POP Pankkikeskus osk

POP Pankki: liikenteen hinnoissa nähtiin hintapiikkejä, joita kysyntä ja kehittyvä tekniikka tasoittavat

Jaa

Raaka-öljyn hinnan nousu on näkynyt päättyvänä vuotena bensa-asemilla. Liikenteen hintojen nousu on osa energian hintojen nousua. POP Pankin kansalaissuhdanne-ennusteen mukaan liikennepolttoaineiden kallistuminen ei jää kuitenkaan pysyväksi ilmiöksi.

Liikenteen hintojen nousun kehitys, POP Pankin yhteenveto
Liikenteen hintojen nousun kehitys, POP Pankin yhteenveto

Liikenteen hinnat nousivat lokakuussa jopa yli kahdeksan prosenttia vuoden takaa. Kaikkiaan liikenteen hinnat ovat nousseet korona-aikana tähän mennessä noin kuusi prosenttia eli kahden vuoden aikana noin kolme prosenttia vuodessa. Ennen koronaa liikenteen hintojen nousu oli noin prosentin vuodessa.

”Useimmilla kotitalouksilla ei juuri ole käytännön vaihtoehtoja nouseville liikkumisen kustannuksille, joten voimakkaan ärtyneet reaktiot ovat ymmärrettäviä ja perusteltuja”, toteaa Timo Hulkko POP Pankista.

Monilla paikkakunnilla syksyllä jopa kahteen euroon kivunneen bensan hinnan kohoamisen taustalla on ollut öljyn maailmanmarkkinahinnan nopea nousu. Liikennepolttoaineiden kallistuminen ei jää kuitenkaan pysyväksi, sillä nykyisellä hintatasolla raakaöljyn tuotanto tulee lisääntymään ainakin Yhdysvalloissa.

Merkkikilpailu vie tekniikkaa eteenpäin

Ilmastonmuutoksen torjunta ei näy samalla tavalla polttoaineiden hinnoissa kuin muun energian hinnoissa. Tämä johtuu muun muassa siitä, ettei liikenne ole päästökauppasektori sekä siitä, että suunnitteilla ei toistaiseksi ole bensan verotuksen kiristämisiä. Bensan keskihinnassa ei vuosina 2021 ja 2022 ole suurta eroa. Bensa maksaa kumpanakin vuonna keskimäärin noin 1,65 euroa litralta.

Liikenteen kustannuksia on nostanut polttoaineen hinnan lisäksi autojen kallistuminen. Tämän taustalla on kysynnän kasvu ja komponenttipula. Autojen hinnan nousu jäänee kuitenkin väliaikaiseksi. Teknisten laitteiden hinnat eivät pidemmällä aikavälillä yleensä nouse, vaan ennemminkin laskevat, kun niiden tuotantoteknologia kehittyy. Automerkkien välillä on kova kilpailu. Kuluttajalle tämä näkyy parempina, ei niinkään halvempina autoina. Sähköautot eivät yleisty ennen kuin hintataso on nykyistä alempi.

”Valtiolla ei ole varaa luopua liikenteen verotuotoista, joten tavalla tai toisella kustannukset tullaan kohdistamaan pidemmällä tähtäimellä myös sähköautoilijoihin”, muistuttaa Hulkko.

POP Pankki julkisti joulukuussa  sivuillaan laajan kansalaissuhdannekatsauksensa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Timo Hulkko, johtaja, POP Pankki, 0500 894 008, timo.hulkko@poppankki.fi

Maija Hyötyläinen, viestintäpäällikkö, POP Pankki, 050 572 9679, maija.hyotylainen@poppankki.fi

Kuvat

Liikenteen hintojen nousun kehitys, POP Pankin yhteenveto
Liikenteen hintojen nousun kehitys, POP Pankin yhteenveto
Lataa
Timo Hulkko kommentoi POP Pankin ennusteita ensi vuodelle.
Timo Hulkko kommentoi POP Pankin ennusteita ensi vuodelle.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

POP Pankkikeskus osk
Hevosenkenkä 3
02600 Espoo

POP Pankki on yli 700 asiantuntijaa työllistävä suomalainen pankkiryhmä, johon kuuluu 21 POP Pankkia, verkossa toimiva vahinkovakuutusyhtiö Suomen Vahinkovakuutus Oy (POP Vakuutus), POP Pankkien keskusluottolaitos Bonum Pankki Oyj ja POP Pankkikeskus osk. POP Pankki -ryhmän visiona on olla pankki, joka parhaiten yhdistää henkilökohtaisen ja digitaalisen palvelun, parhaan asiakastyytyväisyyden sekä nopean päätöksenteon. POP Pankilla on EPSI Ratingin Pankki ja rahoitus 2021 -tutkimuksen mukaan Suomen ja Pohjoismaiden tyytyväisimmät henkilö- ja yritysasiakkaat. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta POP Pankkikeskus osk

POP Pankin ensi vuoden ennuste on viennin ja yrittämisen osalta positiivinen; hintojen nousu pysyy kokonaisuudessaan parissa prosentissa15.12.2021 08:00:00 EET | Tiedote

Talouden toipuminen jatkuu POP Pankin ennusteen mukaan ensi vuonna. Inflaatio on kiihtynyt loppuvuotta kohti. Kokonaisuudessaan hintojen nousu on noin samaa luokkaa kuin tänäkin vuonna, noin kaksi prosenttia. Hintojen nousu heikentää kotitalouksien ostovoimaa ja lisää korkojen nousun todennäköisyyttä. Hintojen noususta huolimatta kulutus kasvaa, koska työllisyys paranee ja myös palkat nousevat enemmän kuin mihin viime vuosina on totuttu. Viennin osalta kysyntä jatkuu maailmalla edelleen voimakkaana, vaikka variantit sitä hidastaisikin alkuvuonna. Teollisuus vastaa kysynnän kasvuun investoimalla. Investointeja hillitsee kuitenkin osaavan työvoiman saatavuus. Ensi vuonna talouden toipuminen koronasta tukee edelleen yrittäjien tulokehitystä, mutta toisaalta nousevat palkat heikentävät yrittäjien tulojen kasvua.

POP Pankki tarjoaa Apple Payn asiakkailleen - Helppo, turvallinen ja henkilökohtainen tapa maksaa iPhonella ja Apple Watchilla7.12.2021 12:05:00 EET | Tiedote

POP Pankki on tuonut tänään asiakkailleen mahdollisuuden ladata käyttöönsä Apple Pay -maksutavan. Apple Pay on turvallinen, luotettava ja henkilökohtainen tapa maksaa. Käyttäessään Apple Payta asiakkaan ei tarvitse antaa maksukorttiaan kenellekään toiselle, hänen ei myöskään tarvitsee koskettaa mitään painikkeita tai käsitellä käteistä. iPhone suojaa jokaista Apple Paylla tehtyä maksutapahtumaa.

Piikkiön Osuuspankki liittyy mukaan Suupohjan Osuuspankin ja Liedon Osuuspankin sulautumisaikeeseen3.12.2021 10:00:00 EET | Tiedote

Piikkiön Osuuspankki on ilmoittanut liittyvänsä mukaan Suupohjan Osuuspankin ja Liedon Osuuspankin lokakuussa julkaisemaan sulautumisaikeeseen. Sulautumisaikeen käsittely etenee seuraavaksi Piikkiön Osuuspankin ja Liedon Osuuspankin osuuskuntakokousten ja Suupohjan Osuuspankin edustajiston päätettäväksi. Yhteensulautuminen on arvioitu tapahtuvan toteutuessaan vuoden 2022 toisella vuosineljänneksellä.

Liedon Osuuspankki och Sydbottens Andelsbank planerar fusion13.10.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Liedon Osuuspankki och Sydbottens Andelsbank har idag offentliggjort sina planer på att gå samman. Bakgrunden till samgången är en vilja att stärka de experttjänster banken erbjuder sina kunder samt båda bankernas intresse av att expandera sin affärsverksamhet, speciellt på marknadsområdet Åbo och dess närregion. Om samgången blir verklighet uppskattas fusionen ske under andra kvartalet nästa år. Den fusionerade banken har för avsikt att påbörja verksamheten under ett nytt namn.

Liedon Osuuspankki ja Suupohjan Osuuspankki suunnittelevat yhdistymistä13.10.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Liedon Osuuspankki ja Suupohjan Osuuspankki ovat tänään julkistaneet suunnittelevansa pankkien yhdistämistä. Taustalla on halu vahvistaa asiakkaille tarjottuja asiantuntijapalveluja sekä molempien pankkien kiinnostus kasvattaa toimintaansa erityisesti Turun ja tämän lähiseudun muodostamalla markkina-alueella. Toteutuessaan yhdistyminen tapahtuisi arviolta ensi vuoden toisella neljänneksellä. Yhdistyneen pankin on tarkoitus aloittaa toimintansa uudella nimellä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme