja tuonnin saavuttamaa kasvua tänä vuonna voidaan pitää työvoittona”, sanoo Timo Hulkko.

”Kansalliset strategiset linjavedot, kuten julkisten tutkimus- ja kehitysmenojen tason nostaminen ja painopistealueet, luovat ennakoitavuutta liiketoiminnan suunnitteluun. Pitkän aikavälin suunnitelmista on tärkeä pitää kiinni toimintojen sopeuttamisen ohella. Työttömyysasteen osalta näyttäisi siltä, että hyvistä tekijöistä ollaan valmiita pitämään kiinni”, Hulkko summaa.

Rakentaminen hidastuu, korot nousee, hintojen nousuvauhti maltillistuu

Asuntorakentaminen on ollut sijoittajakysynnän vetämänä poikkeuksellisen vilkasta. Kasvaneen asuntotarjonnan ja korkojen nousun seurauksena asuntojen hinnat ovat kuitenkin kääntyneet tänä vuonna laskuun monilla alueilla pääkaupunkiseutu mukaan lukien.

12 kuukauden Euribor on tänä vuonna keskimäärin 1,1 prosenttia. Talouden ajautuessa taantumaan, hintojen nousuvauhti hidastuu. Tämä mahdollistaa Euroopan keskuspankille korkojen noston lopettamisen. 12 kuukauden Euribor käy alkuvuonna yli kolmessa prosentissa, mutta vuosikeskiarvoksi tulee 2,8 prosenttia.

Koska valuuttakurssien ei ennakoida muuttuvan ensi vuonna merkittävästi, öljyn hinnan kohtuullistuminen maailmantalouden ajautuessa taantumaan laskee bensan keskimääräisen litrahinnan tämän vuoden 2,15 eurosta ensi vuonna 1,8 euroon (vrt. vuoden 2019 keskihinta 1,5 euroa litralta). Bensa on siis edelleen kallista, mutta jonkin verran halvempaa kuin tänä vuonna.

Ansiotulojen nousu jää kuluttajahintojen jalkoihin, ensi vuonna tilanne kohenee jossain määrin

Vaikka palkkojen korotukset ovat tänä vuonna suuremmat kuin pitkään aikaan ja ansiotaso nousee noin 3 prosenttia, jää ansiotulojen kasvu selvästi pienemmäksi kuin kuluttajahintojen nousu. Ensi vuonna palkansaajien tilanne kääntyy paremmaksi. Kun ansiotaso kasvaa noin neljä prosenttia ja inflaatio jarruttaa kolmeen prosenttiin, kasvaa palkansaajien ostovoima ensi vuonna yhden prosentin. Tänä vuonna ostovoimaan tullutta lovea ei kuitenkaan vielä kurota umpeen.

Työllisyysaste on ollut vahva, yli 74 prosenttia, ja työttömyysaste alle 7 prosenttia. Talouden heikko kehitys heijastuu työttömyysasteeseen, jonka arvioidaan olevan 7,1 prosenttia. Muutos on maltillinen, koska työvoimapulan takia yritysten voi olla vaikea löytää osaavaa työvoimaa uudelleen, kun taloustilanne jälleen paranee.

Työeläkeläisten tulot kasvavat taitetun indeksin myötä vain 2,3 prosenttia ja ostovoima heikkenee lähes 5 prosenttia. Ensi vuonna inflaatiota painottava työeläkeindeksi tarjoaa eläkeläisille reippaan tulojen nousun, lähes 7 prosenttia. Työeläkeläisten ostovoima kasvaa ensi vuonna lähes 4 prosenttia.

POP Pankki julkaisee kansalaissuhdanne-ennusteensa kaksi kertaa vuodessa. Tuoreeseen julkaisuun voi tutustua tästä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:


Timo Hulkko, toimitusjohtaja, POP Asuntoluottopankki, puh. 050 089 4008, s-posti: timo.hulkko@poppankki.fi



Maija Hyötyläinen, viestintäpäällikkö, POP Pankki, puh. 050 572 9679, s-posti: maija.hyotylainen@poppankki.fi

Kuvat

POP Pankin kansalaissuhdanne-ennusteen tiivistelmä vuosille 2022 ja 2023
POP Pankin kansalaissuhdanne-ennusteen tiivistelmä vuosille 2022 ja 2023
Lataa
Timo Hulkko, toimitusjohtaja, POP Asuntoluottopankki
Timo Hulkko, toimitusjohtaja, POP Asuntoluottopankki
Lataa

Tietoja julkaisijasta

POP Pankkikeskus osk
POP Pankkikeskus osk
Hevosenkenkä 3
02600 Espoo

POP Pankki -ryhmä on yli 700 asiantuntijaa työllistävä suomalainen pankkiryhmä, johon kuuluu 18 POP Pankkia, POP Pankkien keskusluottolaitos Bonum Pankki Oyj, POP Asuntoluottopankki Oyj ja POP Pankkikeskus osk. POP Pankki -ryhmän visiona on olla pankki, joka parhaiten yhdistää henkilökohtaisen ja digitaalisen palvelun, parhaan asiakastyytyväisyyden sekä nopean päätöksenteon. POP Pankilla on riippumattoman EPSI Ratingin Pankki ja rahoitus -tutkimuksen mukaan 11. kertaa Suomen tyytyväisimmät henkilöasiakkaat sekä, osallistuttuaan vuodesta 2021 myös yritysasiakastutkimukseen, toista kertaa tyytyväisimmät yritysasiakkaat. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta POP Pankkikeskus osk

POP Pankki -ryhmän tilinpäätöstiedote 1.1.-31.12.2023: POP Pankki -ryhmällä historiallinen vuosi, tulos räjähdysmäisessä kasvussa15.2.2024 10:00:00 EET | Tiedote

Pankkitoiminnan menestyksellinen vuosi ja vakuutusyhtiön osake-enemmistön myynti näkyvät POP Pankki -ryhmän tuloksessa. Ryhmän tulos ennen veroja oli 134,6 (29,1) miljoonaa euroa, josta jatkuvien toimintojen tulos oli 89,3 (26,2) miljoonaa euroa. POP Pankki -ryhmän jatkuvien toimintojen tuotot kasvoivat 58,5 prosenttia ja ydinvakavaraisuus (CET 1) vahvistui 20,3 prosenttiin.

Kasvava korjausvelka haastaa asuntomarkkinat ja asumisen laadun – omakoti- ja paritaloasujat käyttivät korjauksiin 4 miljardia euroa, taloyhtiöt 2,4 miljardia euroa8.1.2024 06:00:00 EET | Tiedote

Suomen hallitus huomioi syksyllä rakennusalan haastavan suhdannetilanteen. Rakennusalalle määriteltiin tukitoimia, joilla alan toimintaa voitaisiin vakauttaa laskevan tuotannon aikana. Määritellyt toimet eivät kuitenkaan sisältäneet korjausrakentamisen avustuksia. Korkojen nousu, heikentynyt ostovoima ja tiukentunut taloustilanne ovat saaneet kotitaloudet ja taloyhtiöt harkitsemaan korjaushankkeiden toteuttamisen aloittamisen viivästyttämistä. Tämä voi vain pahentaa tilannetta ja kasvattaa tulevia korjauskustannuksia. POP Pankki kehottaa erityisesti taloyhtiöitä pitämään kiinni korjaussuunnitelmista.

POP Pankin kansalaissuhdanne-ennuste: inflaatio hidastuu ensi vuonna väliaikaisesti12.12.2023 12:00:00 EET | Tiedote

Inflaatio hidastuu ensi vuonna 1,5 prosenttiin. Bensan hinta on alkuvuodesta tätä vuotta halvempaa, mutta nousee yli kahden euron loppuvuodesta. Sähkön hinta laskee tänä ja ensi vuonna. Tuulivoiman merkityksen kasvu lisää kuitenkin sähkön päiväkohtaisia hintavaihteluja. Palkansaajien, työeläkeläisten ja yrittäjien ostovoima kasvaa ensi vuonna, maatalouden yrittäjätulo sen sijaan laskee. Lomautusten määrän arvioidaan kasvavan ja työttömyysasteen nousevan 8,4 prosenttiin työllisyysasteen ollessa 72,4 prosenttia. Euribor on ensi vuonna keskimäärin 3,4 prosenttia. Suomen talous supistuu tänä vuonna 0,6 prosenttia ja ensi vuonna 0,1 prosenttia.

POP Pankki: mobiilimaksamisen suosio kasvaa edelleen10.11.2023 13:00:00 EET | Tiedote

Apple Payn käyttö on kaksin verroin yleisempää kuin Google Payn käyttö, vaikka esimerkiksi Suomen eri puhelinmyyntitilastojen mukaan iPhone- ja Android-puhelinten myynti jakautuu TOP 10 -listausten osalta tasaisesti. POP Pankin tilastokatsauksessa Apple Payn käyttö on kasvanut 68 prosenttia ja Google Payn käyttö lähes 90 prosenttia viime vuoteen nähden ostosten volyymilla mitattuna. Suomi seuraa pohjoismaista trendiä, sillä Netsin Pohjoismainen maksuraportti 2023 -yhteenvedon mukaan mobiilimaksaminen on Pohjoismaissa toiseksi suosituin maksutapa lähimaksamisen jälkeen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye